Forside * Nyheder

Den danske stumfilmarv digitaliseres

-

Fonde betaler for at få digitaliseret, udforsket og formidlet mere end 400 stumfilm fra dansk films guldalder.

Takket være tre fonde, der tilsammen har doneret 30 mio. kr., bliver det nu muligt at digitalisere, udforske og formidle mere end 400 stumfilm fra dansk films guldalder. Det fortæller Det Danske Filminstitut.

Annonce:

Dermed kan et af de mest betydningsfulde kapitler i dansk filmhistorie blive gjort tilgængeligt. Fondene der har gjort det muligt er A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

I perioden fra omkring 1910 var dansk film førende på verdensplan både forretningsmæssigt og kunstnerisk med Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, som det absolutte fyrtårn.

Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander og Fy & Bi var berømmede langt ud over landets grænser, og hvor Danmarks største instruktør Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit værk.

Da tonefilmen blev udbredt i begyndelsen af 1930’erne, kasserede producenterne deres beholdning af stumfilm, og anslået eksisterer 20 % af den danske stumfilmproduktion i dag.

 

Palladium filmstudier i Hellerup. Foto: Det Danske Filminstitut

 

I alt ca. 415 titler

I løbet af de kommende år vil Det Danske Filminstitut digitalisere, udforske og formidle hele den danske stumfilmarv, der består af cirka 415 titler med en samlet spilletid på omkring 350 timer.

Filmene spænder vidt – fra prestigeproduktioner med international appel til metervare-farcer og testfilm, der illustrerer den tekniske udvikling fra stum til tone, fra sort-hvid til farve osv.

 

Fy & Bi. Foto: Det Danske Filminstitut

 

Filmarven udforskes og formidles

Projektet er det hidtil største filmformidlingsprojekt i Danmark, og forud er gået fire års arbejde med at kortlægge samlingerne. De mange film og supplerende materiale bliver nu gjort frit tilgængeligt for både almindeligt nysgerrige og undervisningsinstitutioner verden over, hvor dansk stumfilm er pensum for filmstuderende.

Mesterværkerne i samlingerne bliver restaureret og scannet til biografvisning, og der etableres et online-univers med samtlige film samt formidlings- og forskningsartikler. Filminstituttet vil desuden undervejs i processen dele viden om restaurerings- og digitaliseringsarbejdet.

Til digitaliseringsindsatsen er knyttet et treårigt dansk-tysk forskningsprojekt, som skal klarlægge den trafik af idéer og personer, der krydsede grænserne mellem to af stumfilmæraens førende nationer, Danmark og Tyskland.

 

Asta Nielsen & Urban Gad. Foto: Det Danske Filminstitut

 

Tilgængelighed

Arbejdet bliver tilgængeligt blandt andet via Cinematekets arrangementer i København og i samarbejde med biografer rundt omkring i landet.

Filmene bliver også udgivet på streaming via tjenesten ‘Danmark på film’, der rummer dokumentariske film fra perioden 1899-1995.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.