Forside Produkter Mobil

TEST: Samsung Galaxy Note 8

-

Samsung Galaxy Note er tilbage. Efter sidste års problemer med batterierne, er den nye Note 8 klar. Vi har testet den.

Sidste år ved denne tid, der rendte en masse Samsung-ansatte rundt i panik, fordi den ellers anmelderroste Galaxy Note 7 brød i brand, uden varsel.

Annonce:

Samsung gjorde det eneste rigtige og kaldte samtlige telefoner tilbage og stoppede salget, og derfor har der siden været meget tvivl om Samsung ville aflive Note-serien.

Det skete ikke, og nu er Samsung klar med deres nye Galaxy Note 8.

Note serien fra Samsung er speciel fordi Samsung med Note har holdt fast i en smartphone med stylus (S Pen). Notes serien betragtes også som en forretningstelefon for de professionelle.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

Udpakning og installation

Samsung Galaxy Note 8 kommer i en lille boks, der udover telefonen og S Pen, kommer med en USB oplader, samt diverse USB-C kabler. Du får også så kommer der en USB oplader samt USB-C kabler med. Og så har Samsung igen lagt de gode AKG in-ear hovedtelefoner med, der giver en rigtigt god lyd med god dynamik.

Farven vi testede var Maple Gold, og jeg syntes stadig at Samsung laver nogle af de smukkeste designs på telefoner lige nu. Note 8’s design der ligner Galaxy S8 familien, dog lidt mere aflang, er på alle måder et design med voldsom WOW faktor, og selvom jeg selv bruger Apple, så må jeg sige at hverken iPhone 8 Plus eller iPhone X kan være med på øverste hylde, når det gælder design mere.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

 

På venstre side finder man lydstyrke knapperne, samt den dedikerede Bixby knap, som vi fik med Galaxy S8 serien. På højre side finder man power knappen, og i bunden finder man et USB-C stik samt et mini-jack stik som kan bruges til hovedtelefoner, ligesom man finder den diskret placerede S-pen i en dock højre side af bunden. I toppen har man placeret SIM skuffen, der rummer plads til dual-SIM eller SIM og Micro SD kort.

Telefonen vejer 195 gram, og måler 162.5 x 74.8 x 8.6 mm, så selvom du får en 6,3 tommer skærm, så er telefonen kun en anelse højere -, og lidt smallere end f.eks. iPhone 8 Plus.

 

Ydelse

Samsung Galaxy Note 8 kommer med hele 6GB RAM og deres egen Exynos 8895 processor, som er den samme vi kender fra Galaxy S8 og S8+, men med 6GB RAM har applikationerne endnu mere plads at boltre sig på.

I hastighedstest giver AnTuTu giver Galaxy Note en score på 172.831, som ligger rimeligt tæt, men lidt under hvad vi fik på Samsung Galaxy 8+.

Men ligesom på Galaxy S8 er der intet at brokke sig over i ydeevne. Alt kører flydende. Videoer afspilles flydende, 3D grafik spiller max, og programmer og internet browser kører perfekt.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

Samme måder at låse din telefon op som på Galaxy S8

Samsung er gået “all-in” på mulige metoder for at logge på sin telefon. De har både pin eller mønster, fingeraftryk, ansigtsgenkendelse, og iris som låser op via din øjne.

Du kan selv vælge hvilken -, eller hvilke af metoderne du ønsker at bruge. Personligt har jeg pin, fingeraftryk og iris. Jeg ser ikke rigtigt noget behov for ansigtsgenkendelse, da iris fint virker, også selvom jeg bruger skærmbriller.

Placeringen af fingeraftrykslæseren er stadig ved siden af kameraet, men med to linser på bagsiden, og det faktum at Samsung har flyttet flash om på den anden side, så det er den du rammer og ikke kameraet, så er det mere accepteret i forhold til Galaxy S8 og S8+.

Rent designmæssigt er der plads under kameraet, og så kunne samsung også have valgt en større fingeraftrykslæsere, så man ikke skal fedte rundt lige omkring kameraet. Men den trådløse opladning, er nok årsagen til at vi ikke finder fingeraftrykslæseren der.

