Forside Baggrund

Derfor halter DAB+ efter FM på lydkvalitet

-
Foto: Shutterstock.com

Da danskerne for 17 år siden blev lovet bedre lydkvalitet med DAB, havde man store forventninger til den nye teknologi, og nu vil Kulturministeriet lukke for FM båndet i 2021. Dette til trods for at DAB stadig har dårligere lydkvalitet end FM i Danmark.

En del af det kommende medieforlig, er at man slukker for FM båndet i Danmark i 2021. Det har skabt en del utilfredshed fordi der stadig er dårlig DAB-dækning i Danmark, og danskerne savner stadig en god forklaring på hvad fordelene er ved DAB båndet, når nu lyden ikke er bedre end FM for de danske lyttere.

“En del af problemet er, at man i Danmark har kodet signalet så hårdt, at kvaliteten er dårligere end FM, selv om vi blev lovet bedre lydkvalitet på DAB, og selvom det teknisk er muligt,” fortæller Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitets Center for Kommunikation, Medier og Informationsteknologi til ing.dk.

Annonce:

 

Knapper og Display på TR 2200 DAB+

Lav bitrate i Danmark

I Danmark sender man DAB+ signalet med en meget lav bitrate. Dette for at give plads til flere kanaler, men det sker så på bekostning af lydkvaliteten, der lige nu ikke når FM båndet til sokkeholderne.

Dette er også blevet bekræftet af en undersøgelse som Slots- og Kulturstyrelsen lavede om Digital Radio i 2015. I rapporten konstateres det tørt, at DAB har potentialet til at lyde bedre – men også dårligere end FM, afhængig af hvad bitrate man bruger.

I Danmark sendes hovedparten af kanalerne på DAB+ med 88 kbit/s, mens enkelte kanaler sendes med 128 kbit/s. Ekstra Bladet Radio sendes med kun 56 kbit/s.

Svenske radioteknikere og forskere lavede et forskningsprojekt i 2013, der konkluderede at for DAB+ bør bitraten ikke være mindre end det nuværende maximum på 192 kbit/s for et stereo-signal. Dette for at have en sammenlignelig kvalitet med FM båndet.

Så hvis du undrer dig over hvorfor din DAB+ radio lige nu ikke lyder bedre end din FM radio, så er svaret noget så simpelt som for lav bitrate på de stationer der sender musik.

 

Se også

FM-sluk: Stort flertal af befolkningen imod

 

Annonce:
KILDEing.dk
Forrige artikelNy vinyl-metode giver bedre lyd og længere spilletid.
Næste artikelNu kan parkeringen betales via Apple Watch
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.