Forside Indhold og distribution Film

Hollywood flirter med udlejning af biografaktuelle film nu

-
Foto: Shutterstock.com

Seks af de syv største filmstudier i Hollywood arbejder på at rykke filmudlejningen tættere på biografpremieren.

I USA fortsætter filmstudierne med at få film til udlejning tidligere, mens de endnu er biografaktuelle. Det skriver Variety.

Hele seks af de syv største Hollywood-studier arbejder med forskellige ideer og priser, der skal gøre det muligt at se filmene i hjemmet tidligere end i dag.

20th Century Fox og Warner Bros. har foreslået en model hvor biograferne får en andel af omsætningen, mod at tillade en tidligere premiere i hjemmebiografen. Her arbejdes med en prisidé på $50 (omkring 350 kroner) for udlejning af film blot 17 dage efter biografpremieren.

I dag begynder udlejningen i USA typisk først efter 90 dage, mens salget ofte skydes igang 70 dage efter premieren.

Fox og Warner Bros. er dog bekymrede for om $50 er for høj en pris, og er derfor også ude med forslag om en senere frigivelse af udlejningen til en lavere pris. Her tænker de omkring $30 (omkring 210 kroner) for at begynde udlejningen efter 30-45 dage istedet.

Men Universal, der regnes som de mest agressive i forhandlingerne, vil gerne ned på at udlejningen kan begynde allerede efter 20 dage.

Årsagen til de nye toner indenfor tidlig udlejning skal findes i det vigende marked for salg af DVD-film. Så de vil gerne finde en model der får flere til at se film på udlejning istedet, uden at det går ud over biograferne. Hvis biografpremiere og udlejningsstart ligger tættere på hinanden, så kan de også spare penge på markedsføringen af filmene.

Filmstudierne Lionsgate, Paramount og Sony har også været i dialog med biografer inklusiv AMC, Regal og Cineplex.

Disney er derimod ikke interesseret i en tidligere udlejning. Deres produktioner som Marvels superhelte, Star Wars og de animerede film har ofte en længere visningsperiode i biograferne og den vil de nødig kanabalisere på ved en tidligere udlejning.

Studierne må ikke lave fælles aftaler pga. konkurrencereglerne.

Den tidligere udlejning handler i første omgang om USA. Men udviklingen der ventes før eller siden at smitte af på andre markeder.

 

Annonce