Forside Nyheder

Har Dolby løst udfordringen med surroundlyd i hovedtelefoner?

-

Lige siden surround-systemer var noget, der begyndte at dukke op i hjemmene har fans af god biograflyd haft lidt af en udfordring.

Hvad gør man, når man gerne vil se en film med masser af action sent, når resten af familien er gået i seng? Så kan man jo ikke lige skrue højt op for de 6-8 højttalere i surrounds-systemt. Og det bliver kun værre, hvis surroundsystemet er sat op til at gengive lyden fra computerspil.

Annonce:

I årtier har både små og store producenter derfor forsøgt sig med at lave hovedtelefoner, der kan overtage surroundoplevelsen. Men de er blevet mødt af fysikkens love. Det er svært at putte så mange højttalere ind i en hovedtelefon-kop, og lyden kan jo ikke fysisk komme f.eks. bagfra, når hovedtelefonernes højttalere spiller direkte ind i øret.

Hjernens fortolkning af afstand handler også om rummets størrelse og rumklang, og det gør det ekstra svært at simulere rigtig surroundlyd i hovedtelefoner. Derfor har virtuel surround eksisteret i årevis, men ingen har hidtil kunnet levere en rigtig, overbevisende surround-simulation.

Men hvis nogen kan løse problemet, må det være Dolby. Sammen med Datasat, der står for DTS-surroundformatet har de domineret surroundcodecs og formater siden begyndelsen. Og nu har de så lavet et sæt trådløse hovedtelefoner.

 

Følger hovedets bevægelser

Dolby Dimension er navnet på hovedtelefonerne, og de understøtter en teknologi, Dolby kalder for Virtualization. Som navnet antyder, er det en ”virtuel” simulation af surroundlyd. Hovedtelefonerne skaber simpelthen et virtuelt, tredimensionelt rum og placerer surround-kanalerne i det efter, hvor de tilsvarende højttalere normalt ville stå – selv med Dolby Atmos.

Der er endda sensorer ombord, der ligesom VR-briller tracker dine hovedbevægelser og ændrer lyden derefter for at gøre simuleringen af at sidde i et rigtigt rum endnu mere realistisk. Hovedtelefonerne kan gøre dette, fordi de er fyldt til randen med teknologi, man normalt ikke finder i kraniekogler. De kobles direkte på kilden via Bluetooth 4.2 og bruger en Snapdragon-CPU fra Qualcomm til at processere surroundsignalerne.

 

 

Som det er populært med hovedtelefoner for tiden kan du via en app justere, hvor meget af verden udenfor, du vil lukke ind, mens du lytter, hvilket især er praktisk, når du færdes i trafikken. Hovedtelefonerne har også aktiv støjreduktion, så du kan gå fra en næsten helt åben oplevelse med masser af lyd fra omgivelserne, til næsten total med blot musikken eller filmlyden til at fylde ørerne med.

Dolby Dimension klarer ifølge Dolby selv 15 timers afspilning på en opladning, der dog bliver reduceret, hvis man slår hovedtracking til. De kommer med en smart, lille ladeplade, som den ene kop hægter sig på.

Den store ulempe ved Dolby Dimension er imidlertid prisen. Hovedtelefoerne koster 599 dollar, eller omkring 3.800 kroner før danske skatter og afgifter. Og en mindre ulempe er, at de lige nu kun er sat til at blive solgt i USA via Dolbys hjemmeside, hvor man til gengæld lige nu kan få gratis forsendelse. Man skal altså bruge en af de mange videresendelsestjenester i USA, hvis man vil købe dem til Danmark.

 

Annonce:
Forrige artikelNetatmo solgt til den franske gigant Legrand
Næste artikelHumac bag ny B&O-butik på Fisketorvet i København
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.