Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Sonos Beam, en smart soundbar

-

Recordere har testet den lille ny smarthøjttaler Beam fra Sonos, der er den første højttaler fra Sonos med HDMI ARC indgang.

Den 6. Juni præsenterede Sonos deres lille nye Sonos Beam højttaler på et eksklusivt pressemøde i San Francisco i USA.

Annonce:

Recordere.dk var på pressemødet, og selvom vi havde forventet noget andet, så må vi sige at Sonos har set rigtigt på entry markedet med en lille højttaler / soundbar, der er prisbillig, og passer under alle TV i stuen eller soveværelset.

Vi har testet den lille ny, og her kan du læse mere om hvad vi syntes om den nye smarthøjttaler / soundbar fra Sonos.

Sonos Beam er ikke ment som en konkurrent til Sonos Playbase og Playbar, der stadig er flagskibene fra Sonos når det gælder lyd fra TV, men som en lille smart soundbar, der passer til mindre stuer, sove og børneværelser, og dermed skal tage kampen op mod de mange alternativer der dukker op fra konkurrenter på markedet.

Den er samtidig også er en konkurrent til smarthøjttalerne fra Amazon, Google og Apple (Echo, Home og HomePod). Fordelen ved Beam er så at den med sin HDMI indgang, kan bruges som højttaler til dit TV.

 

Sonos Beam indpakning (foto: recordere.dk)

 

Udpakning og installation.

Sonos Beam kommer i en flot lille kasse, der udover højttaleren indeholder et strømkabel, et lille HDMI kabel, og en adapter fra HDMI til optisk, hvis man ikke vil bruge HDMI ARC (Audio Return Channel).

Højttaleren er 6,85 x 65,1 x 10.0 cm (H x B x D), så det er en smart lille model, der dog er lidt højere end Playbase. Modellen kan dog let stå under de fleste TV, uanset om de hænger eller står på en fod. Selvom det er en lille højttaler vejer den hele 2,8 kg., så den er godt fyldt op med elektronik og lyd.

Inde i højttaleren finder man fire fuldspektrede woofere, en tweeter, samt tre passive basenheder. Det hele drives af fem klasse-D forstærkere, der drives af Sonos soft- og hardware til at give den lyd som Sonos er kendt for.

Da det er en smarthøjttaler, er der også hele fem mikrofoner indbygget, der gør at Sonos Beam kan høre de kommandoer du siger til den fra det meste af et mellemstort rum.

 

Touch panelet med volume og afspil/pause knapper (foto: recordere.dk)

 

Som målene viser, er det en lille aflang sag der på toppen har et lille touchpanel som vi kender fra den nye Play One og Play 5, hvor man udover lydstyrke kan kontrollere afspilning.

Den har ingen ‘kantede’ hjørner, da den er oval i enderne, og det gør den lidt retro i sit udtryk, men stadig moderne i sit design.

 

Indgangene til Sonos Beam (foto: recordere.dk)

 

På bagsiden af højttaleren finder vi elegant skjult ind/udgange til strøm, ethernet og HDMI ARC. Det er også der man finder Sonos tilslutnings knap som bruges når højttaleren skal tilsluttes.

Sonos Beam kan købes i hvid og sort, og hvis du ikke har et TV bord under dit TV, kan du hos Sonos købe et specialdesignet vægmonteringsbeslag. Vægmonteringsbeslaget fås ligesom Beam i hvid eller sort.

Installationen er lige så let som vi kender den fra alle andre Sonos højttalere. Man tilslutter strømmen, og følger en let guide på sin Sonos app på sin iOS eller Android smartphone, og tager ikke mere end et par minutter.

Det tager dog lidt længere tid med Beam, for man skal også sætte nogle ting op på TV’et hvis man ønsker at bruge Beam som TV højttaler. Den opdager selv hvilket TV du har, hvis det understøtter HDMI-ARC, og så kan du kontrollere lydstyrke og tænde og slukke TV’et via Sonos Beam højttaleren.

En god ting er at når TV’et tændes så skifter Beam selv til TV lyd, hvis den er tilsluttet et HDMI-ARC kompatibelt TV. Har dit TV ikke HDMI-ARC, eller ønsker du at bruge den HDMI port til noget andet, kan du bruge den medfølgende HDMI til optisk adapter, der gør at du kan tilslutte Beam til dit TV uden at bruge HDMI. Så fungerer den på samme måde som Playbar og Playbase.

Ligesom Playbar og Playbase kan man også sætte et sæt højttalere og en Sub op sammen med Beam, og på den måde få 5.1 (3.1) lyd. Ønsker man at gå den vej, syntes jeg måske at man i stedet skal kigge på flagskibene Playbar eller Playbase, da Sonos Beam lyder godt, men så er Playbar og Playbase bare meget bedre.

