Forside Nyheder

VESA gør DisplayPort klar til en skærm-fremtid med 8K, 10K og 16K

-

Knapt har vi vænnet os til 4K, før 8K banker på døren.

Annonce:

TV-modeller med 8K-opløsning stadig er ret dyre (Samsung har lige nu et tilbud, hvor du kan købe et QLED 8K-tv rentefrit over 12 måneder formedelst den samme månedlige pris, som du betaler i afdrag på en lille bil).

Men hvis der er én sandhed, der er mejslet i sten, så er det at nye tv-teknologier falder hurtigere og hurtigere i pris, så næste år kommer 8K-fjernsyn formentlig ned i et prisleje, hvor mange kan være med, og i 2021 koster de måske, hvad 4K-modellerne koster idag.

Allerede næste år vil gamere dog måske allerede begynde at opgradere deres monitorer til 8K. I det kommende års tid kommer vi til at høre mere og mere om spil i 8K-opløsning, især fordi både den næste Xbox og den næste PlayStation vil kravle op på den høje opløsning. Og som bekendt er spilcomputere lige en tand foran konsollerne, når det gælder det tekniske.

Og hvor ved vi så fra, at 8K bliver en tendens i computermonitorer fra næste år? For det første er de første 8K-monitorer allerede på markedet (bl.a. fra Dell). For det andet klargøres der lige nu nye forbindelses-standarder, der understøtter 8K og derover, så de kan lanceres næste år.

Således har displaystandard-organisationen VESA netop annonceret den næste version af DisplayPort-standarden, DisplayPort 2.0. Den er sat til at blive rullet ud på monitorer og computere i slutningen af 2020 – og som du nok allerede har gættet, understøtter den 8K. Men også højere opløsninger end det.

16K-billede i 60Hz

Det er ifølge VESA den største opgradering af DisplayPort-standarden, siden denne blev fastlagt i 2007. DisplayPort 2.0 kan klare datagennemstrømninger på op til 80Gbps, hvilket er næsten tre gange hurtigere end den nuværende DisplayPort-version (v1.4).

Det betyder, at standarden er velforberedt på 8K-fremtiden, og hvad hardcore-gamere skulle presse deres maskiner til derudover. Skulle dine øjne være være så gode, at du synes 8K virker lidt grynet i det, kan du med DisplayPort 2.0 bruge en 16K-monitor (15360×8460 pixels) med 60Hz refresh rate og HDR, hvis du altså har en computer, der kan understøtte det.

I det sidste tilfælde skal du regne med DSC-kompression, men hvis du kan ”nøjes” med 10K (10240×4320) i 60Hz, kan du få et ukomprimeret billede. Mange bruger idag multiskærm-opsætninger, og her er DiplayPort 2.0 også velforberedt.

Du kan f.eks. sætte to 8K-skærme, der kører 120Hz med HDR til en computer (ved brug af DSC), eller to 4K-skærme ved 144Hz med ukomprimeret signal. Er to skærme ikke nok, og kan du leve med 60Hz og DSC, kan du sætte tre 10K-skærme til en computer med DisplayPort 2.0, eller håndtere et ukomprimeret signal i 90Hz på tre 4K-skærme.

DisplayPort får ligesom nu konkurrence fra HDMI, der klarer lignende opløsninger i HDMI 2.1-specifikationen. Selve stikkene, du kommer til at bruge med denne VESA-standard er velkendte. Det kan enten være USB-C eller VESAs eget DisplayPort-stik. I begge tilfælde er Thunderbolt 3 indbygget, siden Intel har gjort denne gratis at inkludere ved at droppe licensroyalties.

Annonce:
Forrige artikelPhilips Hue lancerer pærer med Bluetooth
Næste artikelChefdesigner Jony Ive forlader Apple
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.