Iris scanneren virker til gengæld super godt, og den er blevet min primære måde at logge på, så snart jeg rammer tænd knappen tændes iris scanneren, og da jeg alligevel kigger på telefonen, så låses telefonen op.

Du kan også bruge fingeraftrykslæseren til at tænde telefonen, når du trykker på den, så hvis du kan vænne dig til placeringen, så er det den hurtigste måde at åbne telefonen.

Sikkerheden omkring den indbyggede ansigtsgenkendelse, hvor telefonen låses op ved at scanne hele dit ansigt, er flere gange blevet omgået. Det er blevet vist i både artikler og videoer at den er mangelfuld. Så med mindre du gerne vil have en ultra hurtig, men mindre sikker måde at lukke din telefon op, så se bort fra ansigtsgenkendelse.

Den er jo ikke nødvendigt hvis du bruger iris. Der vil være tilfælde hvor folk med briller ikke kan genkendes, men så er der også fingeraftryk og pin som alternativ. Og Samsung ved jo godt det ikke er sikkert nok, når de understreger, at ansigts-genkendelse ikke kan bruges til at låse Samsungs egen betalingsløsning “Samsung Pay” op, eller åbne de låste foldere du måtte have oprettet på din telefon.

Men samsung skal have ros for at have så mange forskellige måder at låse telefonen op.

 

Super lækker skærm

Samsung Galaxy Note 8 kommer med en Super AMOLED Infinity Skærm på hele 6,3 tommer med en aspekt ratio op 8,5:9. Opløsningen er 1.440 x 2.960 pixels (521 PPI), og glasset er beskyttet af Gorilla Glass 5.

Samsungs HD+ Super AMOLED skærm står knivskarpt med dybt sort niveau, og ligesom på Galaxy S8, er jeg vild med Samsungs “allways on” display. At jeg uden at skulle tage telefonen op, og trykke på en knap eller skærm får notifikationer, er en feature som Apple burde have taget til sig for længst.

Skærmens opløsning kan indstilles i indstillinger. Fra fabrikken kommer den med opløsningen 2220×1080 (FHD+), men du kan vælge at skrue den op til 2960×1440 (WQHD+) eller ned til 1480×720 (HD+). Jeg har valgt at lade den blive i den FHD+ opløsning som Samsung har sat den til fra fabrikken. Du kan også skifte farvebalance i indstillinger.

Men Samsung er konge når det gælder skærme til smartphones, og farver og kontrast er i top.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

Nu to kameraer på bagsiden

På bagsiden af Samsung Galaxy Note 8 finder man to 12 megapixel kameraer, og til forskel fra mange andre telefoner har begge kameraer optisk billedestabilisering. Det ene kamera er med vidvinkel, mens det andet er med telefoto-objektiv med 2 x optisk zoom.

Frontkameraet er på 8 megapixel, og tager også rigtigt gode billeder.

Note 8’s kamerasoftware er den samme som på S8 familien, og den virker virkeligt let og intuitiv. Du har en auto-mode, som er “Peg & skyd”, hvor alt gøres for dig, men du har også en “PRO” mulighed, hvor du selv kan sætte ISO, Apperture, hvid-balance osv.

Der er dog en dum fejl som Samsung endnu ikke har rettet, og jeg har haft 3 forskellige softwareversioner på. Bag-kameraet har byttet om på 1x og 2x zoom, så der står 2x når du har 1x zoom. Det er altså en så banal fejl som burde være opdaget ved første test.

Jeg kan rigtigt godt lide det at man kan swipe mellem front- og bagkamera, uden at skulle finde knappen der skifter mellem de to kameraer. Ligesom det er let at finde alle de forskellige indstillinger for billedkvalitet og og billedtyper man ønsker at tage.

Kameraet på bagsiden kan også gemme i RAW, så hvis du virkeligt vil lege med de billeder du har taget bagefter, så kan du overføre dem til din computer og give dem en omfattende efterbehandling.

 

 

Kameraet kan naturligvis også optage video, og optager ligesom sidste år video i op til 4K/UHD (3.840×2160).

