Forside Produkter Mobil

iPhone 11 Pro-kameraet vækker angst hos folk med hulfobi

-

Har du trypofobi? Så skal du nok gå langt uden om iPhone 11 Pro.

Trypofobi er et angstfænomen, som forskere i disse år prøver at lære mere om. Indtil videre har fænomenet nemlig ikke rigtigt været anerkendt som en fobi i medicinsk forstand, men efterhånden som et voksende antal mennesker indrømmer, at de er ramt af denne særlige angst, kommer der flere og flere rapporter om den.

Annonce:

Måske kan lanceringen af iPhone 11 Pro være med til at skubbe yderligere på, så forskerne kan skabe mere klarhed over angstfænomenet. Kameraet på det nye iPhone-flagskib lader nemlig til at aktivere angsten hos en række mennesker, hvis man skal tro udmeldinger på nettet.

Gizmodo-skribenten Jennings Brown er en af dem, der under gårsdagens iPhone-lancering blev hårdt ramt af trypofobi. Men han er langt fra den eneste. På Twitter skriver en hel masse mennesker, at iPhone 11 Pro-kameraet giver dem trypofobi.

Trypofobi har også det mere ligefremme navn hulfobi, selv om dette er lidt misvisende. Fobien går ikke på, at trypofobikere er bange for at falde i store huller midt i fortovet, f.eks. Derimod er det bestemte sammensætninger af små huller, der vækker ubehag og angst.

Minder om flåter eller fluelarver

Når ”hulfobi”-navnet kan være lidt misvisende, er det fordi, angsten ikke kun aktiveres af huller, men også af små bump eller forhøjninger, der er placeret i visse mønstre. Der er folk, der får kvalme og ligefrem kaster op, hvis de ser et billede af frøkapsler på blomster, en bikube eller noget så uskyldigt som bobler på overfladen af en kop kaffe.

Den slags fobier er normalt forbundet med evolution og en frygt for noget, der er farligt for mennesket. To britiske forskere undersøgte i 2017 en gruppe på 600 mennesker,  hvoraf halvdelen selv mente, de havde trypofobi.

Hvis du føler ubehag, når du ser dette billede af lotusblomstens frøkapsler, har du muligvis trypofobi (Foto: Wikimedia Commons)

Forskerne konkluderede, at det muligvis er en bagvedliggende frygt for parasitter eller infektion, der skaber trypofobi. Tilstedeværelsen af flåter i huden, edderkoppeøjne eller fluelarver kan nemlig alle danne mønstre, der ligner dem, der normalt aktiverer trypofobi, skriver Videnskab.dk

Det er altså ikke bare fordi, iPhone 11 Pro nu har tre kameraer, at smartphones nu pludselig giver folk trypofobi. Det er det mønster, Apple har valgt at placere de tre kameraer i, der gør udfaldet. Hvis de var placeret vertikalt under hinanden, ville den samme effekt ikke være til stede.

Måske kan ubevidste trypofobiske reaktioner være med til at forklare, hvorfor mange har reageret så negativt overfor kamera-bumpet på den nye iPhone-topmodel.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.