Forside * Featured

Privatkopiering: Organisationer ønsker ny kortlægning inden ny lov

-

Kulturministeren lægger an til nye forhandlinger om afgifter på medier, smartphone og computere mv. men 2 organisationer håber på ny kortlægning af behovet før ny lov.

Forleden dag meldte kulturminister Rasmus Prehn ud, at han er klar til at indkalde til politiske forhandlinger om en ny lov om privatkopiering.

Annonce:

Blankmedieordningen kompenserer udøvende kunstnere for den lovlige kopiering af deres værker der foregår privat. Det kan være overspilning til CD eller DVD, eller tidligere optagelse fra radio til kassettebånd samt optagelse fra TV til DVD, VHS eller harddisk.

Hidtil har ordningen været finansieret gennem afgifter på skrivbare medier – blanke medier – som tomme VHS, CD, DVD klar til optagelse/overspilning.

Men i takt med at vanerne for forbrug af musik, film og tv har ændret sig, og der købes færre af de afgiftbelagte medier, er der opstået et behov for en revision af loven.

Samtidig dikterer EU, at har man sådan en ordning, skal den være fair overfor alle. Dvs. at man kan ikke kun have afgifter på nogle typer medier og anden lagerplads. Det skal gælde bredt.

Se også: Privatkopiering: Kulturminister indkalder til forhandlinger om nye afgifter

 

Organisationer kræver viden på området opdateret før ny lov

Det har fået to brancheorganisationer på banen. Det er IT-Branchen og Dansk Industri, der ønsker en ny kortlægning af forbrugernes privatkopiering i dag. Det skriver MediaWatch.

Organisationerne mener nemlig at der kan være forskelle fra den kulegravning der blev foretaget af Blankmedieudvalget i 2017 og så det forbrug af privat kopiering der ventes i 2020 og frem.

At det øgede forbrug af streamingtjenester allerede kan have rykket på vores viden fra dengang, selvom sidste undersøgelse kun ligger få år tilbage.

“Vi har et ønske om, at man gentager præcis den samme undersøgelse, som blev gennemført i 2017. På den måde får vi et præcist billede af, hvordan forbrugernes adfærd udvikler sig. Vi skal have kortlagt, om danskerne overhovedet kopierer indhold til eget brug længere”, fortæller Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen, til MediaWatch.

Hos Dansk Industri er det ikke et krav at samme undersøgelse gentages, men at en eller anden form for opdateret viden på området er nødvendig.

“Vi skal lovgive efter, hvordan verden ser ud i dag, og ikke hvordan den så ud for tre år siden, når danskernes vaner forandrer sig så hurtigt. Det er det vigtige. Om det præcis er den samme spørgeramme, betyder mindre”, skriver Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef hos Dansk Industri, til MediaWatch.

 

Ny undersøgelse skal påvise et fortsat behov for afgifter

IT-Branchen forventer at en ny undersøgelse vil vise at vi i dag streamer mere og foretager mindre privatkopiering.

På spørgsmålet, om tiden kan være løbet fra en ordning med afgifter på den lovlige private kopiering, ønsker IT-Branchen ikke at tage stilling til. Det må være noget politikerne kan vurdere på baggrund af resultatet af en ny undersøgelse.

“Undersøgelsen skal vise, om der overhovedet er behov for en ordning. Der er ingen tvivl om, at kunstnerne er berettiget til et vederlag for den private kopiering. Men det EU-direktiv, som ligger bag den danske lovgivning, siger, at kopieringen kan nå et så lavt niveau, at der ikke skal være en kompensation. Og al sund fornuft siger, at det kan blive omkostningstungt at inddrive så små beløb, at det ikke giver mening”, slutter Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen, overfor MediaWatch.

 

Se også

Den tidligere undersøgelse af privatkopiering fra 2017 mundede ud i konkrete forslag til nye afgifter på elektronik med lagerplads, som smartphones, tablets, computere mv. Se hele listen nederst i:

Privatkopiering: Kulturminister indkalder til forhandlinger om nye afgifter

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.