Forside Baggrund

MP3-skaber erklærer formatet for død

-
Foto: Shutterstock.com. Illustration: recordere.dk

MP3 blev født i 90’erne og blev i 00’erne det foretrukne musikformat. Nu lægges det i graven.

MP3 kom til at ændre musikverdenen på godt og ondt. Det blev det foretrukne digitale musikformat, og med internettets udvikling var det medvirkende til at give musikpiraterne medvind.

Det lydformat revolutionerede måden vi konsumerede musik på, og flyttede lytningen fra fysiske medier som kasettebånd, CD’er og vinyl over i den digitale verden, med MP3-afspillere og musik lagret på computere og NAS.

Selve MP3-formatet opstod i 1994 i kølvandet på flere års forskning og udvikling, med forskellige aktører på banen. Dette da tyske Fraunhofer Society udsendte den første MP3 software-encoder og valgte ekstension .mp3 til musikfilerne.

I 1995 kom den første softwarebaserede afspiller til formatet. Så nu kunne der både laves MP3-filer, og de kunne afspilles igen på en PC, og derefter tog det fart.

I alle de mellemliggende år, fra dengang til nu, har Fraunhofer Institute for Integrated Circuits betalt licens til Technicolor for patenter og software for MP3.

Men nu er det slut. Fraunhofer IIS har stoppet betalingerne og erklæret MP3 for død. Det er blevet tid til at begrave formatet, og overlade fremtiden til bedre formater.

Her henviser de til det bedre AAC-format samt MPEG-H.

For mere om MP3-formatets historie og milepæle se: MP3 history

 

 

Annonce