Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Sennheiser Ambeo soundbar – fede biografoplevelser til dit TV

-


75 år og en soundbar senere…

Annonce:

Produkt: Sennheiser ambeo

Produkt type: Soundbar

Set til Kr. 18.990.-


Sennheiser er et tysk audio firma med 75 år på bagen. De er mest kendt for deres højkvalitets professionelle mikrofoner, hovedtelefoner og trådløse systemer, men har i dag også en lang række konsumer og AV produkter som f.eks hovedtelefoner. I tillæg hertil ejer firmaet den berømte professionelle mikrofon og studie-monitor producent Neumann.

Hvad mon sker der når Sennheiser pludselig finder på at lave en soundbar? Det var spørgsmålet der vakte min nysgerrighed, for jeg kan ikke forestille mig at Sennheiser kunne finde på at lave denne type produkt, MEDMINDRE at det er et statement produkt der skal rykke ved opfattelsen af, hvad en soundbar kan være. Spændende!

“Hvad mon sker der når de pludselig finder på at lave en soundbar?”

Ambeo soundbar har support for PCM 2.0 – 7.1, alle dolby formater og DTS:X m.m. Den vejer over 18 kilo og kan monteres på væggen med et beslag der fås som ekstra tilbehør til under 500 kroner. I de fleste tilfælde vil man dog nok bare stille den på et møbel foran et væghængt TV.

Less is more

Ved første øjekast, undrer jeg mig straks over at Ambeo soundbaren ikke har support for en lang række tjenester som vi ser det i så mange andre produkter. Men det lover som regel godt, hvis et firma tør at sige “less is more”, og ikke forsøger at være “all things to all people”.

Der er således et totalt fravær af direkte support for både Airplay og spotify connect, tidal o.s.v. Men på den anden side, de fleste vil alligevel nok vælge at bruge et AppleTV til alle disse ting, hvor det hele virker?  Streaming er begrænset til chromecast og bluetooth, hvilket jeg mener er fair nok, hvis produktet til gengæld er fokuseret på kerneopgaven, – nemlig hjemmebio oplevelsen.

“Streaming er begrænset til chromecast og bluetooth, hvilket jeg mener er fair nok, hvis produktet til gengæld er fokuseret på kerneopgaven, – nemlig hjemmebio oplevelsen”

Referenceniveau, boligindretning, metroseksualitet….

Jeg har arbejdet arbejdet professionelt med produktion og design af surround lyd, og været hjemmebio entusiast siden de første toner af “Top Gun” i 1986 på VHS og dolby Prologic. I studiet, privaten, kontoret og stuen derhjemme har min hustru altid skulle leve med alle “mine” højtalere, forstærkere, lærreder og alt det andet (læs: NØDVENDIGE) stads der følger med at arbejde professionelt med lyd til billede. Hvis man samtidig er filmelsker, – og gerne vil kunne opleve film som de er skabt ved referenceniveau, – så kræver det trods alt en vis standard, der kan være svær at få støtte til hos uforstående partnere i boligindretningen… og naturligvis en pæn stabel penge, der skal tages fra noget andet…

Indretnings problemet & Sennheiser Ambeo

Med 12 kanaler i stuen, og tilhørende kabeltræk kan det altså være svært at blive “enige” om boligindretningen, men det er jo det der traditionelt skal til, hvis oplevelsen skal være helt i top. Heldigvis har der aldrig været flere muligheder end nu, hvor markedet bugner med et stort udvalg af gode indbygningshøjttalere og subwoofere, nogen af dem endda designet til at være helt usynlige i væggen.

En anden, populær løsning er en soundbar, der dog altid mest har været et stort kompromis i forhold til et “rigtigt” surround anlæg, – men trods alt bedre end tv`ets højttalere. Det er det som Sennheiser prøver at flytte til et nyt niveau med Sennheiser Ambeo.

