Forside Nyheder

Bagmand bag piratservere er udleveret til Danmark

-
Foto: Shutterstock.com

I sagen om lukningen af to store danske piratservere, der er  bagmanden nu udleveret fra Marokko.

En efterforskning førte i december til lukningen af de to store danske piratservere, DanishBits og NordicBits. I den forbindelse blev den formodede bagmand anholdt i Marokko.

Anklagemyndigheden betegner den anholdte som bagmand i sagen. Det nye i sagen er at manden nu er blevet udleveret til Danmark, og i dag er han ved Københavns Byret blevet varetægtsfængslet i 25 dage.

Annonce:

I december blev to af de helt store danske pirat-servere – DanishBits og NordicBits – lukket ned, og en 33-årig dansker blev anholdt i Marokko.

Manden er nu udleveret fra Marokko og er i dag blevet varetægtsfængslet i 25 dage ved et retsmøde i Københavns Byret.

“Vi betragter den 33-årige som bagmand i et omfattende fildelingsnetværk. Sagen efterforskes fortsat, og man skal ikke tro, at man kan gemme sig i udlandet og på den måde undgå at blive stillet for retten”, fortæller specialanklager Dorte Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket sagen, i en udmelding, og hun tilføjer:

“Det internationale samarbejde fungerer, og man risikerer at sidde længe i et fængsel i udlandet”.

 

Bag om sagen

RettighedsAlliancen anmeldte i 2016 fildelingsnetværket DanishBits, hvor der ulovligt blev delt tusindvis af film, tv-serier, bøger, avisartikler og spil til SØIK. Nogle af filmene blev endda delt forud for deres officielle premiere, hvilket var særligt krænkende for producenterne, der dermed mistede store indtægter for manglende salg.

Netværket antages over årene at have haft op mod 40.000 danske brugere, der således har set og delt tusindvis af film i årevis.

I 2018 anmeldte RettighedsAlliancen en tilsvarende ulovlig fildelingstjeneste NordicBits, der over årene antages at have haft op imod ca. 5.000 brugere.

SØIKs efterforskning viste – med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre landes politimyndigheder – at der i begge sager var tale om meget professionelle set-ups, hvor både administratorerne og brugerne gjorde sig store anstrengelser for og var meget opmærksomme på at skjule deres rette identitet – eksempelvis ved at betale med kryptovaluta.

Efterforskningen af DanishBits førte til, at den 33-årige dansker blev anholdt og fængslet i Marokko i oktober 2020. I sagen med NordicBits førte SØIK’s efterforskning til, at der blev identificeret en formodet dansk gerningsmand på 69 år, der opholdt sig i Spanien.

Med bistand fra de spanske myndigheder blev manden i september 2020 sigtet og afhørt. Han erkendte at have været bagmand og medvirkede herefter til, at fildelingstjenesten blev lukket. Dermed blev der sat en øjeblikkelig stopper for den ulovlige deling. Den sigtede person var alvorligt syg på sigtelsestidspunktet og er efterfølgende afgået ved døden, inden sagen kom for retten.

Efterforskningen af fildelingssager fortsætter af SØIKs særlige IPR-enhed (Intellectual Property Rights), der er en national enhed, der efterforsker og strafforfølger overtrædelser af varemærkeloven, ophavsretsloven, designloven, patentloven samt radio- og fjernsynsloven.

Kilde: Anklagemyndigheden

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.