Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: Sony WH-1000XM4 – Stadig kongen af aktiv støjreduktion

-

Sony WH-1000X familien har længe siddet på tronen over trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreduktion, og med 4. generation har Sony igen løftet barren for hvad man kan forvente af et sæt trådløse hovedtelefoner i 2020.

Sony er klar med 4. generation af deres populære WH-1000X familie, og selvom man skal lede grundigt efter de store ændringer fra 3. generation, så er de ændringer der er kommet med i de nye modeller gode ændringer. Vi har testet Sony WH-1000XM4.

Jeg har selv Sony WH-1000XM3 i sort, som jeg har brugt siden de kom frem, og designet ligner meget sig selv, og så er der alligevel nogle små ændringer. Dem kommer vi ind på løbende i anmeldelsen.

Annonce:

 

Udpakning og installation

Sony WH-1000XM4 kommer i en elegant æske, der udover hovedtelefonerne indeholde et etui, der gemmer på et meget kort USB-A til USB-C opladningskabel, et ca. 1,2 m. minijack kabel, hvis du ønsker at køre hovedtelefonerne kablet, og en stikadapter til anvendelse i fly. Oven i det er der en lille flersproget brugermanual, som du kan folde ud i A1 størrelse, hvis du vil læse alle sprog.

 

Modellen vi testede er den sølvfarvede, men den findes også i en mat sort, som nok er den mest venlige mod fedtede fingre og snavs. Og selvom de kalder den premium Silver, så virker den altså mere beige i min bog.

På højre øre-kop finder USB-C stikket til opladning, ligesom man finder en flerfarvet diode, der viser om den lader op (rød), er opladt (slukket), eller er i pair mode på bluetooth (blå). På venstre øre-kop finder man tænd/sluk knappen, samt en CUSTOM knap du kan bruge til flere forskellige funktioner. Og så er der også et minijack stik, som kan bruges hvis du ikke ønsker at køre trådløst. Inde i venstre kop finder man også den nye sensor, der måler om du har dem på eller ej. Så de selv pauser, hvis du tager dem af.

 

Øre-kopperne på WH-1000XM4 er blevet en lille smule større end kopperne på XM3, men det er nok til sammen med den nye blødere skum at gøre XM4 endnu mere behagelige at have på sammenlignet med XM3. Samtidig har Sony gjort bøjlen i toppen lidt tyndere, også det gør høretelefonerne endnu mere behagelige at have på.

Installationen er ganske nem, og foregår ved at du sætter hovedtelefonerne i Pairmode, eller bruger den indbyggede NFC chip på de telefoner der understøtter dette. Jeg vil anbefale at man henter Sony’s App, så man samtidigt med installationen finder ud af om der er ny firmware, og om der er nogle af de settings som de tilbyder man ønsker at bruge.

 

Hvordan lyder de ?

Jeg har testet Sony WH-1000XM4 med flere forskellig slags musik og podcasts. Jeg kan høre en minimal forbedring i forhold til WH-1000XM3. Det er især bas og mellemtone der har fået lidt mere bredde. Og så kan det godt være mig, men jeg synes de kan spille lidt højere end XM3.

Jeg testede med bl.a. Sade “Soldier of Love”, hvor bassen og den dominerende tromme, stadig gav plads til Sade’s spæde stemme. Andreas Vollenweider Belladonna fra Caverna Magica lød også rigtigt godt. Bassen kørte flot i baggrunden mens harpe og synthesizer i forgrunden blev flot suppleret af fløjte og mundharmonika.

Stemmerne er også klare ved podcast og radiolytning. Jeg nød den gode lyd ved Mads og Monopolet, og også nyheder og andre taleprogrammer går fint igennem. Så også ved stemmer er de blevet lidt bedre.