Sennheiser Ambeo vs. anlæg til kr. 300.000

Det allerførste jeg har lyst til inden vi overhovedet går i detaljer, er at lave en direkte lytte sammenligning med mit reference setup og Sennheiser ambeo. Det gør jeg med UHD Bluray disc, tilsluttet min lyngdorf MP50 surround processor, hvor processoren passerer HDMI signalet med bitstream audio fra afspilleren uforandret videre til ambeo soundbaren. På den måde kan jeg lytte til referencesystemet og ambeo soundbar på samme tid, og skifte direkte imellem dem uden at skulle flytte nogle kabler.

“Det allerførste jeg har lyst til inden vi overhovedet går i detaljer, er at lave en direkte lytte sammenligning med mit reference setup og Sennheiser ambeo”

Jeg har en skænk foran TV`et hvor min M&K S300 centerhøjttaler er integreret i. Ambeo soundbaren placeres lige ovenpå, så når jeg sidder midt for, så har jeg præcis samme “line of sight” til både soundbar og M&K Center. Soundbaren står alene, uden en subwoofer tilsluttet. M&K reference systemet består af M&K S-300 (left,center,right) M&K S-300T (LS, RS) MP-300 (BLS, BRS) IW-150 (loft x4). Hertil en stor professionel Genelec subwoofer model 7071A (en basse på over 80 kilo). Alle M&K kanalerne er drevet af NAD M27 forstærkere og styret af en Lyngdorf MP50 processor. Samlet pris i omegnen af kr. 300.000. Ambeo soundbaren koster kr. 18.990.-, altså ca. 1/16 af prisen.

Efter opsætningen (som jeg vender tilbage til) lægger jeg straks ud med en ATMOS favorit, nemlig en af de første film i formatet: Gravity med Sandra Bullock i hovedrollen som verdens mest u-professionelle astronaut 😉 Jeg spiller også en masse Dolby ATMOS og DTS demo indhold samt en del scener fra den nye Disney film “Maleficent: Mistress of evil” på UHD Bluray med Dolby Atmos lydspor.

Dette er ikke en helt almindelig soundbar…

Det begynder så småt at dæmre for mig, at dette er ikke en helt almindelig soundbar. Lyden, især i mellemtonen er ekstremt veldefineret og krystalklar. Dialog står knivskarpt. Næsten som på en studiemonitor højttaler, og så er der surround lyden….følelsen af at sidde i en boble af lyd, MY GAWD!! Det slår alle de forventninger jeg havde til denne soundbar med flere længder!

“især i mellemtonen er ekstremt veldefineret og krystalklar. Dialog står knivskarpt. Næsten som på en studiemonitor højttaler”

Reference system eller soundbar? Lyttepanelet kommer i tvivl..

Flere gange tager jeg mig selv i at være i tvivl om jeg lytter til referencesystemet eller soundbaren, især i scener hvor lyden ikke er udpræget bombastisk og med en masse dybbas. Et godt eksempel er en scene i “Maleficent:the mistress of evil” hvor alle rigets borgere inviteres til bryllup med udkald fra slottet via en megafon (scene 6 på disken) Her leges der med ekko og placerings effekter i Dolby Atmos til den helt store guldmedalje der kommer fra alle sider, over dig, bag dig, laaaangt ude i lydbilledet på en måde der nærmest fjerner væggene i rummet. Hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at komme ud af en soundbar er utroligt! Subjektivt, er ambeo soundbaren også i stand til at spille dialog på det niveau jeg plejer, uden at lyde presset ud over sine grænser når der er voldsomme og komplekse action scener.

Det vildeste er næsten at min stue ikke er symmetrisk. På trods af dette, er de eneste steder at man føler at der mangler noget allerlængst bagerst i rummet, hvor der i referencesystemet sidder dedikerede bagerste kanaler, samt i højre bagkanal der er noget lavere en venstre p.g.a den manglende symmetri. Nogle overhead effekter kommer heller ikke helt til sin ret bagerst i rummet med soundbaren, men det er meget den samme fornemmelse af en komplet lyd boble omkring en. Vildt imponerende af en enkelt højttaler der står 3 meter foran mig.

