Forside Produkter Mobil

Dårlige arbejdsforhold fik iPhone-fabriksarbejdere til at smadre bygning

-
Det lokale nyhedsmedie TOI Bangaluru fangede optøjerne på video og lagde den på Twitter, da fabriksmedarbejderne på en iPhone-fabrik protesterede over uacceptable arbejds- og lønforhold. (Foto: TOI)

Apple truer med at droppe Wistron, hvis de ikke får styr på medarbejder-situationen på deres indiske fabrik.

Man kan lære noget om international kultur ved at studere Apple. Ikke bare i forhold til, hvad firmaet har bidraget med, når det gælder design og innovation. Ikke bare i forhold til, hvad det betyder, at firmaet spreder den californiske ånd og ideologier ud til resten af verden. Men også i forhold til dets rolle på internationalt plan.

Apple er naturligvis ikke det eneste firma, man kan sige det om, men firmaets mange internationale partnerskaber og salgskanaler udtrykker som regel noget om de enkelte lande, de befinder sig i. Man kan for eksempel komme med mange befolkningskulturelle fortolkninger af det forhold, at der ikke findes en Apple Store i Danmark (jeg vil lade det være op til læserne at diskutere dette).

Annonce:

Hen over weekenden kunne man således lære noget om forskellen på indere og kinesere og deres nationalkulturer, ud fra Apple-partnerskaber. Selv om man naturligvis ikke kan generalisere helt så voldsomt hen over flere end to milliarder mennesker, er det alligevel interessant at se, hvordan der er forskel på indere og kineseres måde at møde udfordringer på.

Krav til fabrikanterne

I årevis har Apple måttet slås med problemer på kinesiske fabrikker, hvor forholdene ofte ikke rigtig matcher med vestlige normer, når det gælder medarbejdernes ve og vel. Medierne har ad flere omgange været fulde af historier om kinesiske fabriksarbejdere, der har begået selvmord ved at kaste sig ud fra en fabriksbygning eller afsløringer af umenneskelige forhold i de ”kollegier”, fabriksmedarbejderne bor i.

Presset fra Apple-brugerne har været så voldsomt, at Apple har fulgt op med sanktioner og nye betingelser for deres partneraftaler, og nu ser det ud som om, forholdene i Kina er i bedring, selv om udfordringerne langt fra er løst: I starten af november måtte Apple således midlertidigt suspendere samarbejdet med taiwanesiske Pegatron, fordi de tilsyneladende havde forfalsket dokumenter, så det så ud som om, de overholdt Apples krav til medarbejdervelfærd.

Men nu gentager historien sig fra en anden kant. Apple har i løbet af de sidste par år flyttet mere og mere produktion til Indien, ofte gennem kinesiske partnere, der åbner fabrikker derovre. En af dem er taiwanesiske Wistron, der ifølge The Verge samler iPhones for Apple på indiske fabrikker.

Smadrede bygning

Over weekenden kom det frem, at Apple har meddelt Wistron, at sidstnævnte ikke kommer til at modtage nye Apple-ordrer, indtil der er fundet en løsning på en medarbejderkonflikt, der opstod i Indien i forrige uge.

Men hvor kinesiske medarbejdere i 2,600 år er blevet opflasket med konfucianistiske idealer som ydmyghed og respekt for hierarki, har Indien modsat en historie, hvor de med demonstrationer og politisk pres løsrev sig fra det gigantiske, britiske imperium i 1947. Og siden har inderne ikke været bange for at udtrykke sig med handling, når der er noget, de ikke vil finde sig i.

Wistron-fabrikken i Bangalore under mere fredelige forhold (Foto: Wistron)

Omkring 2.000 medarbejderne på en Wistron-fabrik tæt ved tech-industricentrummet Bangalore demonstrerede voldsomt i sidste uge, og 150 blev arresteret. Det sidste skete blandt andet, efter en af fabriksbygningerne blev smadret af demonstranterne, der klagede over manglende aflønning, samt usle arbejdsforhold og -tider. Wistron har nu erkendt problemerne og det har altså nu fået Apple til at reagere med et ultimatum.

Med til historien hører, at 8.500 af fabrikkens cirka 10.500 medarbejdere er løsarbejdere, der udnyttes af skumle mellemmænd, som Wistron bruger til at rekruttere medarbejdere med ifølge South China Morning Post. Det er blandt andet også denne praksis, Apple nu vil have Wistron til at rydde op i.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.