Kameraet kan også panorama, time-lapse og slowmotion, ligesom Samsung har fundet det sjovt at inkludere Snapchat figur funktionen, hvor du kan få briller og skæg. Det er sikkert morsomt for et bestemt segment i målgruppen, men personligt er det ikke noget jeg kommer til at bruge meget tid på.

Galaxy Note 8 har plads til MicroSD kort, kan du vælge at bruge det som lagerplads for de billeder du tager, og så kan få op til yderligere 256GB lagerplads i telefonen.

Kameraet er stadig blandt de allerbedste inden for smartphones, og med det ekstra objektiv på bagsiden er billederne og bokeh funktionerne blevet blandt de allerbedste.

 

Batteritid ikke i top

Bruger du din Samsung Galaxy Note 8 meget aktivt, kan du godt klare en arbejdsdag, men forvent ikke at du kan overleve flere. I ren standby kan du have din telefon liggende i et par dage, men så løber den tør for strøm. Men med USB-C indgang kan du hurtigt få den op på fuld igen, da Samsung Galaxy Note 8 understøtter QuickCharge. Det gør den medfølgende USB oplader også.

Batteriet er på 3.300 mAh, og det er ikke meget sammenlignet med andre telefoner med så stor skærm, men til gengæld så oplevede jeg ikke en eneste gang, hverken ved opladning eller hård brug at batteriet blev varmt, så der er nok en grund til Samsungs batterivalg.

Du kan også oplade din Note 8 trådløst.

 

Tak for Dual-SIM og gode forbindelser

Samsung har endeligt valgt at smide en dual-SIM model ind på det danske marked, og det betyder at bruger du din telefon både privat og på arbejde, kan du vælge at have et privat og et arbejdsrelateret telefonnummer i en og samme telefon.

Dette gælder dog kun, hvis du ikke udvider den indbyggede hukommelse med et MicroSD kort. Begge SIM pladser understøtter 4G/LTE hastigheder, men du kan kun køre 4G på ét SIM kort af gangen, så hvis du bruger SIM 1 til primære opkald, og SIM 2 til data, virker det som om du ikke kan køre VoLTE på samtaler.

Samsung Galaxy Note 8 understøtter VoLTE hos bl.a. TDC og Telenor.

Lyden ved samtaler kan man ikke brokke sig over, og den indbyggede højttaler til gruppekald virker også fint. Men bemærk, der er kun én højttaler, så der er ikke stereo lyd, med mindre du bruger hovedtelefoner.

Samsung Galaxy Note 8 har Cat 16 LTE, og det skulle ifølge Samsung give op til Gigabit hastighed, hvis ellers udbyderne leger med.

Samsung understøtter alle de vigtigt trådløse protokoller på WiFi, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz) med MU-MIMO og 1024QAM, så man også der får høj trådløs ydelse, når man bruger trådløse netværk, der tilbyder det.

Note 8 har også Bluetooth er 5.0, som giver mulighed for dobbelt hastighed og op til fire gange så lang rækkevidde, ligesom flere enheder kan bruge bluetooth forbindelsen samtidigt. Det smarte ved Bluetooth 5, er at du kan dele musikken med en ven. Du kan have to trådløse højttalere eller hovedtelefoner tilsluttet samtidigt.

GPS delen er også rigtigt god, og udover GPS, understøtter Samsungs location-chipset Galileo, Glonass og BeiDou, så man bør være godt dækket ind uanset hvor i verden man medbringer sin telefon.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

S pen bruges smart

Det specielle ved Samsung Galaxy Note serien er deres stylus kaldt s pen, og jeg syntes faktisk at Samsung har fundet en fin balance i hvordan man bruger den.

I den daglige brug af normale apps, er det ikke så meget jeg river S pen frem, men jeg tog mig selv flere og flere gange i at bruge den smarte notes funktion, hvor du ved at tage pennen ud mens telefonen er låst, og skrive direkte på skærmen. Det er godt tænkt, og det er en funktion som er hurtig og let at bruge.

Det samme er deres S Pen “Air command”, hvor du får en værktøjskasse af funktioner frem når du tager S pen ud af sin dock når du er logget ind.