 

Der er god lyd i forhold til størrelsen (foto: recordere.dk)

 

Hvordan lyder den ?

Sonos Beam er jo ikke en stor højttaler, så jeg havde ikke forventet stor lyd, og ud af boksen var jeg lidt skuffet, da den var lidt flad i lyden fra fabrikken. Men efter Sonos Trueplay tuning kom der virkeligt god lyd ud af den lille højttaler.

Der var tydelig afskillelse af højre og venstre kanal, og lyden var overraskende fyldig, og selv med 100% lydsstyrke er der ikke skyggen af overstyrring.

De sædvanlige toner fra Andreas Vollenweider og Sade lød rigtigt godt, til trods for at jeg lavede det meste af testen i en stue på ca. 30 kvadratmeter. Yazoo med Alsion Moyet’s ‘Ode to Boy’ havde en utrolig god stereo effekt, og den var tydelig de ca. 3 meter jeg sad fra højttaleren.

Uanset om det er klassisk, elektronisk eller hård rock man smider efter den, syntes jeg at Sonos Beam leverer. Det er klart at der ikke er lige så meget bund som på f.eks. Playbase, der har en indbygget subwoofer, men alligevel er der fint med bas til at dække de daglige behov for musik og TV.

Hvis man savner mere bas, kan man som tidligere skrevet til slutte en Sonos Sub, men personligt syntes jeg ikke det giver mening at købe en subwoofer til 5.999 kr. til en højttaler til 3.399 kr.

 

Sonos Beam kan også parres med et par PLAY:1 som baghøjttalere til surround

 

TV og 5.1 lyd

Som TV højttaler er den også rigtig god. Jeg har nydt at se Le Mans og VM i fodbold med en bedre lyd end mit LG C8 OLED TV kan levere, og det har ellers en ok højttaler indbygget. Sjovt nok virker det som om at dialog virkere klarere på Beam end på f.eks. PlayBase.

Film streamet fra Netflix og andre tjenester lyder også godt, men så er der lige det med de manglende HD lydformater. Sonos Beam spiller lyd i følgende formater: PCM-stereo, Dolby Digital og Dolby Digital 5.1.

Så selvom vi i 2018 har fået en højttaler / mini-soundbar med HDMI-ARC, så har der ikke været plads til at implementere nye HD lydformater. Det må vi så håbe kommer, hvis Sonos opdaterer deres flagskibe Playbar og Playbase med HDMI indgang senere.

Vi smed to Sonos Play:1 på som surround bag-højttalere, og så havde vi faktisk en OK surround oplevelse når man ser film og serier via tv’et.

Luc Besson’s 5’te element havde en fin balance mellem dialog og lydeffekter. Planet Earth II UHD havde også en fantastisk lyd, og selvom jeg aldrig selv ville vælge Sonos Beam som centerhøjttaler i et Sonos 5.1 setup, kan den sagtens tilfredsstille mange. Hvis du ønsker at satse på 5.1 med Sonos, er det stadig Playbar og Playbase der er de bedste valg.

 

Ikke meget musik info på skærmen (foto: recordere.dk)

 

Hvorfor ikke vise hvad du spiller på TV’et?

Sonos har lavet en “Sonos screensaver” med Sonos prikker og andre mønstre, hvis du ved et uheld slår over på den HDMI port som Sonos’en er tilsluttet.

Det undrer mig meget at Sonos ikke har fundet plads til at vise hvad musik du spiller, eller i det mindste hvad kilde du spiller.

Sonos har en af de bedste betjenings-apps på markedet, så det burde da være muligt at lave et pænere interface til TV’et. Men måske det kommer i en senere version.

 

 

Den virker godt med Airplay 2

Sonos har med en håndfuld af deres højttalere (Play One, Play:5 mk2 og nu også Beam) support for Apples Airplay 2, og det funker rigtigt fint.

Du kan styre dine højttalere fra musikprogrammer på din iOS eller MacOS enhed, og så spille det på enten en -, eller et sæt af Sonos højttalere.

Det lækre er så at du kan springe ind i Sonos app og styre videre derfra hvis du vil det.

Airplay 2 er stadig i beta, og vil ikke være tilgængeligt ved lanceringen af Sonos Beam i juli, men kommer senere på året.

 

Sproglig udfordring: ‘Depeche Mode’ forstår dansk Siri som ‘Det pis måtte’

 

Du kan også bruge Siri til at styre højttalerne fra din telefon, men Apple skal nok sende Siri på Dansk-kursus før hun bliver rigtig brugbar til at styre musikken .

F.eks. blev ‘Spil Depeche Mode på Beam’ til ‘Spil det pis måtte på Beam”. Apple mente så at der ikke var et podcast med det navn.

Et hurtigt skift til engelsk Siri løste det problem, så var der til gengæld problemer med Rasmus Seebach og Gustav Winckler. Det skal ikke være let at være smart med en smarthøjttaler.

