Forside * Fokus

B&O tilbage til fremtiden: Alt om BeoSound Shape

-
BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

Bang & Olufsen rykker tilbage på verdensscenen for unikke designeranlæg, med et musiksystem der virker som hentet ’tilbage fra fremtiden’. Vi har set og hørt det.

Elektronikvirksomheden i Struer har en lang tradition for at skabe musikanlæg der er smukke at se på, men med BeoSound Shape overgås de seneste års forsøg med flere længder, indenfor unik look og lyd.

Her er et musiksystem der – måske for første gang siden CD-tårnet BeoSound 9000 eller stereoanlægget BeoSound 3000 (det med glaslågerne der gled til siden) – kan løfte arven over tidligere tiders unikke og ikoniske musikskulpturer til hjemmet.

Annonce:

Altså den type produkter som for alvor gjorde B&O kendt og respekteret verden over.

Vi har besøgt Bang & Olufsen og fået et indblik i denne for dem – og os andre – helt nye produktkategori.

 

Video introduktion

Bang & Olufsen giver her en introduktion til BeoSound Shape:

 

Tilbage til fremtiden

Det virker som om, at med BeoSound Shape der finder elektronikvirksomheden i Struer tilbage til fremtiden, og viser verden at de fortsat formår at tænke helt ud af boksen, når det kommer til design af hjemmets elektronikprodukter.

Og så er BeoSound Shape endda uden brug de klassiske foretrukne valg fra Struer-virksomheden – med aluminium, ædle træsorter og glas – tilsat bløde bevægelser.

Her er et produkt der hænger fast på væggen, uden bevægelige dele og med stof, geometri og mønstre som bærende for designet.

Ja, selv det velkendte Bang & Olufsen logo er blevet valgfrit her. Lige dét leveres dog i aluminium, som et ‘tag’ der kan sættes på, ligesom et tøjmærke.

De enkelte enheder i Shape er beklædt med stof. Det kan være B&Os egne frontstoffer eller uld fra danske Kvadrat.

Musiksystemet er designet af Øivind Alexander Slaatto. Samme designer som står bag Beoplay A9 (“skydeskiven”).

 

BeoSound Shape. Foto: Bang & Olufsen
BeoSound Shape bygges op efter behov og design. Tegning: Bang & Olufsen

 

Hvad er BeoSound Shape?

Shape – tag form. Med BeoSound Shape kan stuens fremtidige musikanlæg designes og formes i et utal af variationer, hvor kun fantasien sætter grænser.

Glem indbygningshøjttalere i væg og loft. Dette er et musiksystem der gerne vil frem i lyset og tage del i indretningen, men på en måde hvor selve elektronikken skjules.

Systemet består af en række byggeklodser, ‘fliser’ (tiles) i hexagon form (6-kantet). Fliserne til Shape har forskellig funktion og kan indeholde højttalere, forstærkere, akustisk dæmpning, tomme ‘byggesten’ samt selve streamingenheden/musikanlægget.

De enkelte ‘fliser’ er beklædt med stof der kan leveres i forskellige farver og kvaliteter. Formen på de enkelte elementer leder tankerne hen på bikuber, men når lyset falder ind fra siden så ændrer de karakter og ligner et mønster af firkanter på væggen.

Som en skulptur på væggen der forandrer sig, alt efter hvilket lys og hvilken vinkel ‘den’ betragtes i. Her har designeren ladet sig inspirere af den måde bjerge visuelt ændrer karakter, alt efter hvordan lyset falder på bjergsiderne.

På billederne her nedenunder ses samme ‘flise’ (tile) liggende på et bord, fotograferet fra forskellige vinkler. Se hvordan den tager form og ændrer udtryk efter lyset.

 

 

Farvevalg

Når BeoSound Shape kommer til salg, vil der i første omgang være valg mellem 10 farver.

I B&Os egne frontstoffer er der mulighed for: Black, Brazilian Clay, Infantry green, Parisian Night blue, Purple Heart og Wild Dove grey.

I Kvadrats farver (100% uld) er der farvevalgene: Brown, moss green, pink og dark blue.

 

BeoSound Shape farver. Foto: recordere.dk

 

Størrelse

Hvor meget vægplads der skal afsættes til et BeoSound Shape musiksystem afhænger helt af valg af design, samt hvor mange fliser (tiles) der vælges til designet.

Minimum er 4 fliser:  1 BeoSound Core, 1 forstærker og 2 højttalere *). Men her bør der nok skydes nogle dæmper-fliser eller tomme fliser ind imellem for at få mere stereoperspektiv.

En enkelt flise (tile) er 36,4 x 32 x 11 cm (B x H x D).

*) Ønskes funktionen “Band on the wall” (uddybes under lyd) skal der bruges minimum 4 højttaler-fliser.

