Forside Indhold og distribution Film

Manden inde i Darth Vader er død

-

Lørdag mistede vi skuespilleren og bodybuilderen David Prowse, der lagde krop til verdens nok mest kendte filmskurk.

Vi plejer at dække det, når der sker noget stort i Star Wars-universet. Og det må man sige blev tilfældet sent lørdag. Da blev det nemlig offentliggjort, at skuespilleren inde i Darth Vader-kostumet i de tre førstproducerede Star Wars-film er gået bort.

Annonce:

David Prowse spillede Darth Vader med alt andet end sin stemme, og i et enkelt tilfælde, sit ansigt. I en af de mest kendte anekdoter fra Star Wars-historien ”glemte” George Lucas og hans hold at fortælle Prowse, at hans egen stemme ikke ville blive brugt i ’Star Wars Episode IV: A New Hope’.

Prowse blev mistænksom, da han ikke blev kaldt ind til at lave de ADR-indspilninger (Additional Dialogue Recording), som langt de fleste film foretager efter indspilninger i studiet og på location. Til premieren på filmen i maj 1977, blev mistænksomheden bekræftet, da James Earl Jones’ gyldne baryton-stemme tonede ud gennem højttalerne i stedet for David Prowses egen.

Smidt ud af det gode selskab

Ifølge mytologien omkring produktionen af den originale Star Wars-trilogi blev Prowse noget muggen over at hans stemme og tykke, vest-engelske arbejderaccent ikke var gode nok til Darth Vader. Siden var han konstant på kant med Lucasfilm og folkene bag Star Wars.

Ifølge sidstnævnte var Prowse lidt for åbenmundet, både når det gjaldt sin holdning til George Lucas og det øvrige Star Wars-hold, men især i forhold til spoilere for kommende film. F.eks. skulle han efter sigende have ladet slippe ud til pressen, at Darth Vader var Luke Skywalkers far længe før nogen vidste noget om det – hvilket naturligvis er den helt store afsløring i ’Episode V: The Empire Strikes Back’.

David Prowse som Darth Vader og Harrison Ford som Han Solo modtager instruktioner under optagelserne af ‘Episode V: The Empire Strikes Back’ (Foto: Lucasfilm)

Det var imidlertid hans åbenmundethed omkring Lucasfilm og Star Wars-holdet, der i de senere år gjorde David Prowse til persona non grata når det gælder alt, der har med Star Wars at gøre rent officielt. For eksempel blev Prowse udelukket fra at møde op til Star Wars-fankonventer, hvor andre forhenværende Star Wars-skuespillere ellers tjener en del penge på at skrive autografer og tage billeder med fans.

Det sidste kan man høre og se mere om i dokumentarfilmen ’I Am Your Father’, der decideret handler om David Prowse. Den er tilgængelig på flere streamingtjenester, og her kan man også få indblik i, hvad David Prowse lavede før, under og efter sin optræden i Star Wars. Til at starte med var han Storbritanniens svar på Arnold Schwarzenegger på den måde, at han primært fik roller på grund af sin størrelse.

Fik roller på sin størrelse

Prowse var nemlig en af Englands første bodybuildere og var med til at bringe fitnessbølgen og de første fitnesscentre til Storbritannien i 1950’erne. Med sin højde på næsten to meter og sin brede og styrketrænede overkrop fik han rollen som Darth Vader, fordi han kunne få skurken i de første film til at fremtræde stor og frygtindgydende. Det var ligeledes Peter Mayhews højde på 2 meter og 18 centimeter, der skaffede ham rollen som Chewbacca.

Darth Vader var dog ikke den eneste figur, som Prowse gjorde kendt. I England kender børn af 1970’erne og 1980’erne ham også som ’Green Cross Code Man’, en slags superhelt, der hjælper børn over vejen i samfundsoplysende videoer, der kørte på TV dengang. Og filmfans husker ham også fra Stanley Kubricks geniale ’A Clockwork Orange’, hvor han spiller den store bølle Julian.

David Prowse som Green Cross Code Man, der lærte et hav af engelske børn at gå sikkert over vejen via tv-skærmen.

Men det var naturligvis Darth Vader, der kom til at definere David Prowses karriere. Og selvom det for mange er James Earl Jones’ stemme (og et åndedræts-apparatur), der allermest forbindes med Vader, kommer man ikke uden om at David Prowses læggen krop til Sith-lorden har været med til at definere en af de allermest legendariske Hollywood-karakterer.

Fra Darth Vaders første entré og kasten rundt med besætningsmedlemmer ombord på Princesses Leias skib, Tantive IV, i ’A New Hope’ til måden Vader kan indgyde frygt ved blot at pege på nogen, knibe fingrene sammen eller knytte næven. For slet ikke at tale om de tre store lyssværdskampe, Vader udkæmper i de tre film. Det er Prowse, der giver liv til Darth Vader i de sammenhænge. Og det kan fans være ham evigt taknemmelig for.

David Prowse blev 85 år gammel.

Annonce:
Forrige artikelPS5 støj: Sony benytter forskellige blæsere med forskelligt støjniveau
Næste artikelSe gratis TV og streaming i december via YouTv
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.