Forside Produkter Mobil

Dommer i USA: Xiaomi er ikke lige så mistænkelig som Huawei

-

En landsretsdommer i USA mener ikke, der er lige så meget grund til at mistænke, at Xiaomi samarbejder med den kinesiske stat, som der er med Huawei.

Det står helt klart, at USAs handelskrig med Kina, igangsat af Donald Trump, er gået hårdest ud over Huawei. Firmaet har måttet sælge hele brands fra, og kan stadig ikke få adgang til at putte Googles software på deres smartphones. Det har fået det tidligere altdominerende kinesiske mærke til at rasle ned ad salgslisterne – selv i sit eget hjemland.

Annonce:

Det har altså stor gennemslagskraft, når en Android-version må undvære Googles ekstra services, og en producent ikke kan anvende amerikanske chips eller chips lavet med amerikanske patenter indblandet.

Men det betyder imidlertid ikke, at andre kinesiske mærker ikke har mærket noget til handelskrigen. Xiaomi, for eksempel, blev ligesom Huawei registreret af de amerikanske myndigheder som værende ejet af det kinesiske militær.

Og det betød, at investeringer i firmaet fra amerikanske investorer var stort set det samme som at give penge til fjenden. Registreringen betød, at alle amerikanske investorer skulle holde op med at handle med dem fra i næste uge og hvis man som amerikaner ejede Xiaomi-aktier, skulle de være solgt til november. Det ville formentlig også sætte Xiaomi i samme situation som Huawei, når det f.eks. gælder Google-software.

”Tilfældig” registrering

Xiaomi har dog en helt anden historik end Huawei. Hvor Huawei angiveligt fik en masse militær- og stats-opgaver i starten af firmaets historie fordi firmaet blev stiftet af en tidligere højtstående officer i den kinesiske hær, er Xiaomis historie nærmest modsat.

Det unge firma blev stiftet af en række tech-folk, der arbejdede for amerikanske virksomheder såsom Google og Motorola (der dengang stadig var amerikansk-ejet), og de amerikanske efterretningstjenester var derfor fra begyndelsen mindre mistænksomme overfor Xiaomi. Der har derfor slet ikke været lige så mange anklager om samarbejde med den kinesiske stat og dennes efterretningstjenester som der har været overfor Huawei.

Alligevel lykkedes det Donald Trump at sætte Xiaomi i samme kategori som Huawei, da han indførte sine handelsrestriktioner. Det ville Xiaomi dog ikke have siddende på sig, så de lagde sag an mod den amerikanske regering. Og den sag har de netop vundet.

Landsretsdommer Rudolph Contreras dømte til fordel for Xiaomi og kaldte Trump-administrationens kategorisering af firmaet for ”tilfældig og lunefuld”, og sagde dermed, at Donald Trump mere eller mindre havde smidt anklagerne efter Xiaomi ud fra en eller anden form for mental eller emotionel tilstand, snarere end fakta.

Xiaomi er altså frikendt, og der er endnu ikke nogle forlydender om, hvorvidt Præsident Bidens administration har tænkt sig at anke dommen. Det kan måske give lidt ro i maven, hvis du ejer en Xiaomi-telefon.

Annonce:
Forrige artikelTonemester og HiFi-kæde jubler: Corona sælger mere lyd til hjemmebiografen
Næste artikelCocktail Audio N25: Ny alsidig streamer og forforstærker
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.