 

BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

 

Hvad med lyden?

Nu er dette jo en Bang & Olufsen ‘skulptur’, så man fristes til at sige: Selvfølgelig er den spækket med innovation på lydsiden også; Men ingeniørene fra B&O har aligevel skabt et produkt her, som også på lydsiden virker som noget hentet ind fra fremtiden.

Der er nemlig ikke tale om et klassisk stereoanlæg. De benævner det selv som en ‘soundwall’ – en væg af lyd.

Der kan installeres ikke færre end 44 højttalere som en del af væggens byggeklodser (’tiles’). Ja, faktisk 88 højttalere, hvis de kaskadekobles 2 og 2. Jo flere højttalere, jo højere lydtryk er der mulighed for.

På den måde kan BeoSound Shape også installeres i andet end stuer. Det kunne være i en foyer i et firmadomicil, et hotel, en uddannelsesinstitution eller andet. Musiksystemet kan udbygges til at spille selv meget store rum op.

Men hvad så med stereoperspektivet? Jo, det er her at B&Os lydingeniører har været på arbejde. Hver eneste installation af BeoSound Shape får sin egen lydprofil, der vil blive beregnet ud fra størrelse og form – og ikke mindst den individuelle placering af højttalerne.

Shape kan herefter, vha. avancerede akustiske formler, føde de enkelte højttalere så de tilsammen danner stereo-lydbilledet.

I et normalt stereo-setup, med en højttaler til venstre og en til højre, der er lyden kun optimal i sweetspot midt imellem højttalerne. Foregår lytningen lidt skævt for, så høres den ene højttaler mere end den anden.

Med BeoSound Shape elimineres begrebet sweetspot. Dette med bevaret perspektiv i lydbilledet.

 

Band on the wall. Foto: B&O og Shutterstock.com. Illustration: recordere.dk

 

‘Band on the wall’

I BeoSound Shape er det muligt at høre et band med vokal og instrumenter placeret forskellige steder i lydbilledet, og når man bevæger sig foran højttalervæggen, så vil deres positioner blive fastholdt. Vokal kommer fra samme sted, om man står i midten eller i en af siderne. Guitaren kommer fra samme sted osv.

B&O kalder det for “Band on the wall”, og ambitionen her er at skabe en lydoplevelse, hvor man får indtryk af, at bandet optræder live placeret op mod væggen, hvor publikum har mulighed for at bevæge sig frit rundt i rummet, og hele tiden have fornemmelsen af en scene der ikke flytter sig.

Det virker! Ved de demonstrationer vi fik, der var Shape i stand til at skabe oplevelsen af et band der stod og spillede på en scene i rummet. Uden et sweetspot blev der skabt tydelig individuel placering af instrumenter og vokal.

For at algoritmen til ‘Band on the wall’ kan fungere, så kræves der en installation hvor der indgår minimum 4 stk. højttaler-fliser.

 

BeoSound Shape damper tile and loudspeaker tile. Foto: recordere.dk

 

Volumen?

Den samlede volumen som BeoSound Shape kan spille et rum op med afhænger af mængden af højttaler-‘fliser’.

Hos B&O har de regnet på at 2 højttalere i Shape svarer til et par Beolab 3 højttalere. 4 højttalere svarer til et par Beolab 17, mens 8 højttalere svarer til en BeoPlay A9 (“skydeskiven”). Ofres 16 højttaler-‘fliser’ vil BeoSound Shape kunne spille ligeså højt som et par Beolab 20 højttalere.

 

Video baggrund

Her giver B&Os ingeniører og designere flere detaljer om BeoSound Shape:

 

Forbindelserne

De enkelte aktive ‘fliser’ (tiles) er forbundet på en digital bus. Da B&O ledte efter en brugbar teknisk løsning til dette, så fandt de den indenfor CarFi (bilstereo).

Selve den digitale bus der forbinder enhederne benytter hi-res audio. Bang & Olufsen har valgt kvaliteten 24-bit / 48 Khz til signalerne her, ligesom i deres trådløse højttalere.

 

BeoSound Shape amplifier tile. Foto: recordere.dk

 

Forstærker (Amplifier tile)

En Shape-installation kan indeholde fra 1 og op til 11 forstærker-‘fliser’ (tiles). Hver forstærker kan drive 4 stk. højttaler-‘fliser’, så der er en total på 44 højttalere på én BeoSound Shape lydvæg.

Indeni hver forstærker-‘flise’ sidder 8 stk. 80 watt klasse D forstærkere. 2 forstærkere per højttaler, da højttalerenhederne (bas/mellemtone og diskant) har hver deres dedikerede forstærker.

Input til forstærkeren er et digital optisk signal, der kommer fra hovedenheden (BeoSound Core) samt en USB-forbindelse til hovedenheden for styring.

