Forside OLED Fokus

Brugeranmeldelse af Panasonic TX-65EZ1000E OLED TV

-

Dette er en brugeranmeldelse skrevet af John Hother Hansen

Annonce:

 

Indledning

Jeg har jo lovet en del af forumbrugerne på recordere.dk, at jeg ville skrive lidt om mit nye TV. Jeg ville dog vente med mine observationer m.v., til TV´et blev kalibreret, så I også kan få lidt data med herfra.

Min introduktion som OLED ejer blev, som nogen af jer sikkert husker, lige så frustrerende som den længere periode jeg havde inden valget af et OLED. Mine første to OLED TV havde Yellow Tint. Disse to blev velvilligt udskiftet af min Panasonic forhandler til mit nuværende OLED TV.

Mit nuværende TV har såmænd også en anelse Yellow Tint, men dette ses ikke ved et almindeligt billede. Man kan tydeligt se, om man har Yellow Tint (eller en af de andre Tint fejl), ved at lade TV´et vise et helt hvid eller lysegråt billede. Det der undrer mig en del, er jo at der stort set ikke bliver skrevet om Tint fænomenet i Danmark, for emnet fylder en del andre steder i verden.

 

Panasonic OLED TV EZ1000

 

Design og byggekvalitet

Designet følger stort set det helt enkle, som jeg skrev om tidligere omkring Panasonic EZ950. Ingen tant og fjas i designet, det er primært billedet det drejer sig om, og intet andet er min udlægning. Der dog blevet plads til en i mine øjne, elegant blank metalramme rundt om panelet, som nærmest fremhæver hvor tyndt panelet er.

Det undrer mig dog såre, at Panasonic hopper på den OLED trend, at TV´et er opbygget med et meget tyndt OLED panel, og nederste halvdel af dette består også af en påmonteret ”Teknikboks”. Konstruktionen kan ikke være særlig stabil. Personligt havde jeg langt hellere set en konstruktion, hvor hele TV´et har en tykkelse på omkring 2 cm, og med god plads til teknikken.

Højtaleren, som jo nærmest er en soundbar, ødelægger på ingen måde det meget enkle udtryk, som selve TV´et utvivlsomt er designet til at fremstå med.

Den egentlige byggekvalitet mener jeg ikke at der er så meget at komme efter. Fornuftige materialevalg, og nogle for mig lækre ret lette og matsorte metalrammer omslutter panelet. Også højtaleren fremstår vel dimensioneret og velbygget. Højtaleren er faktisk beregnet til at udgøre en del af foden, hvis TV´et placeres på et bord eller en skænk.

Jeg mener at design og byggekvalitet afspejler, at Panasonic TX-65EZ1000E er en del af deres high-end segment og modelserie, som jo også omfatter en 77 tommer model.

 

Fjernbetjeninger

Jeg har haft en del Panasonic produkter gennem årerne. Fælles for dem alle har været fjernbetjeningen, som i overordnet design og i de primære funktioner har været ret så ensartede. Fjernbetjeningerne er dog undervejs blevet opdateret i takt med at nye funktioner er blevet indført.

Fjernbetjeningerne til TX-65EZ1000E, og den anden OLED model, er på linje med hvad Panasonic har medleveret ved de seneste vel 4 års high-end TV modeller, Nemlig to betjeninger, hvor den ene er den normale hovedbetjening med en lækker alu overflade. Enheden er også med en ”Gummi agtig” underdel, så enheden ligger trygt og godt i hånden, og det er ikke nødvendigt at være specielt nøjagtig for ”Pege” på TV´et før, at man oplever den rigtige reaktion fra TV´et.

Den anden fjernbetjening er en mindre ”Touch enhed”, og den er såmænd også i alu. Jeg kan ikke komme så meget ind på funktionen af den, for jeg benytter den aldrig. Der hvor jeg synes at den lille enhed er bedre end den store er ved brug af WEB Browseren. Men i øvrigt har enheden de mest nødvendige hovedfunktioner som på hoved enheden – eller den store fjernbetjening om man vil.

Jeg vil sige, at begge fjernbetjeninger har den kvalitet og standard som i det mindste jeg forventer af et high-end produkt.

 

Menuer

Panasonics TV menuer er lige så genkendelige som Panasonics fjernbetjeninger. Der er skrevet en del for og i mod menuerne. Selv er jeg ret tilfreds med menuerne, for der er ikke så meget nyt at sætte sig ind i fra et foregående Panasonic TV. Det som jeg sætter pris på er jo, at menuerne fungere uden problemer, og med en angivelse af funktionerne for de menupunkter man bevæger sig ind på.

Menuerne fungere for mig perfekt, på de områder som jeg har brug for. Der kan sagtens være områder hvor menuer ikke fungere optimalt, for jeg nytter f.eks. ikke Netflix, HBO og flere andre funktioner, så disse har jeg ikke afprøvet.

