Forside Baggrund

FM-frekvenserne kan ikke genbruges efter lukning

-

En professor ved Aalborg universitet synes det er skørt udfra en samfundsmæssig betragtning, at man lukker FM-båndet. Man sparer så få penge, og frekvenserne kan ikke genbruges.

Mens regeringen presser på for at lukke FM-båndet senest i 2021, er det ikke noget der giver særligt store besparelser for samfundet, og tvært imod for forbrugerne.

“Det er ikke noget, man sparer afgørende penge på, og ud fra en samfundsmæssig betragtning er det skørt. Man lægger en meget stor udgift over på husholdningerne og sparer selv meget få millioner,” fortæller Knud Erik Skouby, der er professor ved Aalborg Universitets Center for Kommunikation, Medier og Informationsteknologi til ing.dk.

Annonce:

 

FM Nettet koster ikke mere end 32 mio. kr. årligt

Det er håndører set med finanslovsbriller, det årligt koster at drive FM-båndet. De danske broadcastere bruger ca. 32 mio. kroner årligt på at sende på FM båndet, mens det forventes at koste over 60 mio. kroner at gøre det samme på DAB-nettet.

Og det kan kun være for at spare håndører at man lukker FM-båndet, for man kan ikke bruge FM-båndets frekvenser til hverken DAB eller mobiltelefoner. FM-båndet er reguleret af FN-organet ITU, der har aftalt med Danmark at FM-frekvenserne kun må bruges til at sende FM-radio. Og med mindre Danmark melder sig ud af den aftale, vil frekvenserne ikke kunne bruges til andet.

“Man skulle i mine øjne have brugt DAB+-pengene på at lave bredbånd. Det er en gammeldags blindgydeteknologi.”

Brug hellere pengene på bredbånd.

Knud Erik Skouby mener ikke at DAB-teknologien er tidssvarende, og at flytte brugerene fra FM til DAB ikke længere er fornuftigt.

“Jeg gik selv ind for fuldstændigt at gå over til DAB i slutningen af 90’erne, hvor nettet ikke var så udbredt. Vi troede, at man ville udvikle tjenester på DAB. Der er mulighed for nyheds-, vejr- og redningstjenester i teknologien, men det er bare aldrig blevet udnyttet i Danmark. Her er ingen tjenester på DAB andet end radio,” fortæller han til ing.dk.

Knud Erik Skouby mener i stedet, at man skulle investere pengene på bredbånd.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.