Forside Nyheder

Streaming-serier ser ud til at være reddet fra strejke

-

For et par uger siden så det ud som om, der ville komme et stort hul i antallet af tv-serier, der blev produceret i år og næste år.

Hollywoods manuskriptforfatter-fagforening, Writers Guild of America West (WGAW) havde nemlig varslet strejke, fordi de ikke mente at streamingtjenesterne betalte nok til manuskriptforfatterne.

Men 2. maj indgik WGAW og Hollywoods producentforening AMPTP en overenskomst. Man blev blandt andet enige om udviklingen af en ny standardaftale om højere royalties for manuskriptforfatterne – og denne aftale er netop blevet fremlagt og ser ud til at blive accepteret af streamingtjenesterne, primært Netflix, Hulu og Amazon. Det skriver Deadline.

Dermed er strejken undgået, og serie-produktionen kan fortsætte ufortrødent.

En lignende strejke fandt sted for snart ti år siden og varede fra starten af november 2007 til midten af februar 2008 og havde en enorm effekt på Hollywood. Selv om man ikke skulle tro det, er fagforeningerne meget stærke i Hollywood og nyder stor opbakning blandt folk både foran og bagved kameraet. Det betød, at ikke bare alle manuskriptforfatterne, men også en hel del skuespillere, studieværter og teknisk personale sympatistrejkede.

Det gjorde, at der i tre en halv måned stort set ikke blev produceret eller udviklet tv-serier, hvilket betød døden for en række serier, blandt andet ’New Amsterdam’ med Nikolaj Coster-Waldau, og en række planlagte serier, herunder en ’Prison Break’-spinoff, blev lukket ned. Nye sæsoner af kendte serier som ’24’, ’Breaking Bad’, ’Battlestar Galactica’ og ’Chuck’ måtte udsættes og først kom på skærmen langt senere.

Strejken havde så stor effekt på Hollywoods økonomi, at almindelige butikker og restauranter i L.A.-området blev presset, fordi folk, der arbejdede med film og tv, ikke længere havde råd til at shoppe og spise ude.

 

Annonce