Forside Produkter HiFi & Surround

Tag en (tvivlsom) test: Kan du høre forskel på Lossless og komprimeret musik?

-

Så har det populære tech-website The Verge officielt meldt sig ind i debatten om streamet lydkvalitet.

I anledning af, at Spotify lige nu tester Lossless streaming har The Verge lagt tre sange op, hvor man kan teste, om man kan høre forskel på henholdsvis 160 kbit/s, 320 kbit/s og 1411 kbit/s, som The Verge beskriver som Spotifys henholdsvis normale streaming-bitrate, deres ’Premium’-bitrate og så Lossless.

Men de, der har lavet The Verges test har næppe været igennem et kursus i, hvordan man sætter eksperimenter op. Der er nogle indbyggede problemer i testen. Især af valget af musik lidt af et problem af årsager, som du bl.a. kan læse om i den klumme, undertegnede skrev for nylig.

The Verge har nemlig valgt at teste med lydbidder, der ikke indeholder ret mange solobidder eller stille passager med de akustiske instrumenter, der er sværest at komprimere, fordi instrumenter som bækkeners og akustiske guitarstrenges vibrationsmønster er sindssygt komplekse. Noget af musikken lader også til at være ret tungt komprimeret i studiet allerede.

Derudover er der selvfølgelig alle mulige parametre, som spiller ind, såsom hvad man lytter på. Der vil givetvis være en del forskel på at lytte med en dedikeret DAC i forhold til et billigt lydkort i en PC. Og lytter man på sin smartphone eller tablet, kan der være himmelvid forskel på lydkvaliteten, afhængig af mærke og producent.

Endelig ved vi ikke, hvad det oprindelige materiale kommer fra (16/44.1 eller Hi-res? Og i hvilket format?). The Verge angiver heller ikke, hvilken streaming-protokol, der anvendes,  men værst af alt, så ”glemmer” de at skrive, hvilket kompressionsformat, der anvendes. Så vi ved ikke, om der er brugt AAC eller Ogg Vorbis i en næsten-tabsfri bitrate eller f.eks. FLAC.

Men derfor vil vi alligevel gerne opfordre Rec.dk-læserne til at tage testen, eller i hvert fald tjekke den ud. Vi vil helt vildt gerne høre jeres kommentarer til testen – også, hvis det bare er en kritik (eller ros) af måden, den er sat op på. Kommentarsporet er åbent.

 

Annonce