Her kan du bl.a. klippe sektioner ud af skærmen og tage noter på dem, ligesom du kan tegne nogle animerede gif’er som du kan sende som MMS til venner og bekendte uanset hvad telefon de har.

 

Besked tegning (gif) lavet med S Pen

 

Der er flere og flere apps, der understøtter S pen, men jeg savner at f.eks. Evernote og andre af de store office-apps leger med.

 

Software

Ligesom Samsung Galaxy S8+ kommer Note 8 med sin egen launcher, der har en masse smarte funktioner. F.eks. skal du bare stryge fingeren kort op eller ned på skærmen for at få adgang til alle din apps.

Det fungerer rigtigt godt, og hurtigt, og hvis man ligesom mig bedst kan lide, at alle ens apps ligger i mapper, så er det hurtigt og let at oprette mapper ved at trække apps oven på hinanden.

Samsung har vanen tro installeret en masse eget software, bl.a. deres egen internetbrowser som har mulighed for tilføjelsesprogrammer, også programmer de kalder “indholdsblockere”. Det er bl.a. reklameblokering fra flere af de store kendte udbydere af adblockers.

Igen i år har Samsung et samarbejde med Microsoft, der gør at installationsprogrammer til Microsoft Office ligger i app-folderen, og igen kan de ikke fjernes fra telefonen, men “deaktiveres”. Det gør at de stadig tager plads i telefonen, og det til trods for at det kun er installationsprogrammer. Men i modsætning til S8 familien, er der nok flere potentielle brugere af Office 365 på Note 8 telefonen.

Men ellers er der ikke pre-installeret med alt for meget unødvendigt software. Samsung, der er Samsung Health, Samsung Gear til deres smartwatches, og ellers er det en fornuftig samling af utilities og værktøjer.

Og så er der selvfølgelig Bixby…

 

Bixby screenshots

Bixby, Jeg er er stadig ikke fan

Bixby, er Samsungs bud på hvad man som smartphone ejer har brug for af information, man ikke selv vidste man havde brug for.

Bixby kan ifølge Samsung selv forudsige, hvad du plejer at gøre, og hvad du har brug for. Det vil sige, at plejer du at ringe hjem fra arbejde hver morgen kl. 7, for at vække resten af familien, så vil Bixby analysere dit handlemønster og så begynde at minde dig om, at du skal ringe til en bestemt kontakt kl. 7. (Husk lige det, hvis det er elskerinden, hvis du plejer at ringe til).

Men Bixby kan meget mere end det. Bixby Vision er en kæmpe anbefalingsmotor, hvor du med både billeder og noget så simpelt som QR koder, kan genkende – og anbefale flere forskellige produkter, og anbefale køb på f.eks. vin og andre ting du ikke viste du havde brug for.

Bixby har ligesom Google Now en egen skærm, hvor man får anbefalinger ud fra kalender, billeder og forbrugsmønster. Andre udviklere kan lave egne kort til Bixby, og på den måde kan man få en lækker oversigt over information fra programmer og kalendere.

Samsung satser så hårdt på Bixby at de har givet den sin helt egen knap på telefonen.

Test på både Galaxy Note 8 og S8+ har stadig ikke overbevist mig, men jeg kan sagtens forstå hvorfor Samsung har Bixby. Vi er alle potentiel omsætning, og jo mere viden man har om sine kunders forbrug, jo mere kan man påvirke deres køb. Og får man så en lille procentdel af omsætningen, så er det historien om AppStore og Itunes om igen. Jeg tror bare at Samsung er en for lille fisk i sammenligning med Google og Apple.

 

Dex Station

I forbindelse med lanceringen af Note 8 kom Samsung samtidigt med en opdatering af Dex station, der gør det hurtigere at starte Dex stationen op når du docker.

Docken er en rund sag med USB-C indgang til strøm, og så er der to almindelige USB 2.0 stik, HDMI udgang samt et 100 Mb ethernet stik. Det sidste undrer mig, når nu telefonen selv understørrer gigabit hastigheder på både LTE og WiFi. Der følger ikke strømforsyning eller USB-C kabel med, så man er nødt til at bruge det kabel og den strømforsyning der følger med telefonen.