Det jeg ville kalde ”APP Menuen”, er måske ikke helt så omfattende som andre TV fabrikaters ditto. Som tidligere nævnt, så benytter jeg ikke betalings streaming TV. Men de gratis dele af APP´s har jeg afprøvet, og de virker. Systemet her kaldes ”My Home Screen 2”, og det er ganske hurtigt at manøvre rundt i mellem de forskellige funktioner.

Der er dog ét punkt hvor jeg ikke er helt så begejstret. Med dette OLED TV er vi jo tilbage i den gode gamle plasma tid . Også rent menu funktionsmæssigt. Der som tidligere, nu igen en mulighed for at aktivere en ”Pixel orbiter”, men jo også en ”Panel vedligeholdelses” funktion.

Denne funktion kunne jeg sagtens tænkes at bruge tit og ofte i min nervøsitet for burn-in. Ved nærmest et tilfælde blev jeg af en britisk Panasonic tekniker gjort opmærksom på, at brugen af denne funktion blev betegnet som ”A fast way to kill the Pixels and the OLED TV”. UPS – den var jeg ikke klar over. Der står intet i brugermanualen om begrænsninger i brugen af denne funktion, og heller ikke i TV´ets ”eHELP” APP.

Begrænsningerne er der i mod beskrevet i TV´ets Service Manual, men den manual har jeg jo ikke adgang til. Jeg mener naturligvis, at det er en stor fejl fra Panasonics side, at begrænsningerne i ”Panelvedligehold” ikke er beskrevet, såfremt der reelt er farer for, at ødelægge TV´et.

Heldigvis er det sådan, at TV´et efter en driftstid på et par timer, helt automatisk igangsætter en vedligeholdelses sekvens, når TV´et slukkes. Den egentlige vedligeholds funktion kører i 60 – 80 minutter, og den korte automatiske i 6 minutter.

 

Billedet

Det kan utvivlsomt lyde mærkeligt for mange, men noget der vægter meget højt hos mig ved køb af et nyt TV, er billede kvaliteten på f.eks TV kanaler. Jeg hører ikke til dem der primært ser Blu-Ray, og i endnu mindre grad Blu-Ray HDR.

For mig er definitionen på en god billede kvalitet, at ”Det er lige som at være dig selv”, og dermed et naturligt billede. Og det er den oplevelse jeg har med TV kanaler, hvis optagelsen er glimrende og godt udsendt, som via f.eks. via min YouSee Humax boks. Nu vi er ved ”Tunere”, så har TV´et flere muligheder til at modtage TV signaler nemlig DVB-C, DVB-S og DVB-T. Jeg tror at en af hovedårsagerne til den glimrende billede kvalitet, ikke kun på TV-kanaler m.v., men også på Blu-Ray og Blu-Ray HDR skal findes hos billede processoren HCX2.

Jeg vil mene at TV´ets DVB-C er af samme kvalitet som de 2 sidste generationer af Panasonic TV, altså glimrende, men tuneren kan ikke helt matche tuneren i Humax boksen.

Det er sikkert mange måder at beskrive en opnået billede kvalitet på. I virkeligheden forstås en sådan beskrivelse måske primært af skribenten, så det ville jeg afholde mig fra. En af mine forbehold for køb af et OLED har været det der på engelsk kaldes for ”crushing shadow detail”, et fænomen som jeg ofte tidligere så rundt omkring på OLED demo modeller. Dette fænomen er ikke observeret.

En af de Blu-Ray film som jeg har brugt til at teste på, både før og efter købet, har været de nyere Sherlock Holmes film. Disse film er i sig selv ret så mørke men alligevel ret så detaljerede, og for mig var de glimrende til at se hvorledes mørke og sort nuancer synligt adskilles. Filmene fremstår her til bravur.

Jeg har det ikke så godt med Blu-Ray HDR. Mine øjne kan ofte simpelthen ikke klare den høje lysstyrke. Bare et eksempel. Skal jeg kunne se BBC´s Planet Earth 2 i HDR, så må jeg sætte standard lysstyrken fra 100 ned til 70. Så ved jeg godt at jeg mister nogle ting, det er da bare ikke noget at gøre ved. For mig er billedet stadig utroligt flot, og absolut mere spændende end Blu-Ray udgaven af BBC produktionen. Faktisk har jeg ikke købt Blu-Ray HDR film efter den nævnte BBC film. Jeg har dog bestilt Nolan´s ”Dunkirk” i HDR.

Lige meget hvad jeg ser af billede materiale, så er der ingen tvivl om, at det øgede sortniveau og den øgede kontrast har bidraget til et løft af min hidtidige billede oplevelse. Panasonic TX-65EZ1000E er på alle måder et fremragende TV. Skønne og naturlige farver og en skøn dybde i billedet.

Jeg har ikke set retention eller det der er værre. Jeg indrømmer gerne, at jeg er meget nervøs for at ødelægge et TV af denne standard. Jeg kører derfor ikke sjældent med et ”Zoom” billede på TV kanaler med hidsige logoer. Det er muligt at der er nogen der mener at jeg er overforsigtig, men sådan er jeg nu altså indrettet.

