Forside Baggrund

20 år undervejs: GPS afløser klar i 2020

-
Galileo satellit. Foto: ESA.int

Galileo er fremtidens satellitsystem der giver os super-præcise positioner. Åbner i 2020.

Har den GPS indbygget? Alle kender det amerikanske system til geografisk placering, ‘Global Positioning System’.

Snart kommer det til at hedde: Har den Galileo indbygget?

Annonce:

For nu er der blot ca. 2 år til at GPS-afløseren Galileo åbner. Inden du nu tænker at 2 år er da lidt lang tid, så er det et system der har været 20 år under udvikling.

Hvor GPS har en nøjagtighed ned til 10-15 meter, så kommer det nye positioneringssystem til at øge nøjagtigheden ned til 20 cm.

Det skaber helt nye muligheder for services og produktudvikling af f.eks. navigationssystemer, løbeure og førerløse biler. Dette indenfor services i en række sektorer, f.eks. telekommunikation, byggeri, anlæg og transport.

 

Galileo bliver frit at bruge

Galileo er udviklet af EU og har kostet ca. 100 mia. kroner, et beløb svarende til 2,5 Storebæltsbro.

EU-kommissionen har nu besluttet, at Galileo-data skal være frie at benytte, så man sikrer, at borgere og virksomheder får maksimalt udbytte af det store potentiale.

Producenterne kan derfor udvikle deres produkter, så de bliver i stand til at modtage Galileo-data uden at betale for brugen af data.

Nyere mobiltelefoner fra eks. Apple, Samsung og Huawei er allerede kompatible med data fra Galileo.

Se også: Disse smartphones er klar til GPS-afløseren Galileo

 

Fakta om positionering via satellitter

-I dag benytter vi os primært af det amerikanske GPS-system, når vi fx vil finde vej i vores bil, eller løber en tur med vores løbe-ur spændt om håndledet.
-Fra 2020 vil den europæiske pendant til GPS-systemet, Galileo, være i fuld drift.
-De baner, som Galileos satellitter kredser om jorden i, er mere optimale end det amerikanske GPS i forhold til positionering i Europa og i Arktis.
-Med egne satellitter får EU et værktøj, som vil være i stand til at levere præcise positioner på helt ned til 20 cm’s nøjagtighed, med professionelt udstyr.
-Næste generationer af mobiltelefoner vil indeholde chips, der kan udnytte signalerne til 30 cm’s nøjagtighed.
-Det estimeres, at 11 % af EU’s BNP er afhængig af satellitbaseret positionering. Det forventes at denne andel vil stige fremover, hvorfor programmet har høj strategisk betydning.
-Systemet vil medføre, at positioneringen i Arktis også bliver væsentligt forbedret.
-Et spændende perspektiv er muligheden for at udvikle førerløse kørertøjer. Galileo vil øge muligheden at lave meget nøjagtig positionering på objekter, som bevæger sig, og derfor kan systemet være et vigtigt element i denne udvikling.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

 

Annonce:
KILDEEnergi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Forrige artikelHer er smartphonen som ældre kan forstå
Næste artikelDisse smartphones er klar til GPS-afløseren Galileo
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.