Tegning af den optimale placering af ambeo soundbar. Min stue er asymmetrisk med en åbning ud til højre i forhold til det ideelle.

Etablering af et lyttepanel

Jeg inviterer et par professionelle AV buddies på besøg som lyttepanel og udsætter dem for samme test, hvor vi skifter frem og tilbage, og i scener der ikke kalder på afgrundsdyb bas dynamik, er der flere gange hvor de ikke kan gætte om vi lytter på ambeo soundbaren eller mit hundedyre reference system, SÅ godt fungerer det i mellemtone/diskant området.

When its going to get tough…

Naturligvis ER der forskel. Når bølgerne går rigtig højt, og ambeo baren udsættes for seriøs LFE action eller virkelig heftige action scener, så hører man at der ikke er den samme effekt bag, at den dynamiske formåen ikke er på niveau af det store system og at evnen til at spille dybbas højt ikke eksisterer uden en subwoofer. Forskellene mærkes også udtalt når man spiller musik på de to systemer. Vi lytter f.eks til “western stars” fra blu ray koncert filmen af samme navn med Bruce Springsteen og her kan soundbaren ikke levere nær samme grad af dragende involvering og vippen med foden.

…..Men lad os lige spole filmen tilbage og få perspektivet på plads:

Sennheiser ambeo leverer for 1/16 af prisen af mit reference system, en super cinematisk oplevelse i stuen med film, og et “stereoanlæg” der leverer lyd der overgår enhver anden soundbar jeg har lagt øre til (incl Yamaha YSP-5600 MED sub).
Ambeo soundbar er godt nok større end gennemsnittet af soundbars derude, men til gengæld leverer den så fine oplevelser,  til den nærmest fantasi-agtig pris, som Sennheiser ambeo reelt koster i sammenligning med et traditionelt opbygget surround system.

“Ambeo leverer lyd der overgår enhver anden soundbar jeg har lagt øre til”

Det er i det perspektiv at man forstår, hvor meget man får for pengene. Tilføj en lille aktiv subwoofer og stil den i et hjørne, og lad biograf forestillingen begynde.

Kritik, smæk og det store MEN…

Nu da det lydmæssige og koncept-mæssige ros er overstået, og du er kommet så langt som en ægte lyd-nørd kommer i sådan et langt review, så lad os tage hul på kritikken:

Den daglige betjening er enkel, men fjernbetjeningen er fesen og svær at se i biograf mørket.

Simpel lille remote til den daglige betjening.. men den forsvinder i biografens mørke…

Betjeningen / opsætningen bliver unødigt kompleks med to apps: google home OG sennheiser connect for at foretage en opsætning der burde være temmelig simpel og nærmest indbygget i selve soundbarens display.

I forsøget på at simplificere, har man yderligere helt droppet at have en menu i displayet eller et grafisk interface OSD på TV`et.

Det er ærgerligt for den samlede oplevelse, at ambeo soundbaren kræver Sennheiser connect app, for at se basale informationer som f.eks lydformat. Der er heller ikke nogen upmix funktioner (andet end ambeo). Det er dog muligt at lave forskellige lyd presets og slå ambeo processing til og fra. Der kan dog sikkert gøres meget via software opdateringer. Der er ingen tvivl om at Sennheiser har lagt mest energi i en simpel daglig betjening og lydkvalitet frem for alt.   En udemærket prioritet i min optik!

Rumkorrektion

Der medfølger en speciel målemikrofon til at udmåle lytte positionen og korrigere frekvensgang. Det virker rigtig fint, og forskellen før og efter er markant til det bedre. Desværre giver det også et noget smalt “sweetspot” hvor lyden er optimal, og lyden fra ambeo opleves ikke lige så perfekt i min stue når man ikke sidder præcist i den udmålte position.

