Forside Nyheder

Forsøgsordning for kørsel med små motoriserede køretøjer

-

Nu tillades motoriserede løbehjul, selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards i en forsøgsperiode.

Motoriserede løbehjul og selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards bliver lovliggjort på de danske cykelstier, i en forsøgsordning startende fra januar 2019.

Annonce:

Det har et flertal af Folketingets partier (V, K, LA, DF, S, RV, SF, ALT) i dag givet deres støtte til på et møde i Transport-, Bygnings- og Boligudvalget.

Forslaget havde været ude i en høringsfase, og på mødet blev det evalueret om man skulle gå videre med forsøgsordningen, og der var flertal til at transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen nu sætter det i værk.

“Vi skal være åbne for nye måder at bevæge sig på i trafikken, og det er jeg glad for, at der er bred enighed om blandt Folketingets partier. De motoriserede løbehjul kan især vise sig at have et stort mobilitetspotentiale, fordi de kan kombineres med offentlig transport, hvor de kan klare den såkaldte ”last mile” for os”, fortæller Ole Birk Olesen og fortsætter:

“De nye transportmidler vil for nogen være et alternativ til korte ture med bilen og derved mindske trængslen på vejene”.

Der arbejdes også på at ændre vejloven så den bliver fremtidssikret i forhold til, at der forventes at komme flere nye udlejningsvirksomheder på markedet; eksempelvis udlejere af el-løbehjul.

 

Se også

Test af Ninebot by Segway Kickscooter ES1

Segway e-Skates elektriske rulleskøjter lanceret

 

Fakta om forsøgsordningen for motoriserede løbehjul:

 • Kørsel med motoriserede løbehjul skal foregå på cykelstien.
 • Der gælder samme krav til lygter og reflekser for motoriserede løbehjul, som der gør til cykler. Dog skal lygterne altid være tændt under kørsel på et motoriseret løbehjul – også uden for lygtetændingstiden.
 • Motoriserede løbehjul må i forsøgsordningen kunne køre maksimalt 20 kilometer/timen ved egen kraft.
 • Motoriserede løbehjul er – ligesom den almindelige cykel – underlagt færdselslovens almindelige agtsomhedskrav og regler om, at man i trafikken skal tilpasse hastigheden til forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed.
 • Førere af et motoriseret løbehjul skal være fyldt 15 år.
 • Motoriserede løbehjul må dog føres af personer under 15 år, hvis kørslen sker under ledsagelse og kontrol af en myndig person, eller hvis kørslen kun finder sted på skiltede lege- og opholdsområder.
 • Færdselslovens bestemmelser om spirituspåvirkning og kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer, sygdom med videre gælder også for førere af motoriserede løbehjul.
 • Færdselslovens bestemmelser om forsikringspligt gælder for udlejningskøretøjer. Der er omvendt ikke forsikringspligt for køretøjer, der er privatejede.

 

Fakta om forsøgsordningen for selvbalancerende køretøjer (for eksempel segboards og uniwheels) og motoriserede skateboards:

 • Kørsel med selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards må kun ske på strækninger, hvor der er anlagt cykelsti og skal i disse tilfælde føres på cykelsti.
 • På veje inden for tættere bebygget område, som har en hastighedsgrænse på højest 50 kilometer/timen, må køretøjerne dog føres på vejen, hvis der ikke er anlagt cykelsti.
 • Ved kørsel skal et selvbalancerende køretøj og motoriseret skateboard eller føreren heraf være udstyret med de samme lygter og reflekser som en cykel. Lygterne skal altid være tændt under og også uden for lygtetændingstiden.
 • Selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards må i forsøgsordningen køre maksimalt 20 kilometer/timen ved egen kraft.
 • Selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards er – ligesom den almindelige cykel – underlagt færdselslovens almindelige agtsomhedskrav og regler om, at man i trafikken skal tilpasse hastigheden til forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed.
 • Førere af et selvbalancerende køretøj og motoriseret skateboard skal være fyldt 15 år.
 • Selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards må dog føres af personer under 15 år, hvis kørslen sker under ledsagelse og kontrol af en myndig person, eller hvis kørslen kun finder sted på skiltede lege- og opholdsområder.
 • Færdselslovens bestemmelser om spirituspåvirkning og kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer, sygdom med videre gælder også for førere af selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards.
 • Færdselslovens bestemmelser om forsikringspligt gælder for udlejningskøretøjer. Der er omvendt ikke forsikringspligt for køretøjer, der er privatejede.

 

Annonce:
KILDETransport-, Bygnings- og Boligministeriet
Forrige artikelHærværk i DR Byen: Kabler klippet i 7. sals højde
Næste artikelNetflix og Amazon i nærkamp om Golden Globes
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.