Forside Indhold og distribution Film

Retssag om Star Trek-fanfilm endelig afgjort

-

Der er stor forskel på Star Wars og Star Trek, hvis man spørger fans.

Nogle Star Trek-fans hader Star Wars og vice versa, mens andre holder af begge dele, fordi de netop er forskellige og ikke overlapper.

Annonce:

Men der er én stor forskel på de to franchises, og det er, hvordan selskaberne bag behandler fan-fiktion. Lucasfilm har taget Star Wars-fans’ værker til sig og endda udgav flere fan-film som ekstramateriale da de seks første film blev udgivet på Blu-ray. Den fan-venlige holdning var endda en betingelse under salget til Disney.

Sådan er det ikke med CBS og Paramount, der har rettighederne til ’Star Trek’-universet. Folkene bag en ambitiøs fanfilm ved navn ’Axanar’ har måttet igennem en tung retssag med de to selskaber, der dog langt om længe er blevet afgjort. Også selvom bl.a. JJ Abrams lovede, at retssagen ville blive droppet.

Resultatet er et forlig, hvor folkene bag ’Axanar’ kan gøre deres film færdig, men kun under nogle strenge betingelser.

Disse betingelser handler blandt andet om, at folkene bag filmen ikke må betale skuespillerne i filmen, selvom nogle af disse er professionelle Hollywood-skuespillere og sågar har været med i tidligere, officielle Star Trek-produktioner.

Men de fleste af betingelserne, der skal opfyldes, hører til i et regelsæt for fanfilm, der netop blev udviklet i forbindelse med retssagen.

Disse forskriver blandt andet, at filmen ikke må være mere end 15 minutter lang, og at hvis man laver en serie, må den ikke være mere end på to afsnit.

Ordene ”Star Trek” må ikke indgå i titlen, men undertitlen skal til gengæld indeholde ordene ”A Star Trek Fan Production”, og hvis man bruger genkendelige rekvisitter eller kostumer i filmen, skal de være officielt merchandise, der er i handelen.

Den slags koster penge, men alligevel tillader CBS og Paramount ikke, at man rejser mere end 50.000 dollars via crowdfunding til at lave produktionen med. Men eftersom man ikke må betale skuespillerne i filmen, kan man i det mindste bruge disse penge på filmteknik og rekvisitter.

Du kan læse alle reglerne her.

De ambitiøse Star Trek-fans bag ’Axanar’ blev sagsøgt, fordi de lavede en slags 20 minutter lang teaser for filmen for at rejse penge til at lave den egentlig film. Du kan se ’Prelude to Axanar’ herunder.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.