Forside CES CES 2017

Sweetvinyls ’Sukkerknald’ gør rent i vinyl-lyden

-

Med salget af vinyl-LP’er i vækst er der også ved at komme gang i udviklingen af nyt udstyr og tilbehør til pladespillere.

Sweetvinyl er et lille firma i Silicon Valley, der lancerede deres ’Sugarcube’-serie på CES med modellerne SC-1 og SC-2.

Annonce:

De to bokses hovedformål er at gøre rent i vinyl-lyden. De fjerner simpelthen klik og knitren fra pladeafspilning i hvad der næsten er realtid. Der er en lille forsinkelse, fra man sætter nålen ned på pladen og lyden begynder at spille på selve grammofonen, til lyden kommer ud i højttalerne.

Og det er simpelthen fordi SC-1 (øverst) og SC-2 (nederst) går ind og filtrerer alle klikkene fra. Men der er ikke bare tale om et eller andet dumt filter, der ødelægger frekvensdynamikken. Sugarcube-boksene analyserer simpelthen lyden, digitaliserer musikken og processerer klikkene ud med blot den lille ovennævnte forsinkelse.

På SC-2 kan man A/B-teste og lytte til den rene lyd fra grammofonen og så den processerede lyd – og du kan oven i købet lytte til et spor, der kun indeholder de klik og den knitren, der er blevet sorteret fra.

Da Recordere lyttede til A/B-testen i Sweetvinyls suite på CES, var det simpelthen ikke muligt for Recorderes udsendte at høre forskel. Den gamle James Taylor-plade, som Sweetvinyl-folkene angiveligt havde købt for to dollar i en butik med brugte plader i Downtown Las Vegas, lød som om den var helt ny, da den først blev kørt igennem boksene. Men så snart de slog bypass-funktionen til, var det den samme lyd, bare med en masse knas og knitren oven i. Imponerende.

SC-1 har blot den rene støjfjernelses-funktion ombord. SC-2 kan lidt mere. Her er der et lille display, der via adgang til en online database kan vise, hvad det er for en plade, du lytter til. Men du kan også sætte den til at digitalisere din plade ved at lagre, hvad den digitaliserer og analyserer. Den kan gemme musikken i lossless-formater på en USB-nøgle, der kan sættes i på fronten.

Hvis man endelig vil gå den vej, så splitter SC-2 numrene på pladen op i separate filer, deler dem op i side A og B og navngiver dem korrekt efter de informationer, den har hentet på nettet som før nævnt.

Men i langt de fleste tilfælde er SC-1 og SC-2 bare brugbare som et live-filter, der kan få de gamle plader, man har lyttet til i årtier og nærmest har slidt op, til at lyde som nye igen.

Firmaet er i gang med en Indiegogo-kampagne, hvor SC-1 er prissat til 1500 dollar og SC-2 er prissat til 2500 dollar. Der er tale om en lille mand-og-kone-virksomhed, og begge medlemmer af ægteparret forsikrede Recorderes udsendte, at de nok skulle sende eksemplarer til Danmark, hvis nogen var interesserede.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.