Forside Produkter Mobil

COVID-19 kan overleve på din smartphone i 28 dage

-
Det kan godt betale sig at holde smartphonen ren – selv, når der ikke er en pandemi i gang (Foto: Marco Verch / CC-BY-2.0)

Nye forskningsresultater fra Australien viser vigtigheden af telefonhygiejne, men forskere siger samtidig, at der ikke er grund til panik.

Hvor ofte gør du din smartphone ren? Altså sådan i dybden med de rette disinficerende rengøringsmidler, der ikke skader skærmen? Hvis du ikke gør det ret tit, er du næppe alene. Men der kan ellers være god grund til at holde en god telefonhygiejne – især under den nuværende coronavirus-pandemi.

Forskere fra Australiens nationale videnskabsinstitut har undersøgt, hvor længe COVID-19 kan overleve på en smartphone-overflade. Og det viser sig at være næsten en hel måned, nemlig 28 dage, hvis virusen får lov at sidde der uforstyrret.

Annonce:

Det skal med det samme siges, at forskerne naturligvis har givet virusen de bedste forhold at leve under, for at teste, hvor galt det kan gå i de allerværste tilfælde. Det betyder for eksempel, at temperaturen i testrummet blev holdt konstant på 20 grader, og at testen skete under lyssvage forhold.

Netop lysmængden har ret stor betydning, eftersom COVID-19 ikke er ret modstandsdygtig overfor UV-stråling. Desværre kommer der som bekendt ikke ret meget UV-stråling ud af skærmen på en smartphone, så det er ikke nok at aktivere telefonen for at rense skærmen. Desuden ville resten af telefonens overflade stadig være et godt hjem for coronavirusen, selv med en tændt skærm.

Slimfri forhold

Der er dog en helt anden faktor, der sender de ovennævnte laboratoriebetingelser endnu længere væk fra normal smartphonebrug, og som måske kan dæmpe frygten lidt. Selv om det kan lyde ulækkert, så afsætter vi mennesker spor af slim stort set alle vegne, og det er netop i disse slimklatter, vira har det med at bosætte sig.

Men når vi efterlader slim på forskellige overflader, følger der som regel antistoffer og enzymer med, der bekæmper vira, og det gælder også COVID-19. Den australske test blev lavet i et laboratoriemiljø, hvor der slet ikke var slim inde i billedet, men hvor COVID-19 fik lov at leve udenfor slimklatter, og det er altså ganske kunstige forhold, der ikke afspejler virkeligheden.

Det får også en række eksperter til at mane til besindelse oven på de australske forskningsresultater. For eksempel siger professor Ron Eccles fra Cardiff University til BBC, at undersøgelsen kunne skabe ”unødvendig frygt blandt befolkningen”, og at hans holdning er, at vira i slim helt generelt ”overlever i timer, snarere end i dage på overflader”.

”Når vira spredes via overflader, sker det primært via slim fra host, nys og beskidte fingre”, siger professoren. Det er i overensstemmelse med anden forskning, der viser at COVID-19 primært smitter gennem luften, når vi taler højt, hoster, nyser eller rører ved hinanden, og kun meget sjældent via døde overflader.

De australske forskere testede også, hvor længe en helt almindelig influenzavirus kan overleve på en smartphoneskærm, og her var resultatet 14 dage – under de samme laboratoriebetingelser som ovenfor beskrevet. Med andre ord kan det være en god idé at holde din smartphoneskærm ren ved at rense den fra tid til anden. Afstand, håndvask og mundbind er dog stadig de bedste midler mod spredning og smitte af COVID-19.

Annonce:
Forrige artikelEwan Mcgregor: Obi-Wan Kenobi-serien begynder indspilninger til marts
Næste artikelNu kan du få en Yeti X mikrofon med World of Warcraft effekter
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.