Forside Baggrund

Enighed i EU om grænseløst digitalt indhold

-
Tag det digitale abonnement med over grænsen (Foto: Shutterstock.com/recordere.dk)

Et EU uden grænser, for brugen af de digitale tjenester til film, musik, bøger mm. er rykket tættere på.

Til næste år bliver det muligt at tage det digitale abonnement med på farten.

Så abonnementerne til streamingtjenesterne med film, tv, sport og musik kan benyttes på rejser, sammen med digitale adgange til bøger og spil.

Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og medlemslandene er nået til enighed om køreplanen mod et indre marked for digitalt indhold.

I dag stopper rettighederne til indholdet ofte ved landegrænserne. Det skal der ændres på, så rettigheder erhvervet i ét EU-land frit kan benyttes i et andet EU-land. Så det på den måde bliver muligt at tage sit abonnement fra Danmark med rundt i EU.

 

Det digitale indre marked.

“Aftalen af dags dato vil gavne europæerne på en konkret måde. Dem, der har abonneret på deres yndlingsserier, -musik og -sportsbegivenheder i deres hjemland, vil stadig kunne nyde dem, når de rejser i Europa. Dette er et vigtigt skridt i nedbrydelsen af barriererne for det digitale indre marked”, fortæller næstformand Andrus Ansip, kommissær med ansvar for det digitale indre marked.

Tibor Navracsics, kommissær med ansvar for uddannelse, kultur, unge og sport, udtaler:

“Den digitale teknologi giver nye muligheder for at nyde kulturelt indhold på farten, og folk er ivrige efter at benytte dem. Aftalen af dags dato åbner nye døre for borgerne, og samtidig beskytter den ophavsmændene og dem, der investerer i produktionen af kultur- eller sportsindhold. Denne afbalancerede løsning er opmuntrende for vores bestræbelser på at opbygge et digitalt indre marked, der byder på nye muligheder for både ophavsmænd og forbrugere.”

 

Gælder betalingstjenester, men de gratis kan også deltage

Med den kommende lovgivning får forbrugerne samme adgang som derhjemme til deres tjenester for onlineindhold, når de rejser i EU.

F.eks. vil en fransk abonnent på Canal+’s online film- og serietjenester have adgang til film og serier, der er tilgængelige i Frankrig, selv hvis vedkommende tager på ferie til Kroatien eller på forretningsrejse til Danmark.

Alle udbydere af onlineindhold mod betaling skal følge disse nye regler. Tjenester, der udbydes gratis (såsom offentlige tv- og radiostationers onlinetjenester), vil også kunne tilbyde deres abonnenter muligheden for at tage deres indhold med på rejser.

 

De næste skridt

Aftalens ordlyd skal nu formelt bekræftes af EU-Rådet og Europa-Parlamentet. Efter reglerne er blevet vedtaget, træder de i kraft i alle EU’s medlemsstater ved begyndelsen af 2018.

 

Annonce