Umiddelbart er DeX Station en meget sjov idé, om ikke andet er det en superfed oplader, og du kan faktisk køre både Microsoft Office, og browse internettet på en rigtigt god måde.

Da DeX drives af telefonen, får den ydelse som telefonen tilbyder, men det er ikke alle programmer der virker. Programmer der kun tilbyder touch, virker ikke så godt med DeX.

 

Samsung Galaxy Note 8 (foto: recordere.dk)

Konklusion

Den kvikke læser vil nok hurtigt se, at jeg har genbrugt ret meget fra min Galaxy S8+ anmeldelse. Det skyldes primært at det har Samsung også. Og det er ikke en dårlig ting.

Galaxy S8 familien er lige nu den bedste Android telefon på markedet i min optik, og Note 8 er i samme klasse, så med mindre du har brug for den ekstra WOW faktor med lidt større skærm og en S-pen, så får du en næsten lige så god telefon med Galaxy S8+, men så får du naturligvis heller ikke Dual-SIM.

Samsung Galaxy Note 8 er en fantastisk telefon, både skærm, kamera og brugerflade imponerer. Og skal du have en telefon der performer bedst over alle parametre, så er Galaxy Note 8 helt klar i top.

Note 8 er ment til den checkede forretningsperson, der gerne vil have en top performer med ekstra lir, og det får man med Samsung Galaxy Note 8.

Jeg er ihvertfald meget imponeret over flagsskibet fra Samsung, og syntes det er et fantastisk comeback for Note serien. Tillykke Samsung, i har en vinder.

 

 

Pris og levering

Samsung Galaxy Note 8 koster fra kr. 7.500,- afhængig af model.

Tjek dagspris på Samsung Galaxy Note 8

Tjek dagspris på Samsung Galaxy Note 8 ‘Dual SIM’

De fås p.t. i farverne ‘Midnight Black’ og ‘Maple Gold’ og er i handlen nu.

 

Specifikationer

– Samsung Galaxy Note8 er udstyret med Octa core (2,3 GHz Quad + 1,7 GHzQuad), 64bit, 10nm-processor og 6GB RAM (LPDDR4), 64GB/128GB/256GB intern hukommelse og plads til 256 GB med microSD
– Har en 6,3” Quad HD + 2960×1440 (521ppi) Super AMOLED-skærm.
– Batteri på 3,300mAh, med hurtig opladning kompatibel med QC 2.0 eller trådløst kompatibelt med WPC og PMA. 162,5 x 74,8 x 8,6mm, vægt 195 g (S Pen: 5,8 x 4,2 x 108,3mm, vægt 2,8 g).
– Frontkamera: 8MP AF (F1.7), bagsidekameraer: Vidvinkel 12MP Dual Pixel AF (F1.7), OIS, Telefoto: 12MP AF (F2.4), OIS, 2X optisk zoom, op til 10x digital zoom.
– Operativsystem: Android 7.1.1.
– WiFi: 802,11 a/b/g/n/ac (2,4 / 5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth v5,0, ANT+, USB Type-C, mulighed for betaling med NFC og MST, GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
– IP68-certificering.
– Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeraftryk, Gyro, Iris, Tryk, Puls, Nærhed, Geomagnetisk, RGB Light. Godkendelse: Iris, fingeraftryk og ansigtsgenkendelse.
– Klar til Samsung KNOX. Versioner af Galaxy Note8 med Dual SIM og Single SIM vil være tilgængelig på det nordiske marked.

 

Samsung Galaxy Note 8

7.749 kr.
8.9

Design

9.0/10

Skærm

10.0/10

Performance

10.0/10

Kamera / Video

9.0/10

Batteri

7.5/10

Samtale kvalitet

9.0/10

Pris

8.0/10

Plus

  • Fantastisk skærm
  • Rigtigt godt kamera
  • Super performer

Minus

  • Batteriet holder ikke længe nok
  • Bixby knap der ikke kan bruges til andet
Annonce:
Forrige artikelForummet opdateret søndag: Se nyhederne her
Næste artikelNu går Dynaudio efter Sonos
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.