Så musik og tale, er stadig der hvor Sony WH-1000XM4 vinder over sine konkurrenter. Sony har en mere dynamisk og fyldig bas, og det er især på det og den aktive støjreduktion at Sony klarer sig bedst. Jeg har testet dem udelukkende med aktiv støjreduktion (ANC), og lyden er blevet en smule bedre end XM3, men har du allerede XM3 mener jeg ikke det er nok til at skifte, med mindre du savner de to store forskelle som muligheden for at forbinde til mere end én enhed, eller den forbedrede tale med den ekstra mikrofon.

For her er der en af de store forskelle. Sony WH-1000XM4 har fået en 5. mikrofon, der er med til at fjerne meget af den omkringliggende støj, når du bruger dine hovedtelefoner til telefon- eller mødeopkald. Lyden er mærkbar bedre for dem der skal høre hvad du siger, og det skyldes som skrevet at Sony har sat endnu en mikrofon i hovedtelefonerne, som bruges til at måle den omkringliggende støj hele tiden, og på den måde være med til at forbedre lyden.

Vi rejser ikke så meget for tiden på grund af Covid-19, og derfor har vi testet WH-1000XM4 med en lyd-simulator, der kan emulere baggrundsstøj fra fly, restaurant og tog. Og selvom Sony siger at deres ANC er blevet bedre, så er det svært at sige hvor stor forskellen er, men den ér bedre end med XM3. Jeg sad med dem på og TV’et kørte i baggrunden med noget tale fra TV 2 News, og der kom forstyrrende støj ind fra TV’et mens jeg lyttede til god musik.

Sony har i forbindelse med XM4 også lavet en ny funktion hvor du kan begynde og tale, og så slukker hovedtelefonerne i en forudbestemt tid, indtil de starter igen. På den måde skal du ikke til at fumle med betjeningen for at stoppe og starte musikken igen. MEN MEN MEN – husk på, at synger du til numrene når du går tur, så skruer den automatisk ned for musikken, og så lyder du lige så piv-falsk, som du gør i badet. (Taler af egen erfaring). Den funktion er nok mere en gimmick end en praktisk, for selvom den er god til ikke at agere på tale i rummet, så reagerer den på næsten alle lyde du kommer med bevidst og ubevidst. Men du kan indstille lydfølsomheden, og finde dit eget niveau.

Lyden på WH-1000XM4 er i mine øjne stadig det bedste du får inden for trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Du kan sagtens få Hi-Fi hovedtelefoner med bedre lyd til flere penge, men som rejsekammerat med offentlig trafik eller med fly, er Sony WH-1000XM4 stadig de bedste.

 

Hvordan er de at have på, og betjene ?

Man kan godt mærke at de har fået lidt større ørekopper, og man kan også godt mærke at bøjlen er blevet tyndere. De sidder faktisk bedre på ansigtet end på WH-1000XM3. Jeg er ikke i tvivl om at jeg i flyet ligesom med XM3 sagtens kan have dem på fra København til Las Vegas, men som vejret er lige nu (hedebølge ca. 30 grader), så bliver der rigtigt varmt i og omkring øret, og der tror jeg ikke at uanset hvor godt de lyder, at jeg vil kunne have dem på uafbrudt mere end en times tid eller to, før jeg er nødt til at have en pause for ikke at svede i ørene.

Men komforten i og omkring ørene er klart godkendt.

Betjeningen af WH-1000XM4 foregår stadig primært på højre, hvor du med forskellige tryk kan pause og starte musikken og vælge næste nummer. På venstre øre har du tænd og sluk og så har du en CUSTOM knap hvor du kan indstille støjreduktion, og sætte en funktion til f.eks. din samtaleassistent, samtidigt kan du trykke kort og høre hvor meget batteri du har tilbage.

Du kan dække den højre kop med hånden, og så dæmper den musikken så du kan føre en samtale. Det fungerer rigtigt godt, og det vil jeg foretrække i forhold til tal-og-pause funktionen, hvor den pauser når du taler.