Teknik:

Systemet består af 13 højttaler enheder i alt: 6 stk 4” long-throw enheder, med 5 stk 1” tweeters, og to stk 3.5” fuldtone drivere. (enhederne ligner i mistænkelig grad de enheder der benyttes i Neumanns små KH80 studiemonitors)
Alt i alt, er der tale om en soundbar, der opfører sig som et kækt 5.1.4 dolby atmos system.


Systemet udvikler en del varme når det får lov til at spille, og er 126 cm bredt.

“Alt i alt, er der tale om en soundbar, der opfører sig som et kækt 5.1.4 dolby atmos system”

Konklusion:

Sennheiser ambeo sætter en ny standard for en soundbar, og gør det meget lettere for dig der drømmer om en rigtig hjemmebiograf oplevelse med immersive audio, – og ikke har pladsen, pengene eller en forstående partner til at kunne installere et fuldt lydsystem. Hvis rummet er symmetrisk vil du kunne få virkelig gode, præcise resultater, og ikke mindst en immersive lydoplevelse der vil være næsten ikke til at skelne fra et system med diskrete kanaler.
ARC fungerer fremragende, soundbaren har alle de indgange du kunne tænke dig at bruge, 3 x HDMI (HDMI 2.0a), optisk, coaxial, og tilmed en analog RCA indgang (hvor jeg iøvrigt prøvede at tilslutte en Technics 1500C pladespiller med indbygget RIAA). Du kan altså tilslutte alt det udstyr man med rimelighed kan forlange og I daglig brug med et kompatibelt tv virker ambeo bare.

Tilsættes en aktiv subwoofer der stilles i et hjørne, vil man kunne opnå hjemmebiograf nirvana til en pris hvor alle der gerne vil prioritere det, kan være med. Tilsæt et apple tv som AV kilde, og du har både musik og adgang til stort set alle streaming platforme.

“Tilsættes en aktiv subwoofer der stilles i et hjørne, vil man kunne opnå hjemmebiograf nirvana”

Jeg kan kun anbefale at du selv prøver en ambeo soundbar, men husk at høre den hjemme hos dig selv i dit eget rum.

Pris: Dyr, men ekstrem god “value for money”.

Sennheiser ambeo er nok den dyreste soundbar på markedet, men den er til gengæld ekstrem god “value for money”. Jeg mener det er synd for andre soundbarer at sammenligne med Sennheiser ambeo.  Ambeo skal i mon optik sammenlignes med et vel-opløst komplet immersive surround anlæg med AVR og 9 seriøse højtalere + installation. Her kommer man ikke langt for 18.990 kroner.

“Jeg mener det er synd for andre gode soundbarer at sammenligne med Sennheiser ambeo”

Jeg glædes over, at Sennheiser har skabt et produkt, der bringer filmoplevelser “med det hele” til så mange flere. Det er begyndelsen til en ny æra, hvor alt det der afholder majoriteten fra at nyde god immersive audio, er erstattet af en simpel, overkommelig løsning der vil kunne få alle filmelskere frem i stolen, hvilket er det som det hele i virkeligheden handler om.

“Det er begyndelsen til en ny æra, hvor alt det der afholder majoriteten fra at nyde god immersive audio, er erstattet af en simpel, overkommelig løsning der vil kunne få alle filmelskere frem i stolen”

Jeg kan med fuld overbevisning give mine varmeste anbefalinger til Sennheiser Ambeo, der uden tvivl repræsenterer det ypperste indenfor soundbars i markedet lige nu.

Se tekniske data og mere info hos Sennheiser

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: alt i et hifi

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Sennheiser Ambeo Soundbar

DKK 18.990
9.3

Stjernholm Review Points

9.3/10

Plus

  • Lydkvalitet
  • Immersive oplevelse
  • Tilslutningsmuligheder
  • Simpelhed
  • Value for money

Minus

  • Kun Chromecast streaming indbygget
  • Har en vis størrelse
  • Opsætning afhængig af google home
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.