Forside Nyheder

Google: Undskyld at vi spredte falske nyheder

-

Googles Now­-tjeneste og deres Home-højttaler har ikke styr på deres nyhedskilder.

Hvis nogle af Rec.dks læsere følger undertegnede journalist på Twitter, vil de muligvis have set, da jeg i går tweetede et billede af en nyhed fra en temmelig ukurant kilde, der dukkede op midt i min nyhedsstrøm på min Android-telefon. Der var tale om et stykke ’fake news’ fra en konspirationsteoretisk orienteret blog på den amerikanske højrefløj, der blev præsenteret midt imellem helt almindelige nyheder fra troværdige kilder.

Nu rapporterer flere medier, at Googles intelligente højttaler, Home har samme problem. Som Recode skriver, spurgte BBC-korrespondenten Rory Cellan-Jones og Danny Sullivan fra SearchEngineLand Google Home om tidligere præsident Obama havde var i gang med at planlægge et statskup.

Til det svarede Google Home frejdigt, at Obama ”ikke blot var i seng med det kinesiske kommunistregime, men også var i gang med at planlægge en kommunistisk overtagelse af den amerikanske regering”

Det er naturligvis noget sludder, men ikke hvis man spørger websiten ’Secrets of the Fed’, der ligesom den ovenfor beskrevne nyhed kommer fra en blog med konspiratoriske tendenser.

Google har overfor Recode forklaret, at disse såkaldte ’Snippets’ kommer fra historier udvalgt af Googles algoritmer, baseret på den konkrete søgning, der foretages. Og at dette ”uheldigvis og engang imellem betyder, at der bliver præsenteret falske eller upassende informationer”. Google forsikrer Recode, at de ”arbejder hurtigt for at fjerne disse informationer”, så snart de bliver opmærksomme på det.

De har for eksempel nu fjernet den ovenstående ’Snippet’ og Google undskylder overfor Recode, og beklager, hvis hændelsen har tråd nogen over tæerne.

Annonce