Forside Produkter Computere

Ultralette Intel-laptops jokker grafik-speederen i bund senere i år

-

Hvis du overvejer at købe en ny bærbar, kan det godt være, du skal vente til efteråret eller helt til jul.

Sidst på året kommer der nemlig mindst 30 nye laptop-modeller ud fra forskellige producenter med Intels nye Ice lake-CPU’er ombord, fortalte firmaet på Computex-messen i Taiwan. Og det er en lidt større opgradering end normalt – især, hvis du er glad for tynde og ultra-bærbare pc’er og godt kan lide at spille.

Annonce:

Ice Lake er 10. generation af Intels Core-processorer, der har domineret markedet for laptop-CPU’er i de senere år. Med Ice Lake har Intel langt om længe, og efter flere mislykkede forsøg, opnået at få chipproduktionen ned på 10nm og har altså fået plads til langt flere beregnings-instanser.

Det har Intel udnyttet til især at gøre grafik-ydelsen bedre i de integrerede grafikchips. Intel siger, at det er lykkedes dem at næsten fordoble hastigheden på de integrerede grafikchips, der som regel er at finde i laptops, der ikke vejer for meget i tasken.

Den 11. generation af grafikchips i Ice Lake (der altså er 10. generation) kan således levere 1.12 teraflops i floating point med 32 bits ved 15 watts energiforbrug. Det kan så omsættes til en ydelse på over 60fps ved 1080p-opløsning i et spil som ’CS:GO’. Som det kan ses af nedenstående oversigt er det dog ikke alle spil, der kan levere 60fps.

Alligevel er der tale om et væsentligt syvmileskridt for de lette laptops uden dedikeret grafikchip. Det betyder ikke bare noget for gamere, men også for folk, der arbejder med video- eller fotoredigering.  Nye muligheder bliver tilgængelige for denne brugergruppe, uden at de f.eks. behøver at gå på kompromis med batterilevetiden eller vægten af deres laptops.

Wi-Fi 6 indbygget

Hvis du er typen, der arbejder med flere skærme på en gang, kan du også have glæde af Ice Lake. Din laptop vil kunne understøtte tre skærme samtidig, og eksterne skærme kan have op til 5K-opløsning i 60Hz og 4K opløsning i 120Hz med 10-bits farver. Med den nye chip-generation understøttes VESA Adaptive Sync nu også.

Med 10. generation af Intels Core-chips bliver Wi-Fi 6 nu direkte indbygget i CPU’en, og det samme gør understøttelse for Thunderbolt 3. At den trådløse chip bliver en del af chipsettet har faktisk flere konsekvenser, der kan få betydning for laptop-køberne.

For det første bliver der sparet på prisen, fordi producenterne ikke skal lægge en separat chip og dens tilhørende hardware ind for at facilitere Wi-Fi 6. For det andet fylder det hele langt mindre, hvilket ikke bare nedsætter pladsbehovet og gør computeren mindre, men også reducerer energibehovet og derfor giver længere batterilevetid.

Det store spørgsmål er dog, hvad Ice Lake kommer til at koste, også med de ovennævnte besparelser på Wi-Fi 6-chips taget i betragtning. Intel står til at få skarp konkurrence på prisen fra AMD, så det kan være at det tager lidt længere at udbrede Ice Lake end de lige går og regner med.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.