Forside Nyheder

Sådan kan de nye M1-Macs køre Windows-apps

-
Foto: CodeWeavers

Folkene bag Windows-emulatoren CrossOver viser, hvordan deres software kan afvikle f.eks. spil som Team Fortress 2 på M1-platformen.

Apples nye M1-chips begejstrer anmelderne lige nu, og ser rent ydelsesmæssigt ud til at holde, hvad Apple lovede under deres lanceringsevent. Men som vi tidligere har rapporteret om, så er der stadig en del indikationer af, at Apples ”siliciumprojekt” stadig er i begyndelsesfasen.

En af udfordringerne er, hvad dual-bootere skal gøre. Der er stadig en del mennesker, der både kører Windows og macOS på deres Macs, for eksempel fordi de af arbejdsmæssige årsager er nødt til at køre bestemte Windows-programmer, eller fordi de spiller spil, der ikke kører på macOS.

Annonce:

Siden Microsoft stadig ikke har en version af Windows, der officielt kan køre på M1, og fordi Apple ikke længere bruger Intels chips, er det altså slut med at køre Windows på Macs fra nye generationer. Men der findes en del software, der kan levere et virtuelt Windows-miljø uden en fuld installation af Windows. Et eksempel er Parallels, der skulle være på trapperne med en version til M1-Macs.

Et andet eksempel er CrossOver, som bagmændene i firmaet Codeweavers beskriver som en slags ”oversætter af Windows-kommandoer til Mac-kommandoer” i stedet for blot at være en emulater. Den er dog stadig baseret på Windows-emulatoren Wine. Med CrossOver kan man køre Windows-apps direkte i et vindue i macOS. Og folkene bag har netop vist, at det kører ret imponerende med de nye M1-chips, ganske enkelt fordi de har så meget råstyrke.

Virker selv på den billigste M1-MacBook

I en ny video fra CodeWeavers (herunder) viser de, hvordan de afvikler Windows-spillet Team Fortress 2 i et vindue på macOS. Og selv om frame-raten svinger og der ifølge CodeWeaver-folkene er en smule lag, så ser det ud som om, det kører ganske pænt. Mere end rigeligt til at køre produktivitets- eller professionelle værktøjer, der ikke kræver lige så meget CPU-power som et spil.

Det, der imidlertid er mest imponerende, er at de gør det på den billigste MacBook Air med kun 8GB RAM og integreret grafik modsat dedikeret GPU. Det skal nævnes, at de har installeret den seneste betaversion af Big Sur, fordi denne indeholder en række forbedringer af Rosetta, der er den del af macOS, der netop hjælper med virtualisering og overgangen fra Intel-platformen.

Det skal tages i betragtning, at der er tale om 32-bits kode, der som CodeWeavers beskriver det, ”opløftes til 64 bit med Wine/CrossOver inde i macOS på en ARM-CPU, der emulerer x86-platformen – og det virker”. Der er altså tale om 2-3 simulationslag, og alligevel kører M1-chippen spil og programmer ganske respektabelt og brugbart.

Det skal også tages i betragtning, at den ovenfor beskrevne øvelse skete uden ret mange tilretninger. CodeWeavers har ifølge deres blogindlæg endnu ikke modtaget de maskiner, der skal bruges til at udvikle en endnu mere effektiv version af CrossOver til Macs med M1-chipsettet. Der er altså stadig håb for dem, der gerne vil have det bedste fra både Windows og macOS i deres arbejdsgang.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.