 

Bluetooth nu med mulighed for to samtidige forbindelser

Sony WH-1000XM4 kommer med Bluetooth 5.0, og Sony har skiftet Bluetooth-chipsettet ud, så de nu kan tilbyde at du kan have to samtidige forbindelser. Det er dog en funktion, der kræver du starter med at slå den til i Sony’s app på enten iOS eller Android. Så du kan have forbindelse til både din computer og telefon samtidigt. Og ringer telefonen, så skifter hovedtelefonerne automatisk over til telefonen.

Med det nye chipset har Sony vinket farvel både AptX og AptX HD, men i stedet har du Sony’s egen LDAC teknologi, som kan streame high-quality audio trådløst fra Android enheder, der understøtter dette. iOS understøtter ikke AptX og AptX HD heller, så der understøtter Sony Apples AAC kodeks, der desværre ikke er lossless.

Men det er en klar forbedring at Sony WH-1000XM4 har fået Bluetooth 5.0, blot ærgerligt at de i den forbindelse har fjernet AptX og AptX HD for de audiofile som havde glæde af de protokoller når de lyttede til musik. 

 

Batteritiden er den samme som forrige model

Sony tilbyder stadig 30 timers batteritid med støjreduktion til og 38 timer uden. Og det betyder at du uden en opladning kan rejse det meste af jorden rundt i en flyver uden at skulle genoplade, og det er en god ting. Og Sony’s batteritid på WH-1000XM4 er stadig blandt de bedste i klassen, og selvom den er samme som forgængeren, så har jeg indtil nu aldrig oplevet at løbe tør for batteri på selv meget lange rejser.

Men jeg ved ikke hvem hos Sony der har tænkt, at det er smart at når man oplader hovedtelefonen, så fjernes muligheden for at tænde hovedtelefonerne. Det er da på alle måder en dum beslutning, især fordi det tager 3 timer at oplade WH-1000XM4 fra 0 – 100%.

Det skal dog siges, at du kan oplade til 5 timers musik på 10 minutter, men stadigvæk – Sony fjern den dumme begrænsning. Det bør i kunne gøre med en firmwareopdatering.

 

Konklusion

Sony WH-1000XM4 er i min optik stadig de allerbedste trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Du får en fantastisk bred lyd, den bedste støjreduktion i markedet, og med de små forbedringer der er fra XM3 så får du stadig rigtigt meget lyd for de knap 2.800,- som Sony WH-1000XM4 koster.

Har du ikke brug for bedre telefonsamtale og flere bluetooth forbindelser, ville jeg overveje at skynde mig at købe et sæt WH-1000XM3 som lige nu kan købes for knap 1.500,- Men vil du have den fulde glæde og nyeste teknologi fra Sony så er det Sony WH-1000XM4 du skal kigge på.

Vi kvitterer med den bedste anbefaling vi kan give, og en flot høj karakter til WH-1000XM4 på hele 9.2

 

 

Pris og levering

Sony WH-1000XM4 kommer i farverne sølv og sort, og vejledende udsalgspris er 2.799,-. Du kan se dagspris her.

 

Specifikationer

 • Hovedtelefontype: Lukkede, dynamiske
 • Driverenhed: 40 mm, dome-type (CCAW-svingspole)
 • Magnet: Neodym
 • Membran: Aluminiumsbelagt LCP
 • Frekvenskurve: 4 Hz-40.000 Hz
 • Bluetooth: 5.0 (10 m. rækkevide), NFC Ja
 • Profil: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
 • Codec: SBC, AAC, LDAC

 

Sony WH-1000XM4

2.799,-
9.2

YDELSE (LYD)

9.5/10

Brugervenlighed

9.0/10

BATTERITID

10.0/10

Komfort

8.5/10

Pris

9.0/10

Plus

 • Bedste støjreduktion
 • Fantastisk batteritid
 • Gode at have på

Minus

 • Ingen musik mens de lader op
 • Fjernelse af AptX og AptX HD
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.