Forside Baggrund

Frontglasset er højttalerne på Sony OLED TV

-
Illustration: recordere.dk

På Sony OLED TV der er hele skærmen gjort til en højttaler. Vi fik en demonstration af det.

Sony er ikke en fabrikant der er bange for at gå nye veje med innovationen, og deres første store OLED TV bliver ingen undtagelse.

Her har de nemlig valgt en helt unik løsning til lyden. TV-producenterne har forskellige bud på lyd i fladskærme, lige fra skjulte højttalere bagop eller forneden til synlige højttalere i siden eller forneden.

Annonce:

Der kan være flere ulemper ved dette. Skjulte højttalere kan betyde dårligere lyd, ved andet end tale.

Synlige højttalere kan være gode, omend de kan betyde at lydbilledet rykker i center så talen ikke kommer fra den person der taler, men nede fra soundbaren under TV’et. Jo større selve skærmen er, jo mere udtalt kan det blive med at lyden høres fra et andet sted end der hvor personerne på TV’et taler (har deres mund).

På Sonys OLED TV har de derfor taget en helt anden teknik i anvendelse. Sony har erfaring med at lave højttalere i glas, og har bl.a. haft et produkt (Sountina) med en 360-graders højttaler hvor lydgiverne bl.a. bestod af en glassølje.

Den viden og erfaring har de nu taget skridtet videre, og lavet et TV hvor glaspladen foran, den der beskytter displayet, også samtidig er en del af TV-højttalerne. Dette suppleret med en bagudvendt bashøjttaler i tv-foden.

Vi fik en demonstration af teknologien her på CES, og det virker. Det er måske ikke så overraskende at en glasplade kan frembringe lyd, men her styrer Sony det til perfektion.

Glaspladen dannede et par stereo højttalere, hvor TV’et var i stand til at flytte lyden rundt i stereobilledet. Så det var ikke én monolyd der kom fra samme sted, men stereolyd med volumen og placering af stemmer og instrumenter rundt i lydbilledet.

 

De “vibratorer” der omdanner glasset til højttalere sidder bagpå skjult unden en skinne. Foto: recordere.dk
Her anes af en “vibratorene” bag på TV’et. Foto: recordere.dk
Bashøjttaleren sad bag på TV’et i selve foden. Foto: recordere.dk

 

Vibrerer det hele ikke?

Nu tænker du nok, forplanter vibrationerne i glasset sig ikke til selve displayet? Jo, det gør. Det havde dog ingen praktisk betydning, ifølge Sonys ingeniører, og på de demonstrationer som vi så var der da heller ikke noget at bemærke.

Sonys ingeniører fortalte at lavfrekvent bas godt ville kunne genere billedoplevelsen, hvis displayet vibrerede med lav frekvens. Derfor havde de placeret subwooferen i foden væk fra glasset, og så tog “glashøjttalerne” sig af kun af mellemtone og diskant.

Det oplevedes som at Sony OLED kunne frembringe lyd med noget mere volumen og præcision i lydbilledet, end det konkurrende produkt de havde valgt at sammenligne med.

Hvis vi skal dryppe en smule malurt i bægeret, så var lyden fra glasskærmen måske en smule til den skingre side. Sony fortalte dog at dette var en prototype, og at der fortsat blev udviklet på lyddelen.

Sony kalder lyden i deres kommende OLED TV (model A1E) for ‘Acoustic Surface sound technology’, og det er det bedste bud på skjulte højttalere vi har set i et TV.

Der er ikke noget til at distrahere. TV’et er blot en stor skærm. Faktisk har Sony endda undladt at sætte et logo på fronten, så det designmæssigt blot er en ‘glasplade’ set forfra.

Pris og tilgængelighed på Sony OLED er ikke annonceret endnu.

 

 

Annonce:
Forrige artikelDette er Onkyos smartphone med hi-res-lyd
Næste artikelChrome er den mest usikre browser
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.