Forside Nyheder

Xiaomi sender gennemsigtigt tv på gaden i Kina

-

Endnu en science fiction-vision er blevet til virkelighed. Men det er ikke sikkert, du gider ejer den.

Hvis der er én trend, der har kørt som en rød tråd gennem science fiction-film og serier igennem flere årtier nu, så er det idéen om gennemsigtige skærme. Fra ’Iron Man’ til ’The Expanse’ – smartphones, tv-skærme og reklameskilte lader til at skulle bestå af gennemsigtige paneler i fremtiden.

Annonce:

Men denne vision tilhører nu ikke bare production designerne, der arbejder med science fiction-film og tv. For den sags skyld tilhører den nu ikke engang blot fantasifulde designere og ingeniører i laboratorierne hos de store forbrugerteknologi-giganter.

Nej, inden ugen er omme kan almindelige forbrugere også få lov at købe en gennemsigtig tv-skærm. Hvis de altså bor i Kina og har cirka 45.000 kroner at brænde af på, hvad der nok for de fleste vil være at betragte som dyrt legetøj.

Xiaomi, som vi i Danmark nok kender bedst for deres mellemklasse-smartphones, har netop lanceret, hvad de kalder et ”vendepunkt” for tv-industrien: det gennemsigtige tv med navnet Mi TV Lux OLED Transparent Edition. Det er sket for at markere firmaets ti-års fødselsdag.

Billeder i fri luft…sådan da

Der er tale om et 55-tommers OLED-tv med en statisk kontrastrate på 150.000:1, og med 93% DCI-P3-understøttelse. Det er et 10-bits panel der kan levere 1.07 milliarder farvekombinationer ifølge pressemeddelelsen fra Xiaomi. Tv’ets refresh rate kan sættes til 120Hz.

Xiaomi har kombineret panelet med den speciallavede 9650-chip fra taiwanesiske MediaTek, og har lagt sin egen AI-software ind, så tv’et algoritmisk kan forbedre billedet med 20 forskellige algoritmer, fordelt på fem forskellige billedindstillinger.

Al denne teknologi sidder naturligvis neden i bunden sammen med højttalerne, der udgør en slags Dolby Atmos-soundbar. Men ovenover vises billederne som om de fremtræder i den frie luft ifølge Xiaomi (til trods for, at der trods alt er en ramme, der holder fast på panelet).

LG-panel?

Måske, hvis man kniber øjnene sammen, kan man undgå at se selve panelet, men i den virkelige verden bor vi mennesker jo ikke i mørke, så mon ikke lysindfald fra lamper og solskin gennem vinduerne kan ødelægge en del af illusionen?

Xiaomi er derudover forsigtige med at kalde det verdens første gennemsigtige skærm, og kalder i stedet tv’et for det første af sin art, der er masseproduceret og rettet mod forbrugerne. Og på den måde kommer de uden om, at det var LG, der først sendte en gennemsigtig skærm på markedet, men rettet mod erhvervslivet.

Som Engadget skriver, er der da også en god chance for, at Xiaomi har hentet det gennemsigtige panel hos LG. Det store spørgsmål er jo så nu, hvor katten er ude af sækken og gennemsigtige skærme er kommet ud til forbrugerne: Er det starten på en trend eller blot en dårlig idé for alle andre end rige kinesere?

Hvad synes du? Giv lyd i kommentarsporet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.