Forside Baggrund

Licensen bliver til skat: Det betyder det for dig

-
Foto: Nationalbanken

I dag kom så det ny medieforlig, hvor licensen omlægges til skat. Men hvad betyder det for økonomien?

“Med afskaffelsen af licensen bliver det fremover billigere at være dansker. Fra 2019 bliver licensen gradvist reduceret, og fra 2022 skal danskerne ikke længere betale licens”.

Sådan lyder udmeldingen fra Kulturministeriet i dag. Men er det rigtigt, og gælder det alle danskere?

Annonce:

Ja, det er delvist rigtigt, ihvertfald hvis der ses isoleret på hvad licens-delen af skatten kommer til at koste i fremtiden.

For med besparelser på DR, en licensmoms der forsvinder og det at licensen fordeles ud på alle skatteydere, gør at det for flertallet bliver billigere.

Nyheden om at medielicensen omlægges til skat er ikke ny. Den del blev færdigforhandlet i marts måned, og dagens medieforlig ændrer ikke på det. Så hvad der blev debateret i marts gælder fortsat.

Medielicensen reduceres gradvist over 4 år fra 2019 til 2022, samtidig med at skatteandelen til licenspuljen gradvist øges til den når 100% dér.

 

Priseksempler

Tilbage i marts regnede TV 2 Nyhederne på et par eksempler:

I 2025, når licensen er skatteopkrævet, der ville licensen – altså hvis den havde fortsat dér – have kostet kr. 2.343 per husstand per år.

For et par vil der være en lille besparelse:

  • Licens: 2.343 kr/år (fremskrevet til 2025).
  • Skat: 2.177 kr/år.

Men for den enlige vil besparelsen være til at mærke:

  • Licens: 2.343 kr/år (fremskrevet til 2025).
  • Skat: 1.242 kr/år.

I år koster medielicensen 2.527 kr/år for alle licensbettigede husstande.

Derudover kan pensionister, der vil være berettiget til rabat, se frem til en besparelse på 558 kr/år for enlige og 1.124/år for par.

 

Hvem vinder og taber på omlægningen?

Husstande med 3 eller flere voksne, der hver har en skattepligtig indkomst over personfradraget på p.t. kr. 40.000. De vil ende med at betale licens for 3, og det vil blive dyrere i skat end medielicensen for samme husstand ville have kostet.

Sortseere, der er skatteydere, vil også tabe. Nu tvinges de til at betale licens over skatten, så begrebet sortseer forsvinder også.

Der er ca. 112.000 husstande i Danmark med 3 eller flere voksne beboere. Der er ca. 270.000 sortseere.

Derudover mister staten årligt omkring en milliard kroner i indtægt fra licensmoms, penge som formentlig skal hentes ind på andre områder.

Det kan i sidste ende betyde at det reelt kun en enlige og pensionister der sparer på omlægningen af licens, fordi den forholdsvis lille besparelse der er for par kan blive ædt op andre steder via kompenserende skatter og afgifter.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.