Forside Nyheder

Vi ser mest TV alene

-
Foto: andreypopov / 123RF Stock Photo

Selvom TV’et kan samle familien, så ser vi mest TV alene.

Stuealteret kan fortsat samle familien om store begivenheder og underholdningsshows, men der er flest som ser TV alene. Det fortæller DR Medieforskning.

De store kanaler DR1 og TV 2 samt børnekanalerne er dem der oftest samler flere foran skærmen, mens nichekanalerne mest ses alene.

I 2016 var det 60% af tv-seeningen der foregik solo.

“Det er hovedkanalerne DR1 og TV 2 og børnekanalerne, som har den laveste andel af solosening. Det skyldes, at det er kanalerne, der er mest velegnede til at se sammen med andre, for eksempel Melodi Grand Prix eller ’Den store bagedyst’ på DR1”, fortæller medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning.

Især nichekanalerne ses alene og her lyder forklaringen:

“Det er sandsynligvis, fordi man på disse kanaler kan pleje sine egne mere eller mindre nørdede interesser – uden at skulle tage hensyn til husstandens øvrige beboere”, fortæller han.

I dagtimerne er det 70% af tv-seningen der foregår alene, mens tallet falder til 50% i primetime fra kl. 20.00 til 22.00.

Vi ser billard og dressurridning alene

“Kanaler som DR K, TV 2 News og Animal Planet er blandt de kanaler, som har en relativ høj andel af solosening. Det samme er tilfældet med flere af de mindre sportskanaler, som viser alt fra snooker (en form for billard, red.) til dressurridning”, fortæller Henrik Gregor Knudsen og fortsætter:

“Godt nok er sport samtidig noget af det, der kan samle seerne allermest om skærmen – men det gælder primært de store fodbold- og håndboldturneringer på DR1 og TV 2 og ikke det utal af mindre sportsgrene, som især bliver vist på de mindre sportskanaler”.

Det er børn, der ser mindst fjernsyn alene – nemlig omkring 40 procent af deres tv-sening, men soloseningen stiger i takt med alderen.

“Forskellen er dog ikke enorm. For hvor det blandt de 21-40-årige er 56% af seningen, der foregår alene, gælder det 64% for seerne over 60 år”, slutter Henrik Gregor Knudsen.

 

Solo-sening ligger stabilt

 

På trods af at smartphones og tablets har holdt deres indtog de seneste 10 år, har tallene for henholdsvis solosening og samsening nærmest ikke ændret sig i løbet af årene, fremgår det af tallene hos DR Medieforskning.

 

Annonce