Vi har talt med Sonos om Siri, og de håber på at brugeroplevelsen bliver anderledes, når det lanceres officielt senere, men i sidste ende er Siris problemer jo Apples.

 

 

Stadig ikke så smart i Danmark

Sonos har for længe siden meldt ud, at de vil understøtte alle de vigtige assistenter fra Google, Amazon og Apple, ligesom de annoncerede samarbejde med en kinesisk aktør for nyligt, men selvom både Amazon og Google Home er introduceret i Danmark, så er det så som så med supporten. Sonos har endnu ikke Google klar, og Amazon Alexa som har virket i flere måneder i mange andre lande, er endnu ikke introduceret fra Sonos’ side i Danmark.

Derfor er det stadig en knap så smart smarthøjttaler du køber, men i det mindste er den forberedt til de forskellige tjenester efterhånden som Sonos får åbnet for dem. Men med lidt ninja-tricks er det muligt at få Alexa til at virke, og så fungerer det lige så godt som på Amazon’s egne Echo højttalere.

Du kan give simple kommandoer til at tænde og slukke for TV’et, og har du Amazon Fire TV, kan du også starte Prime Video og YouTube den vej. Vi ser frem til at Sonos får gjort den danske implementering klar, så alle kunder kan bruge den smarte del af højttaleren uden at bilde Sonos ind at de bor i et andet land.

De fem indbyggede mikrofoner reagerer prompte når du kalder på Alexa, og dæmper musikken eller TV’et når du taler til den. Følsomheden oplevedes forskellig. Når jeg f.eks. så kampe under VM, var Alexa sværere at få fat i, end når jeg bare så almindeligt TV uden alt for meget baggrundsstøj. Alexa trives med dine spørgsmål inden for 0 – 3 meter, men bliver mere følsom jo længere væk du står fra højttaleren i samme rum.

 

 

Konklusion

Sonos Beam er et rigtigt klogt træk af Sonos. De har lavet en smarthøjttaler, der også kan fungere som en lille soundbar under dit TV. Prisen er så attraktiv, at det er en no-brainer i de rum, hvor du mangler en stereohøjttaler. Prisen er ca. 1.000 kr. Billigere end Play 5, og så lyder den rigtigt godt efter en Trueplay tuning.

Prisen og funktionerne gør den til et stærkt alternativ til flere smarte højttalere fra både Amazon, Google og Apple, og med den får du ægte stereo og en mini-soundbar med i prisen.

Højttalerens størelse gør den også velegnet til køkkenet, hvor den kan stå oven på et køkkenskab.

En ting jeg savner, er et bedre interface på TV’et, når man nu kobler den direkte til via HDMI. Det ville være lækkert at den viste hvad den spillede, og vil jeg håbe kommer i en opdatering. Og så savner jeg at Sonos får åbnet for de assistenter, der officielt allerede er i Danmark, så man i det mindste har Alexa uden at skulle snyde. Jeg havde også håbet på en bedre implementering af Siri, så man kunne tale til hende via mikrofonerne på højttaleren og ikke din iPhone.

Det ændrer dog ikke ved, at Sonos Beam holder hvad den lover, og lyder godt som en lille soundbar, eller en mellemstor højttaler. Jeg er ihvertfald meget begejstret for både lyd og design.

Sonos brede support for musiktjenester og internet radio, gør dem til en af de vigtigste spillere med et bredt økosystem, og deres fortsatte support og opdatering til alle deres tidligere modeller gør at en investering i Sonos sagtens kan leve i rigtigt mange år frem i tiden.

Du kan få Sonos Beam i sort og hvid, og den er klar i butikkerne den 17. Juli til en pris af 3.399 kr. Husk at køber du hos Sonos har du 100-dages returret, hvis du ikke er tilfreds med produktet.

 

Specifikationer

– 3.0 lydsystem (left, center, right)
– Størrelse: 651 x 100 x 68.5 mm
– Vægt: 2,8 kg
– Porte: HDMI, Ethernet
– Trådløs: Wifi 802.11b/g (2,4 GHz)
– Sub forbindelse: 5GHz trådløs
– Enheder: 4 bas/mellemtone, 1 diskant og 3 passive membraner for bas
– Forstærkere: 5 stk. klasse D

 

Sonos Beam

3.399,-
8.6

Design

9.0/10

Lyd

9.0/10

Brugervenlighed

8.0/10

Pris

8.5/10

Plus

  • Lækkert design
  • Sonos-lyd som vi kender den

Minus

  • Savner musikvisning på skærm
  • Mangler stadig officiel Alexa support i Danmark
Annonce:
Forrige artikelTEAC genopfinder kassetteafspilleren
Næste artikelFM Radio reddet, slukker ikke
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.