Forside Nyheder

DR TV streaming: Mere dansk og længere liggetid

-
Illustration: recordere.dk

DR TV streaming ønsker at kunne vise indholdet i længere tid, med fokus på dansk indhold og indhold fra udenlandske ‘public service’-kanaler.

Seerne på streamingtjenesten DR TV skal have adgang til endnu mere dansk indhold samt udenlandsk indhold, der er produceret af eller til public service-institutioner i Norden og Europa.

Den målsætning skal være med til at fastholde DR som et alternativ til de internationale streaming-tjenester, med den anden type af udbud som det giver.

Sådan er DR TV allerede i dag, men DR ønsker en endnu skarpere profil. Som en del af dette ønsker de også adgang til længere vinduer, altså den tid indholdet ligger tilgængelig til streaming.

Det er hovedanbefalingerne i en redegørelse, som DR har afleveret til Kulturministeriet. Redegørelsen er en følge af public service-kontrakten, hvoraf det fremgår, at DR skal gøre status over de foreløbige erfaringer med streaming og behovet for at ændre rammerne for streaming i forbindelse med en ny medieaftale og public service-kontrakt næste år.

 

DR: Rivende udvikling på streaming

“I dag er streaming helt almindeligt for en stor del af den danske befolkning. Vi forventer, at streaming-forbruget vil tage til i de kommende år og accelerere – både blandt de yngre og blandt hele befolkningen generelt”, fortæller Udviklingen er gået stærkt, siden den seneste public service-kontrakt blev indgået, konstaterer DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn, og fortsætter:

“Det betyder, at DRs streamingtilbud, DR TV, bliver en hovedindgang til DR og en forudsætning for, at hele befolkningen fortsat kan tilgå og få glæde af DRs public service-indhold. Derfor er det også afgørende, at DR TV udvikles til at være et ligeværdigt digitalt tilbud, der fungerer i sin egen ret og på mediets præmisser”.

Maria Rørbye Rønn, DRs generaldirektør. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR)

Udenlandsk indhold dominerer streaming

De internationale streaming-tjenester YouTube og Netflix er på kort tid blevet dominerende på det danske streaming-marked.

Hver anden dansker bruger YouTube mindst én gang om ugen. Herefter følger Netflix, som 32% af befolkningen benytter sig af ugentligt. DR TV bruges hver uge af 24% af den danske befolkning, hvilket gør tjenesten til den tredje-største i Danmark.

“De fleste streaming-tjenester tilbyder primært udenlandsk indhold. Når flere og flere danskere bruger disse tjenester, betyder det, at de i mindre grad får adgang til danskproduceret indhold og indhold fra europæiske og nordiske public service-institutioner i det hele taget”, fortæller Maria Rørbye Rønn, og fortsætter:

“For at brugerne også kan få adgang til denne type indhold, er det derfor afgørende, at DR tilbyder dette, og at vi kan gøre DR TV til et attraktivt streaming-tilbud, der samtidig er et reelt alternativ til de internationale streaming-tjenester”.

 

Anden algoritme for præsentation af indhold

Udover at indholdet på DR TV skal adskille sig fra internationale streaming-tjenester, skal måden, indholdet forbindes og tilgængeliggøres på, også skille sig ud.

DR arbejder derfor med en public service-algoritme på DR TV, der adskiller sig fra personaliseringerne hos de kommercielle streaming-tjenester.

Her er det DRs ambition er at udvikle en algoritme, som tager udgangspunkt i brugernes præferencer, men også overrasker og udfordrer brugerne ved at foreslå indhold, der ikke bare lægger sig op ad det, der allerede er blevet set.

“Med DR TV får DR således en unik mulighed for også digitalt at udfordre og oplyse den enkelte og levere brugerrelevante indholdsanbefalinger”, siger Maria Rørbye Rønn.

 

Begrænset adgang er utidssvarende

DR oplever en stor efterspørgsel fra brugerne på, at indholdet på DR TV er tilgængeligt i længere perioder, end det er i dag.

Derfor har DR besluttet, at gøre det egenproducerede indhold tilgængeligt i længere tid, så det i højere grad harmonerer med brugernes forventninger og medievaner.

Samtidig anbefaler DR at der fra politisk side arbejdes på at indholde produceret til eller af en public service-institution, kan gøres tilgængeligt på DR TV uden begrænsninger i forhold til liggetider.

 

Uhindret adgang til alle afsnit af en serie over en længere periode er, ifølge danske streaming-brugere det vigtigste parameter for, at en streaming-tjeneste er velfungerende. Serien ’Skam’ er et eksempel på, at interessen for en serie ofte fortsætter længe efter, den er blevet vist på traditionelt flow-tv. Hele 80% af streamingen via DR TV foregik efter de første syv dage. (Foto: NRK)

 

Skam ses mere pga. lang liggetid

Ungdomsserien ’Skam’ er et eksempel på, at interessen for en serie ofte fortsætter længe efter, den er blevet vist på traditionelt flow-tv.

Da DR er medproducent på ’Skam’, er den ikke begrænset af reglen om otte dages liggetid. Og netop derfor har man kunnet se, at hele 80% af streamingen via DR TV faktisk foregik efter de første syv dage – og hele 37% efter 30 dage.

Hvis DR ikke havde været medproducent på serien, ville den med andre ord være blevet streamet 80 procentpoint mindre, end den blev.

 

Annonce