Forside Nyheder

Sådan vil privat DNS fungere i Android P

-

 

Annonce:

Den kommende version af Android giver dig mulighed for selv at konfigurere DNS-mulighederne på tværs af hele din Android-enhed.

DNS, som står for Domain Name System, er systemet, der omformer domænenavne (som Recordere.dk) til IP-adresser, når du tilgår en eller anden Internet-tjeneste.

Med andre ord er det et af de allerførste skridt, der tages på rejsen, når du forbinder dig til en server et sted på Internet. Du skal først forbi en af nettets mange DNS-servere, før du lander det rigtige sted.

Derfor er det traditionelt også et af de steder, hvor alt fra streamingtjenester til det internationale efterretningsvæsen kan kigge dig over skulderen og se, hvilke tjenester, du forsøger at tilgå – og hvorfra.

 

 

Når der ikke er tale om statslig overvågning af ukurante aktiviteter, er det ofte streamingtjenesters DNS-blokering, der er til irritation for brugere, der gerne vil se noget, der er geo-blokeret.

Google ser dog ud til at ville lave rav i den med den næste version af Android. I den netop lancerede developer preview af Android P er der en funktion, der gør det muligt at konfigurere DNS mere i dybden.

Først og fremmest bliver alle Android-telefoner automatisk opgraderet til DNS over TLS, skriver Google i et blogindlæg. TLS (Transport Layer Security) er afløseren for SSL, der er blevet indsat af Internet Engineering Task Force i et forsøg på at skabe et sikrere Internet.

Men Google giver også muligheden for at slå dette helt fra i den nye developer preview. Og i samme indstillings-funktion kan man definere en DNS-server, som så vil blive brugt på tværs af alle ens Android-aktiviteter (visse apps skal dog opdateres med serverinformationerne manuelt, skriver Android Police).

Hvorvidt det vil kunne hjælpe på geo-blokeringen af visse tjenester, vil tiden vise – det kommer helt an på, hvordan tjenesterne har sat deres geo-blokering op.

Den private DNS-funktion blev annonceret sammen med Android P, men først nu har vi fundet ud af, hvordan den rent faktisk kan indstilles af brugeren.

 

Annonce:
Forrige artikelNote i watchOS-kode indikerer at urskriver fra tredjepart er på vej til Apple Watch
Næste artikel12 arresteret for Apple læk sidste år
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.