Forside Nyheder

Spiludgiver sagsøgt af 60’er-rockstjerne over ‘The Wanderer’

-

Det er på mode at kombinere glade melodier og dystopiske billeder fra videospil.

Det skaber en slags sarkastisk ironi og en David Lynch-agtig fornemmelse af, at der lurer ondskab lige under den pæne overflade.

Men det er ikke alle, der er helt varme på idéen.

For et par år siden blev rockklassikeren ’The Wanderer’ brugt i en reklame for spillet ’Fallout 4’. Det er en af de mest genindspillede sange overhovedet, og du kender den måske med Status Quo eller da Bamses Venner hyldede vejrmanden Henrik Voldborg med en dansk tekst på sangen.

Den er dog oprindeligt indspillet af 60’er-ikonet Dion i 1961 og skrevet af Ernie Maresca. Sidstnævnte er ikke i live længere, men det er Dion, der hedder DiMucci til efternavn (bill. tv).

Og da han så ’Fallout 4’-reklamen, der brugte hans indspilning af sangen, besluttede han sig for at sagsøge ZeniMax, der udgiver Fallout-serien.

Søgsmålet er det, man i rettighedsverdenen kalder et ’Droit Morale’-søgsmål. ZeniMax har givetvis licenseret sangen og betalt for at bruge den. Men de har ikke spurgt Dion, om han synes, det er i orden, at hans indspilningen bliver brugt til at sælge noget så voldeligt som Fallout.

Og det synes Dion ikke. Ifølge spilwebsiten Polygon er det ikke så meget spillet i sig selv, Dion har et problem med. Det er, at reklamen viser vold som sport og ikke som et instrument i overlevelseskampen.

Søgsmålet kan sammenlignes med, når musikere sagsøger politikere, de ikke er enige med, for at have spillet deres sange til årsmøder eller valg-events.

Dion vil have 1 million dollar og at ZeniMax skal tage reklamerne ned fra nettet.

 

 

Annonce