Forside Produkter Mobil

Android 11 fokuserer på mennesker, styring og privatliv

-

Efter at have overvundet adskillige forhindringer har Google nu åbnet op for en åben betatest af Android 11.

Først måtte Google aflyse deres årlige I/O-event på grund af Coronavirus-krisen. Det er ellers på I/O, at årets version af Android normalt bliver demonstreret, og der åbnes op for at folk med visse devices kan betateste den nyeste udgave af styresystemet, der så bliver lanceret senere på året.

Annonce:

Google havde planlagt at vise Android 11 frem ved en virtuel event 3. juni, men denne blev aflyst på grund af de mange demonstrationer i kølvandet på, at George Floyd mistede livet som følge af politivold. ”Det er ikke det rigtige tidspunkt at fejre noget på”, hed det fra Google.

 

 

Det er formentlig også denne holdning, der nu har fået Google til at lancere Android 11-betatesten og vise de nye funktioner frem med langt mindre hurlumhej og store armbevægelser end normalt. Det er i stedet blevet til et blogindlæg, udvidet med de præsentationer, der ellers ville været en del af I/O.

Her kan man blandt andet læse, at Android 11 fortsætter Googles forsøg på at rette op på et relativt blakket ry, når det gælder beskyttelsen af privatlivsrettigheder, og derudover også gør en del for at vinde indpas på chatmarkedet, der ellers er domineret af Facebook, Microsoft og Apple. Google har således delt deres nye tiltag i Android op i tre kategorier: Mennesker, styring og privatliv.

 

 

Power-knap får mere værdi

”Mennesker” henviser naturligvis til de førnævnte kommunikationstiltag. Som noget ret smart kan du nu prioritere dine kontakter på tværs af apps. Uafhængigt af, om du får en besked via f.eks. Facebook Messenger, en privat besked via Twitter eller som en SMS, kan du afsenderen til at være mere eller mindre fremtrædende i notifikationerne.

Beskederne har nu en dedikeret sektion i toppen af Androids ”rullegardin”-menu, og du kan vælge at åbne samtalen som en boble, der kan lægge sig hen over skærmen ved multitasking, lidt som Facebook Messenger-brugere allerede kender det. Du kan derudover også sætte en genvej til samtalen på home-skærmen eller lave en påmindelse om, at du skal vende tilbage til samtalen senere.

Når det gælder ”styring”, så henviser dette til kontrol af andre enheder. Android 11 gør det nemmere at gå direkte til funktioner, der styrer f.eks. intelligente enheder i hjemmet ved at udnytte power-menuen. Det er den menu, der dukker op, når du holder power-knappen nede og f.eks. kan vælge at lukke eller genstarte din smartphonen.

 

 

I Android 11 kan du således tilgå f.eks. tænd og sluk af en lampe med en intelligent pære ombord ved blot at holde powerknappen inde. Denne nye brug af power-menuen giver også mulighed for at tilgå de plastikkort til f.eks. betaling, du har registreret i telefonen, eller til boardingpasset, når du skal ud og flyve.

 

Nemmere medie-styring

Det vil dog formentlig også især interessere Recordere-læserne, at der nu bliver udvidede muligheder for kontrol af medieafspilning i hurtig-indstillingerne. Sammen med muligheden for at slå wi-fi til og fra, kan du nu for eksempel også vælge, hvilken enhed, smartphonen skal sende musik til.

Det bliver altså nemmere at skifte fra f.eks. øretelefoner til en Bluetooth-højttaler, men også nemmere blot at spole i musikken eller skifte til næste nummer. Det virker dog naturligvis ikke kun med musik, men også med video.

 

 

Endelig er der den sidste kategori: Privatliv. Her giver Android 11 især mulighed for større fleksibilitet med tilladelser. Du kan f.eks. nøjes med at give en app tilladelse til at tilgå lokation eller kamera en enkelt gang i stedet for hver gang.

Sagt på en anden måde kan du lade apps spørge om adgang til andre dele af telefonen, hver gang de bliver åbnet. En anden, relateret funktion nulstiller tilladelser for apps, der ikke har været brugt i lang tid, sådan at apps skal bede om tilladelse igen efter længere tids passivitet.

 

Betatest kræver en Pixel

Oven i al dette har Google nu fordoblet antallet af moduler, der kan opdateres hurtigt med nødvendige patches, hvis f.eks. et sikkerhedshul opdages. Konceptet blev lanceret med Android 10, og betyder, at der nu er endnu flere dele af Android, der ikke behøver en opdatering af hele styresystemet, hvis de skal ”lappes”.

For de privatlivs-karrige bør det også nævnes, at Google har forlænget fristen for udviklere, når det gælder implementering af deres nye regler vedrørende lokations-registrering i baggrunden. I februar meldte Google ud, at Android-apps skal bede om specifik tilladelse for at hente lokationsdata i baggrunden. Denne regel bliver nu først håndhævet for eksisterende apps fra næste år.

Hvis du har en af Googles Pixel-telefoner (fra Pixel 2 og opefter), kan du downloade og prøve beta’en nu. Ellers må du vente til efteråret, når den nye version af Android begynder bliver rullet ud af de forskellige operatører og producenter, i sidstnævntes specialsyede udgaver.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.