Forside Produkter Mobil

iOS 13: Dark mode, mere privatliv og højere ydelse

-

Apple gør klar til at mørkelægge din iPhone.

’Dark Mode’ er en af de funktionaliteter, der lige nu breder sig på tværs af de fleste smartphones, og iPhone er ingen undtagelse. Med iOS 13, som Apple har vist frem idag under deres WWDC-udviklerkonference, kan de fleste apps med hvid baggrund og sort skrift nu inverteres, så baggrunden bliver mørk og teksten lys.

Annonce:

Det er ikke bare godt for øjnene i situationer med lavt lys, det er også med til at spare batteri på de iPhone-modeller, der kører med OLED-skærm, fordi færre LED’er bliver aktiveret. Dark Mode kommer til at være tilgængelig på tværs af en række apps, men Apples egne apps som Photos, News og Apple Music har hvide baggrunde og bliver derfor blandt de første apps, hvor der virkelig kan ses forskel.

Hurtigere ydelse

Men det var langt fra det eneste, som Apple havde med i posen af iOS-nyheder. Generelt bliver iOS 13 meget hurtigere via en række justeringer bag kulisserne. Det betyder, at Face ID låser iPhone op 30% hurtigere, og at app-downloads og opdateringer bliver meget hurtigere, fordi selve download-filerne gøres henholdsvis 50 og 60 procent mindre, formentlig via noget heftig kompression.

Apps bliver også startet dobbelt så hurtigt som tidligere. Der kommer en del designmæssige overhalinger af blandt andet Mail-app’en, der får mulighed for at bruge bedre fonte og gøre e-mails mere spændende at se på.

Besked-app’en til SMS og iMessage på iPhone får et redesign, der viser profilbilleder af dem, du skriver sammen med. Det giver samlet set et design, der minder om populære messenger-apps som WhatsApp, men Apple har også integreret deres Memoji’er i app’en, og givet disse flere justeringsmuligheder, sådan at du selv kan designe en avatar af dig selv til denne brug.

De har også lavet stickers, der tilpasser disse avatar’er til udtryk, der er tilgængelige lige ved på tastaturet (se herover). Og når vi taler om tastaturet vil det nok glæde mange at høre, at der nu kan swipes på Apples eget skærmtastatur på linje med tastatur-apps som Swype.

Overhaling af Maps

Det bliver også nemmere at lave remindere, og Apple vil bruge kunstig intelligens til automatisk at hjælpe dig med at finde ud af, for eksempel hvornår du skal mindes om den pågældende ting. Og så har Apple langt om længe indset, at deres kort-app ikke rigtig kan hamle op med Google Maps. Derfor har de nu givet Maps et ordentlig skud for boven.

Ud over en mere 3D-agtig kortvisning har de også lavet deres egen version af Google Street View, som de kalder Lookaround. Det fungerer stort set ligesom Street View, men dog med en glattere og mere detaljeret visualitet. Der kommer ikke de der slørede striber, når du går fra et sted til et andet.

Apple Maps får også funktioner , som Google Maps-brugere har været vant til længe, såsom favoritdestinationer og flere informationer om ting på kortet. Men danskerne skal nok væbne sig med tålmodighed, for de nye funktioner rulles kun ud i USA her i 2019. Apple ville derudover kun sige, at nyhederne kommer til ”udvalgte lande” næste år.

Kamera-app’en får også lidt nyt. Her vil du kunne bruge Portrait Lighting, som Apple annoncerede sidste år, i en mere udvidet grad. Du vil kunne indstille parametrene for lyssætningen i større detaljer, og du kommer også til at kunne gå mere i detaljer med redigeringen af billeder i Fotos-app’en. Der bliver simpelthen flere knapper at skrue på.

Fotos-app’en kommer også til at bruge AI til at fjerne fotos, der dukker op to gange, og mange af de nye redigeringsfunktioner kommer til at være tilgængelige på videosiden også. Det betyder f.eks. at du nu kan rotere en video, hvis du er kommet til at optage den mens du holdt telefonen på den forkerte led.

Privatliv og det løse

Apple har naturligvis stadig en mission om at markedsføre sig som firmaet, der passer bedst på dit privatliv. På iOS 13 kan du således nøjes med at give apps adgang til din lokation en enkelt gang, sådan at de skal spørge næste gang, de gerne vil have adgang (du afslører dog stadig din lokation via mobilmasten).

Apple har også introduceret deres egen version af Facebooks og Googles login-services. Men modsat disse tjenester, genererer Apple en tilfældigt sammensat e-mail-adresse, der bruges til formålet, sådan at din rigtige mail ikke bliver påvirket.

Derudover er der andre, mindre opjusteringer af Apples økosystem, der har med iOS 13 at gøre. For eksempel har Siri fået en lidt mere naturlig stemme på engelsk via en teknologi, der kaldes Neural TTS. Hvornår denne kommer til Siri på dansk, vides dog endnu ikke.

Carplay har fået en designmæssig opdatering, hvor du også kan se kalender-informationer sammen med en de andre hovedfunktioner – og nu virker Siri også med tredjeparts-apps i CarPlay-systemet. I det hele taget har Apple givet deres stemmefunktionalitet en opgradering, sådan at såvel iOS og MacOS bedre kan styres med stemmen.

Betaversionen af iOS 13 er tilgængelig for medlemmer af Apples udvikler-program fra idag, men alle kan prøve den af, når den går i offentlig beta senere på måneden. Den nye version lanceres officielt til efteråret.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.