Forside Nyheder

Microsoft køber spilfirmaet bag ’Fallout’ og ’Doom’

-

Med opkøbet af Zenimax og Bethesda er der sket lidt mere konsolidering på spilmarkedet.

Der er adskillige økonomiske teorier og forskning i innovation, der peger på, at markeder har det med at gennemgå cykliske perioder, hvor de udvides og trækker sig sammen. I den ene periode bryder en række mindre firmaer igennem og tager markedsandele. I den anden konsolideres magten på markedet hos de store firmaer, som regel gennem opkøb.

Lige nu er vi i en af de sidstnævnte perioder, hvilket blandt andet kan ses på det større opkøb, som Microsoft netop har foretaget. Firmaet fik formentlig nogle penge til overs, da Microsoft ikke lykkedes med at købe den sociale medie-platform TikTok, og dem har de nu i stedet brugt på at købe ZeniMax Media for 7.5 milliarder dollar, eller godt 47,5 milliarder kroner.

Annonce:

Du har måske aldrig hørt om ZeniMax Media, men hvis du blot er en smule spilinteresseret, har du stensikkert hørt om et af de mindre firmaer, der følger med i købet: id Software og Bethesda Softworks. De to firmaer har været på banen længe og står bag nogle af de mest legendariske og populære spil overhovedet, herunder ’Wolfenstein’, ’Doom’, ’Quake’, ’Rage’, ’The Elder Scrolls’-serien, ’Dishonored’, samt ikke mindst ’Fallout’-serien (bill.)

Bethesda har derudover et nyt spil på vej, som mange forventer bliver kæmpestort: ’Starfield’. Det vides endnu ikke om spillet, der er et RPG ude i rummet, nu kommer eksklusivt til Xbox og PC, men det ville ikke være et overraskende træk fra Microsofts side.

Udgivelse af PS5-spil kan blive stoppet

I det hele taget er timingen god for Microsoft, der snart sætter den næste generation af Xbox-konsoller i vandet med Xbox Series X og Series S. Der er næppe nogen tvivl om at Microsoft kommer i benhård konkurrence med Sony, der netop har oplevet en så massiv forespørgsel på PlayStation 5, at der gik kludder i forudbestilllingerne.

Med opkøbet af ZeniMax får Microsoft mulighed for at holde nogle endog meget store og legendariske spiltitler på Xbox og PC, hvilket naturligvis kan drive salget af Xbox-konsoller opad. Omvendt har Microsoft jo en generel strategi om at få deres produkter ud på så mange platforme som muligt, men så kan de i stedet lade spillene være Xbox-eksklusive i nogle måneder før de lander andre steder.

Netop den tidlige adgang ser ud til at blive et af Microsofts salgsargumenter, for firmaet har i forbindelse med annonceringen af opkøbet meddelt, at fremtidige Bethesda-spil bliver tilgængelig til spillere med Xbox Game Pass-abonnementer samme dag, som de bliver tilgængelige på Xbox og PC.

Som The Verge skriver, kan det derudover sætte en kæp i hjulet på allerede annoncerede Bethesda-spil som ’Deathloop’ (udgivet af det Bethesda-ejede spilstudie Arkane), der er planlagt til at komme eksklusivt til PlayStation 5 og PC.

Det kan altså lykkes Microsoft at gøre færre spil tilgængelige på PlayStation 5-platformen, hvilket naturligvis er en lille sejr – med mindre, de ryger ud i kontraktproblemer og retssager fra Sonys side, hvilket ikke kan udelukkes, hvis Microsoft blokerer en aftalt spillancering.

Annonce:
Forrige artikelOnePlus 8T familie annonceres 14. oktober
Næste artikelI dag åbner YouTV streaming – Her er priserne
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.