 

BeoSound Shape loudspeaker tile exploded view. Foto: recordere.dk

 

Højttaler (Speaker tile)

En højttaler-‘flise’ er en passiv højttaler i et lukket kabinet, forbundet med bi-wiring. Bas/mellemtone og diskant drives af hver sin 80 watt forstærker fysisk placeret i forstærker-‘flisen’.

Bas/mellemtone (woofer) er 5 1/4″ og diskanten 3/4″.

 

BeoSound Shape loudspeaker tile exploded view. Foto: recordere.dk

 

BeoSound Shape tile options. Foto: recordere.dk

 

BeoSound Shape tile line up. Foto: recordere.dk

 

Dæmper (Sound absorbing tile)

Der er mulighed for at skyde dæmper-‘fliser’ ind. Det er lydabsorberende moduler, der kan tjene til at dæmpe rummets reflektioner, samtidig med at de indgår i ‘skulpturen’ – bliver en del af mønsteret.

 

BeoSound Shape tile for BeoSound Core streamer. Foto: recordere.dk

 

Hovedenheden – BeoSound Core

Selve hovedenheden, den der leverer musikken til forstærkere og højttalere, hedder BeoSound Core.

Den placeres også i en flise (tile) og forbinder til forstærkerne via digital optisk og USB (for styring).

En BeoSound Core svarer i funktionalitet til en 5. generations BeoSound Essense. Det er en musikstreamer, med dualband WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz og 5 GHz), samt Bluetooth 4.1

Der er indbygget Chromecast og Apple Airplay, ligesom der understøttes Bluetooth streaming, DLNA – DMR, Spotify Connect samt QPlay 2.0 (til Kina).

Af musikformater klarer den MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV og AIFF. Dette med sample rates op til 24-bit / 192 Khz.

Af forbindelser har den USB-C (for power), analog Power Link, Line in (analog + digital), Ethernet samt Toslink udgang og USB til forstærker (lyd via digital optisk og styring via USB).

Dertil en digital Power Link (for fremtidig brug).

 

BeoSound Core streamer for BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

 

BeoSound Core streamer for BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

 

BeoSound Essense Remote

Da BeoSound Core er en variant af streaming-enheden Essense, så betyder det at produktet Essense Remote også kan benyttes her.

Det er en simpel fjernbetjening til væg eller bord, der kan fjernbetjene musikanlægget via Bluetooth.

BeoSound Essense Remote er ekstra tilbehør.

 

Essence remote virker også på BeoSound Shape. Foto: Bang & Olufsen

 

Opsummering

Med BeoSound Shape rykker Bang & Olufsen tilbage på verdensscenen med en ny type produkt ikke set før, hvor der rykkes på grænserne mellem lyd og interiør design.

Et moderne musiksystem der gemmer elektronikken, men uden at gemme sig selv væk. Et streaming-anlæg taget til næste niveau, med mulighed for tilpasning af farver, størrelse og visuelt udtryk.

På lydsiden udnytter B&O deres mangeårige ekspertise indenfor digital bearbejdning af musik, til at skabe et anlæg der – med udgangspunkt i teknikker beslægtet med algoritmerne i surround-lyd – formår at skabe et lydbillede hvor musikken ikke flytter sig efter lytteposition.

Med ‘Band on the Wall’ fastholdes bandet i samme position på væggens scene, også selvom lytterne foran ikke sidder i sweetspot og selvom man flytter sig i rummet mens musikken spiller. Dette med den individuelle placering af vokaler og instrumenter bevaret.

 

BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

 

BeoSound Shape. Foto: recordere.dk

 

Bedømmelse

Havde dette været en anmeldelse og ikke et ‘første kig’, så ville jeg uden tøven give 5 ud af 5 stjerner til Bang & Olufsen for BeoSound Shape.

Dette alene for deres mod til at levere et innovativt musikanlæg, der slet ikke ligner noget andet på markedet, hverken på udseendet eller på lydsiden.

BeoSound Shape er årets friske – og noget anderledes – pust på verdens elektronikscene. Bang & Olufsen viser sig endnu engang som elektronikproducenten der formår både at innovere og overraske.

Dette er iøvrigt kun begyndelsen, mulighederne i BeoSound Shape vil blive udbygget over tid, lyder det fra den danske elektronikproducent.

 

Galleri

 

Pris og tilgængelighed

Salget af Bang & Olufsen BeoSound Shape begynder i august 2017.

Design og konfiguration vil til den tid kunne foregå via hjemmesiden, med salg og eventuel installation igennem B&O-forhandlerne.

Priserne afhænger af konfiguration og stofvalg. B&O oplyser at en grundinstallation ventes at koste omkring 4.000 euro, svarende til ca. 30.000 kroner.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.