Forside Nyheder

Fuldkommen førerløs taxi-service begynder ”snart” i USA

-

Der har været lidt stilstand i nyhederne om selvkørende biler i de seneste måneder.

Men det ser ud som om, dette udelukkende skyldes, at der er blevet testet på livet løs. Det er for eksempel tilfældet for Googles søsteselskab Waymo, der huser førstnævntes tidligere initiativer indenfor selvkørende biler.

Annonce:

Firmaet har i et par år nu testet selvkørende biler på vejene i og omkring storbyen Phoenix i den amerikanske delstat Arizona. Vel at mærke med passagerer på bagsædet. Det er sket i form af en slags taxaservice, som familier i byen har kunnet tilmelde sig.

I pilotprogrammet er almindelige mennesker således blevet fragtet til og fra arbejde, skole, indkøb m.v. i selvkørende biler. Men der har altid siddet en person bag rattet, der ikke styrer bilen, men er klar til at gribe ind, hvis det skulle blive nødvendigt.

Flere steder i USA er det stadig lovpligtigt, at der skal være en person bag rattet under disse testkørsler. Arizona er dog en af de stater, der har givet firmaet som Waymo lov til at køre uden sikkerhedschauffører, når de opfylder en række krav.

Alene i den selvkørende bil

Nu tyder noget på, at kravene er ved at være opfyldt, for Waymo har netop skrevet rundt til de familier og personer, der er en del af pilotprojektet i Phoenix, at sikkerhedschafførerne snart ikke længere vil være at finde i bilerne.

I en e-mail til deltagerne, som er blevet lagt op på Reddit, skriver Waymo at de helt og aldeles førerløse køreture er på vej, og at modtgeren af e-mailen ”snart” kan komme ud at køre uden sikkerhedschaffør. Tjenesten fungerer lidt ligesom taxa-apps og Uber på den måde, at brugerne bliver ”matchet” med en bil. Og e-mailen forbereder altså brugerne på, at de snart kan blive matchet op med et mennesketomt køretøj.

Det er der sikkert nogle, der vil glæde sig til, for mange steder må sikkerhedschaufførerne ikke interagere med passagererne under kørslen, så brugerne træder ind i en bil med en person bag rattet, der ikke siger noget som helst – og det kan jo godt være lidt akavet. Af samme grund skriver Waymo, at brugerne kan glæde sig til at ”have bilen helt for dig selv”.

Brugerne vil kunne se i app’en, om der er en sikkerhedschauffør i bilen og det må formodes, at de således kan vælge en anden, hvis de ikke føler sig helt klar til at køre alene i en selvkørende bil. Omvendt er det vel netop derfor, man tilmelder sig et sådant pilotprojekt, og app’en giver oven i købet informationer om ”hvad du kan forvente” i forbindelse med køreturen.

Som Waymo skriver, så kan folk tage det helt roligt, ”…Waymo passer stadig på dig. Dette er blot det næste skridt ned ad vejen mod den selvkørende fremtid”. Hvis det er en fremtid, du glæder dig til, så kan det nok godt betale sig at holde øje med, hvad der sker i Arizona over de næste uger.

Annonce:
Forrige artikelOnePlus lancerer 7T Pro, med en McLaren Edition
Næste artikelRygte: Lord of the Rings trilogi på vej i 4K
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.