Jeg har læst en del rundt omkring om nogle billede problemer. Banding er jo næsten en gængs billede fejl på OLED, jeg har dog ikke set det. Et andet problem er Stutter eller Studder som det også kaldes, også her må jeg heldigvis melde pas. Når jeg læser rundt omkring hvor fejlene er observeret på billedet, så tror jeg at fejlene i et vist omfang er afhængig af hvad man ser på TV´et.

Omkring Stutter er ”Sky” en god bidragsyder. Jeg ser som beskrevet tidligere TV kanaler, DVD, BD, BD HDR og Youtube, og jeg har ikke observeret fejlene. Rygtet går, at Panasonic i slutning af november kommer med F/W update, som også håndtere Stutter problemet. Panoreringsfejl og DSE er heller ikke observeret. Heller ikke problemer med ”Motion Flow”.

TV´et er forsynet med et sort filter som bl.a. skal minimere refleksioner. På den måde mit TV er placeret er der i forvejen meget få refleksioner, og der er bestemt ingen af dem der kan ses på billedet. Sortfilteret hjælper også på andre områder til at forbedre sortniveauet, som jeg dog ikke umiddelbart kan se er bedre eller anderledes end på andre OLED TV.

TV´et er også forsynet med en ”LUT” funktion. LUT står for “Look Up Table”, og benyttes sikkert af de mere professionelle. Jeg må blankt erkende at jeg ikke ved ret meget om den funktion udover, at det er filer som kan uploades via en USB Stick eller et memory card.

 

 

Lyd

Panasonic TX-65EZ1000E leveres med en soundbar i hele TV´ets bredde. Højtaleren er vedlagt løst, og skal eftermonteres. Efter monteres ikke, jamen så er TV´et jo nærmest en ren monitor.

Højtaleren er monteret hos mig eftersom at jeg havde hørt lyden fra den før, og for mig er den alt rigeligt til den daglige TV-kigning. Det gode ved højtaleren er jo, at tale fremstår rigtig tydeligt, og skulle der komme noget musik ind over, så klarer højtaleren såmænd også dette ret så rimeligt.

Højtaleren som er tunet af Technics, består af 14 højtaler elementer. Det er jo ikke sådan at man bliver væltet omkuld af en brusende lyd, men den gør en ganske hæderlig indsats for de TV kanaler man ser.

 

Kalibrering

Jeg foretrækker afgjort at få mine TV kalibreret. For hvad kan det nytte, at man spendere en mindre formue på et TV – uvidende om hvor korrekt billedet egentligt er. Mange af os kan jo nok se hvis f.eks. farverne ikke står helt som de skal. I virkeligheden er det jo ikke bare farverne der kalibreres. En kalibrering er en helhed der sikrer, at dit TV er indstillet korrekt, og at du dermed får det maksimale ud af dit TV´s egenskaber.

Jeg har haft besøg af Thomas fra TV Kalibrering.dk, og det er jo altid både spændende og hyggeligt. Spændende fordi man altid lære noget nyt, og hyggeligt for man får nogle gode snak om hans erfaringer. Det er jo guld værd.

Thomas er meget omhyggelig, og man kan altid spørge om hans gøren og laden undervejs i processen, og det får man et kompetent svar på.

Jeg havde ikke forventet at der var så meget at ændre på indstillingerne generelt på mit TV. Mange af billede parametrene stod også meget fornuftigt fra Panasonics side. Alligevel var der noget at hente på hvidbalancen. Lige omkring hvidbalancen havde jeg forventet hængepartier, og det skyldes jo, at også OLED afviger fra TV til TV på netop hvidbalancen. Netop derfor er det sjældent en rigtig god idé at kopiere alt omkring billede indstillinger fra et TV til et andet. Blot min mening.

Panasonic har jo udarbejdet en APP til f.eks. iPad, den hedder ”TV Remote 2”. APP´en indeholder flere fine funktioner. Den indeholder også en funktion kaldet ”Smart Calibration”. Denne funktion benyttede Thomas ved kalibreringen sammen med hans måleudstyr og hans kalibreringsprogram på han bærbar PC.

Kalibreringen af HDR settings blev også foretaget, og jeg er vist en af de første der har et HDR kalibreret TV. Ved denne kalibrering var der til gengæld noget mere at rette på i forhold til den almindelige kalibrering..

 

Afsluttende tanker

Panasonic TX-65EZ1000E er mit absolut dyreste TV. Det er et dyrt TV. Om det er pengene værd må den enkelte afgøre med sig selv. Jeg er i det mindste særdeles tilfreds.

Alt omkring billede står lige i skabet hvis optagelsen er god, lyden er fortrinlig, og funktionaliteten er i mine øjne glimrende. Disse ting efterlader mig i et dilemma. Hvad så fremover omkring TV? Måske skulle jeg bare bruge mine penge på noget andet.

Jeg håber at min brugeranmeldelse ikke efterlader jer med for mange spørgsmål, og har i spørgsmål kan i stille dem i kommentarsporet

 

Annonce:
Forrige artikeliPhone X “fryser” i kulden
Næste artikelNyrestaureret Matador sælger som varmt brød
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.