Forside Produkter Connected Home

Google Assistant får øjne og kan genkende ting

-
Googles CEO Sundar Pichai går på scenen under Google I/O (foto: Rec.dk)

Googles udviklerkonference, I/O er skudt i gang og i åbningskeynoten var der en del fokus på Google Assistant.

Lad det med det samme være sagt, at vi stadig ikke skal regne med en dansksproget Assistant lige med det samme. Google annoncerede en række nye sprog til Assistant, men dansk, svensk eller norsk var ikke iblandt dem.

Hvis du alligevel har fået installeret en engelsk version af Google Assistant, kan du forvente, at nogle spændende nyheder lander i år. Den mest spændende er nok Google Lens.

Lens er et visuelt genkendelsesværktøj, der bruger maskinlæring til at identificere forskellige ting, dit mobilkamera peger på. Det er der i sig selv ikke noget nyt i, men kombinationen med Google Assistant gør det alligevel til noget særligt.

Assistant kan nemlig sætte det, du har på billedet, ind i en sammenhæng, der er mere brugbar. F.eks. kan den ikke bare genkende en blomst på et billede, den kan fortælle dig, hvad det er for en blomst og hente informationer på nettet om den.

Google-folkene demonstrerede også funktionen ved at gøre noget, de fleste af os har bøvlet med på et tidspunkt. Har du nogensinde enten nedfældet eller taget et mobilfoto af SSID’en og adgangskoden, der sidder på en WiFi-router? Google Lens kan ikke bare genkende dette, men kommer også op og spørger dig, om du vil connecte til routeren med det samme. Med et enkelt klik er kodeordet indtastet og du er online. Scott Huffman fra Google antydede også, at dette kunne virke på visitkort og kvitteringer, der kan blive placeret de rigtige steder i telefonen og ens dokumentfoldere i skyen, men der blev ikke gået nærmere ind i dette ved keynoten.

En anden måde at bruge kombinationen af Lens og Assistant på, er ved f.eks. at pege kameraet på en koncertplakat. Assistant genkender koncerten, giver dig mulighed for at købe billetter, viser dig på Maps, hvor det foregår og kan sætte begivenheden i kalenderen for dig med det samme. Google Lens virker i øvrigt også på billeder, du allerede har taget, og som ligger i Google Photos.

Derudover bliver Assistant bedre til at genkende forskellige stemmer. Det betyder, at forskellige medlemmer af familien får forskellige resultater, når de beder Assistant om et eller andet. Det kommer helt an på vedkommendes Google-profil og præferencer.

Fremover vil man i øvrigt også kunne skrive til Assistant, hvis man ikke har lyst til at tale med den foran en masse mennesker.

 Den sidste, spændende nyhed er, at Assistant engang i løbet af i år – og formentlig kun i USA til at starte med – vil understøtte, hvad Google kalder Transactions. Det kan beskrives som integrationen af tredjeparts-bots og betalingsfunktioner i Assistant.

Det blev demonstreret ved et frokostkøb. Under demonstrationen spurgte Valerie Nygaard fra Google efter mad fra sandwich-kæden Panera. Med det samme dukkede Paneras bot op i Assistant – med en anden stemme end Assistants – og spurgte ind til, hvad hun havde lyst til. Da hun havde svaret, fik hun nogle forskellige bud præsenteret fra menuen, og hun valgte en af dem og betalte med det samme via det kreditkort, hun havde registreret hos Google. Og så var frokosten klar til levering til hendes adresse eller afhentning hos hendes lokale Panera.

Dette skulle virke på alle de platforme, hvor man finder Assistant, inklusive de over 100 millioner smartphones, der har assistenten ombord nu, samt den intelligente højttaler Home. Der går nok lidt, inden vi ser noget lignende i Danmark, men det viser noget om, hvad fremtiden byder på.  

Annonce