Forside Nyheder

Samsung, Panasonic, TCL m.fl. sætter tal på 8K-minimumsydelse

-

Hvis du køber et tv fra et af medlemmerne af 8K Association, kan du regne med at nogle bestemte specifikationer bliver opfydt.

Det ved vi nu, efter 8KA har offentliggjort, at de har præciseret minimums-specifikationerne, medlems-firmaerne forpligter sig til at gå efter i kommende 8K-modeller. Det sker i opløbet til IFA, hvor endnu flere 8K-tv vil blive vist frem. Desværre har 8KA ikke ladet hele listen af specifikationer slippe ud til offentligheden. Men lidt har vi dog fået.

Annonce:

Det vigtigste for 8KA er foreløbig at fortælle, at der er enighed om nogle givne minimums-specifikationer, og at kunderne derfor kan regne med at 8K-fjernsynene ude i butikkerne har nogenlunde det samme fundament.

8KA tæller blandt andre Samsung, Panasonic, TCL og HiSense, og en stor del af de fjernsyn, der bliver købt af danskerne er derfor dækket ind under minimums-specifikationerne. Og hvad er det så, vi ved om disse minimumskrav?

Det er kun de mest oplagte specifikationer, 8KA har offentliggjort, så mange af dem er temmelig selvfølgelige. Først og fremmest lover 8KA, at de nye fjernsyn alle kan håndtere en opløsning på 7680 x 4320 pixels.

Resten er hemmeligt

Det er næppe særligt overraskende, eftersom ITUs 8K UHDTV-standard og SMPTEs UHDTV2-standard begge ligger på denne opløsning. Sagt på en anden måde, så er det den ”officielle” 8K UHD-opløsning, selv om der også findes andre 8K-opløsninger (såsom 8K fulldome, der er på 8192 x 8192 pixels og bruges ved hemisfæriske/halvkugleformede skærme i f.eks. planetarier).

Som minimum skal 8K-skærmene fra 8KA-medlemmer også kunne håndtere signalinputs i 24p, 30p og 60p fps – næppe heller særlig overraskende, ligesom det vel næppe kan overraske, at de nye modeller primært skal kunne håndtere HEVC-codec’et.

Og så er det også en selvfølgelighed, at de pågældende tv’er har HDMI 2.1 ombord. Det er naturligvis ingen selvfølgelighed i forhold til, hvad du kan gå ud og købe i butikkerne lige nu, men hvis der skal leveres indhold fra en ægte 8K-kilde i 60p fps til skærmen, kræver det den nyeste version af HDMI, eftersom HDMI 2.0 kun kan klare 4K i 60p fps. Samsung har allerede forpligtet sig til dette.

Nogle vil dog sikkert blive glade for at vide, at 8KA forpligter deres modeller til en vis lysstyrke. De omtalte modeller skal som minimum kunne levere over 600 nits peak Luminance. Som nævnt er der dog en hel række minimumskrav, som offentligheden ikke har fået noget at vide om.

Det handler ifølge 8KA om alt fra sortniveauer og farvespektrum til bitdybde og HDR-eksekvering, chroma-subsampling og meget andet. Det kunne have været interessant at sammenligne 8KAs samlede minimumskrav med modeller fra producenter, der ikke er er medlemmer af organisationen, men det må altså blive en anden god gang.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.