Forside Baggrund

Bloomberg: Apple HomePod er 3 år bagud

-

Apple har arbejdet på en smarthøjttaler i 5 år, alligevel skønnes HomePod at være 3 år bagud.

Her i Danmark har vi endnu tilgode at opleve den voksende konkurrence på smarthøjttalere. De højttalere med fungerende taleassistenter baseret på Alexa (Amazon), Google Assistant, Cortana (Microsoft), Bixby (Samsung) eller Siri (Apple).

Annonce:

Ingen af de taleassistenter er officielt i Danmark endnu, men det er de i USA hvor den kendte journalist Mark Gurman skriver fra. Han har dækket Apple tæt i mange år, først via 9to5Mac og nu via erhvervsmediet Bloomberg. Mark er kendt for at vide mere om Apple-produkterne, end de fleste udefra.

I seneste artikel fortæller han hvorfor Apples kommende smarthøjttaler, HomePod, er 3 år bagud ved lanceringen til næste år.

 

 

Det begyndte i 2012

Apple har arbejdet on/off på en smarthøjttaler i mere end 5 år.

Ikke kontinuerligt, i begyndelsen var det mere on/off, men rygterne siger at Apples audio-ingeniører jokede med hvem der havde talt over sig, da Amazon et par år senere i 2012 lancerede deres første Echo-højttaler med Alexa taleassistent.

Apples ingeniører købte en Echo, skilte den ad, internt kritiserede de dens lydkvalitet og vendte tilbage til arbejdet med at bygge en bedre smarthøjttaler.

Tiden er gået og Echo-produkterne er imellemtiden blevet et hit for forbrugerne i de lande hvor de officielt sælges, ligesom den åbne Alexa taleassistent er blevet den som 3.parts produkter understøtter først. Seneste eksempel på det er smarthøjttaleren Sonos One.

Se også: TEST af Smarthøjttaleren Sonos One

 

Amazon er foran på ‘skills’

I de år der er gået siden det indledende arbejde med en smart højttaler, der har projektet været lukket ned og genstartet flere gange hos Apple. Angiveligt fordi cheferne havde en udfordring med hvor HomePod kunne indpasses i Apples økosystem af produkter.

Formfaktor er også blevet ændret over årene. På et tidspunkt i udviklingsfasen var ‘HomePod’ en enhed placeret på gulvet, med en højde på 3 fod (91,5 cm).

I den mellemliggende tid er konkurrenten Alexa blevet bedre og bedre, og hjælper i dag i hverdagen i mange hjem, med alt fra at bestille pizza til at styre lyset.

Apple-cheferne nåede til den konklusion at hvis de lavede en smarthøjttaler ville det give kunderne mulighed for at forblive loyale.

Men selvom Apple har alle værktøjerne til at konkurrere med Amazon Echo (som Siri og App Store) er højttaleren angiveligt aldrig set som andet end et tilbehør, på linje med AirPods øretelefoner, fortæller Mark Gurman.

Som et resultat af dette vil HomePod have begrænset anvendelse. Hvor der i dag findes tusindvis af ‘skills’ til Amazon Echo (skill = en talestyret app) der vil HomePod været begrænset til at spille musik fra Apple Music, styre enheder i Homekit og integrere med de øvrige Apple-produkter som iPhone, iPad og Apple TV.

En af de kilder Mark Gurman har talt med går så langt som at kalde det en stor forspildt chance (“This is a huge missed opportunity”).

 

HomePod-højttaleren kan være en del af musiksystemet

 

Fokus på lyd

På lydsiden kan det dog vise sig at være anderledes. Hele projektet begyndte nemlig med at nogle audio-ingeniører hos Apple ønskede at bygge en højttaler der lød bedre end de tilsvarende fra mærker som Bose, JBL og Harman Kardon.

Teamet blev udvidet med eksperter hentet hos store højttalerfabrikanter og drømmen var at perfektionere teknologien “beam forming”, hvor lyden ‘projekteres’ rundt i rummet for at skabe 3D-lyd med fordybelse.

Den HomePod højttaler der kommer på markedet i 2018 er udviklet af samme ’tilbehørs-team’ hos Apple som stod bag AirPods. Det er ledet af Gary Geaves, der tidligere har arbejdet som udviklingschef hos Bowers & Wilkins.

Ved præsentationen af HomePod tilbage i juni 2017 der fremhævede Apple dens mulighed for at adoptere det rum den spiller i, altså en rumkorrektion der ændrer sig dynamisk, og netop lyden kan derfor vise sig at være et område hvor højttaleren ikke er 3 år bagud.

 

 

Airplay 2

En anden nyhed der kommer med HomePod er Airplay 2. Udvidelsen til Airplay der giver mulighed for musik i flere rum.

Se også: Fokus: Airplay 2

Det er en teknologi der allerede ved fødslen er understøttet af en række kendte højttalerleverandører og derfor kan vise sig at være et andet område hvor højttaleren heller ikke er 3 år bagud.

HomePod lanceres i de første lande i begyndelsen af 2018. Det er USA, Storbritanien og Australien der står først på listen.

 

Annonce:
KILDEBloomberg
Forrige artikelTeufel dropper Raumfeld brand
Næste artikelFejl på YouSee streaming tv og arkiv
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.