Forside Baggrund

Ny vinyl-metode giver bedre lyd og længere spilletid.

-

Der er ikke sket ret meget med måden, vi laver vinylplader på i de sidste mange årtier.

Formatet er stadig noget med lidt over 20 minutters spilletid på hver side ved 33 omdrejninger per minut, og en bestemt, analog lydkvalitet. Lidt højere lydkvalitet kan opnås med albums, der skal afspilles ved 45 omdrejninger, men så skal pladen – eller rettere, pladerne – til gengæld vendes noget oftere.

Annonce:

Men inden for de næste par år kan det ændre sig radikalt. Det østrigske firma Rebeat Innovation har tænkt sig at vende op og ned på, hvordan vi tænker vinylplader i produktionsprocessen.

I stedet for den gammeldags pladeskærer vil firmaet bruge laser til at skære rillerne på master-pladen, og nede i rillerne bliver tingene også væsentlig mere avancerede.

Ved at analysere musikken digitalt kan Rebeat lave en 3D-model af lyden, der minder om et slags topografisk kort. Den højere præcision vil ifølge musikmediet Pitchfork give langt bedre lydkvalitet, 30 procent højere lyd og 30 procent længere spilletid.

Hvordan det sidste kan lade sig gøre uden at ændre på omdrejningerne kræver en længere forklaring, som Rebeat ikke har annonceret endnu. Men de lover, at de nye vinyl-plader kommer til at kunne afspilles på den pladespiller, du allerede har derhjemme – så det bliver ikke noget med at sætte rotationshastigheden ned.

Den nye type LP’er, der allerede kaldes ’HD Vinyl’ af flere medier, skulle begynde at dukke op til næste år.

Du kan læse meget mere om HD Vinyl her.

 

Annonce:
Forrige artikelLG vil konkurrere på software-opdateringer på deres smartphones
Næste artikelDerfor halter DAB+ efter FM på lydkvalitet
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.