Forside Produkter Mobil

Googles indsats mod tilladelses-hajerne og Android-malware virker

-
Illustration: Google.

Antallet af privatlivs-overskridende tilladelser påkrævet af Android-apps er styrtdykket.

Hvis du er Android-ejer, har du måske lagt mærke til, at apps ikke spørger dig om adgangtilladelse til alle mulige private ting på din smartphone i samme udstrækning som tidligere. Det skyldes en regulær kampindsats fra Googles side over det seneste års tid.

Google har netop publiceret en blogartikel om deres kamp mod problematiske apps i Play Store, hvilket inkluderer en ret interessant statistik: Antallet af apps, der vil have adgang til din opkalds-log og dine SMS-data faldt med 98% i 2019.

Annonce:

Med andre ord er i det mindste disse to private data-områder på din Android-telefon nu bedre beskyttet end før. Det skyldes som nævnt en dedikeret indsats fra Googles side, der udmøntede sig i en ny adgangs-politik, der blev sat i værk i oktober 2018.

Denne politik overfor apps var direkte rettet mod at begrænse unødvendige forespørgsler om adgang. Sagt på en anden måde strammede Google op overfor apps, der bad om adgang til private data, når disse ikke var nødvendige for app’ens primære funktionalitet. Og det virker altså.

Bedre, men ikke perfekt

Google peger også på succes med et nyt initiativ fra maj sidste år, der checker om en app er rettet mod børn, der har begrænset adgangen til Play Store for apps, der kunne udnytte børns adgang til deres forældres smartphone eller tablet.

De præsenterer også med stolthed en anden statistik, nemlig at flere end 790.000 apps, der var i strid med de nye app-regler, blev forment adgang til Play Store og aldrig nåede ud til brugerne. Nu vi er ved de store tal, så har Google Play Protect blokeret adgangen for malware hele 1.9 milliarder gange i 2019.

Selv om der helt klart er tale om gedigne fremskridt, skal man dog ikke tro at træerne vokser ind i himlen. Forbedringerne til trods, så er det stadig problematisk at det overhovedet er nødvendigt at blokere for malware-adgang til Play Store 1.9 milliarder gange på et år.

Det siger også noget om presset, Play Store ligger under for, at Google har blokeret 790.000 apps, der var i strid med god privatlivs-praksis. Det er altså rigtig mange apps, der gerne vil have fingre i dine private data.

Og du er ikke længere meget sikrere, hvis du har en iPhone, som du bruger sammen med en Mac. Den seneste rapport fra sikkerhedsfirmaet Malwarebytes viser nu, at Macs har større chance for at blive inficeret med malware og virus end Windows-pc’er.

Annonce:
Forrige artikelVIDEO: Gennemgang af alle Samsungs 2020 QLED TV
Næste artikelXiaomi Mi 10 Pro med 108-megapixels kamera er DxOMarks nye nummer 1
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.