Forside * Fokus

Gratis ‘kick-ass’ opdatering: Digitale HiFi-højttalere giver baghjul til de analoge

-
SA Legend 40.2 silverback

En næsten 3 år gammel digital højttaler-serie løftes nu markant i lydkvalitet via en gratis software-opdatering. Her er den vilde nyhed fra danske System Audio.

”Fantasien sætter faktisk ingen grænser for, hvad vi kan bede disse højttalere om at gøre”.

Sådan indleder Ole Witthøft, grundlægger af den danske højttalerfabrik System Audio (SA), vores snak. Jeg har ringet ham op, fordi det var kommet mig for øre at de er på vej med ny teknik til en af deres digitale højttaler-serier.

Annonce:

En gratis opdatering der skulle forbedre lyden i højttalerne.

Højttalererne der opdateres er SA Legend 40 fra silverback-serien, som er tre-vejs gulvhøjttalere, med digital overførsel af lyden via WiSA-standarden.

Første udgave af de højttalere kom på gaden i forsommeren 2018, så at der nu kommer noget der ’opgraderer’ lydkvaliteten vakte min interesse.

Kan man virkelig lave en lyttemæssig markant forbedring, i en næsten 3 år gammel højttaler-serie allerede på markedet, alene via en software-opdatering?

Nu sidder jeg så med Ole i røret, hvor han entusiastisk fortæller om den store nyhed. Selvom System Audio blev født i den analoge HiFi-verden tilbage i 1984, og fortsat sælger passive højttalere, så er det på de aktive digitale højttalere at de ser den store udvikling ske.

 

En udvikling med syvmileskridt

”Hvad der sker i den digitale HiFi-verden lige nu overgår med syvmileskridt den udvikling der sker indenfor det analoge”, lyder det fra Ole og han fortsætter:

”Det er jo ikke fordi der ikke kommer nye kabler eller nye effektforstærkere og den slags. Det gør der jo. Men der er ikke nogen udvikling indenfor analog teknologi som betyder så meget som det der sker indenfor det digitale”.

Det betyder at en Silverback-højttaler kan være i ’direkte’ forbindelse med udviklingsafdelingen på fabrikken i Roskilde. Helt direkte er forbindelsen dog ikke, for man skal manuelt installere opdateringen, men pointen er at der løbende kommer opdateringer, som brugere af de produkter kan hente gratis.

”Når vi finder noget, når vi har noget nyt, så kan folk installere det i deres højttaler med det samme”, fortæller Ole.

Ole giver et eksempel med en opdatering af to-vejs-højttaleren Legend 5 silverback. Her fik System Audio nogle nye værktøjer, der gjorde at basenheden i de højttalere nu kan gå dybere ned i frekvens (25 Hz), samtidig med at der bliver installeret en ny beskyttelse som holder styr på hvad højttaleren gør nede ved de lave frekvenser. Teknologien bag dette er forholdsvis ny, og noget der er blevet muligt indenfor de seneste par år.

Derudover gav de kunder af Legend 5-højttalerne mulighed for flere tweaks til højttalerne, med andre ’lydprofiler’ kaldet Ram tweaks. I de digitale højttalere kan der så at sige ændres på højttalerens konstruktion, den måde enhederne arbejder sammen på, som kan give nogle fordele.

Det kunne være at tilpasse lydgengivelsen til et rum med en levende akustik, eller til et rum med en afdæmpet akustik. System Audio-kunderne downloader selv disse tweaks fra nettet og installerer på højttaleren via en USB stik (disse højttalere er ikke på WiFi).

 

SA Legend 40.2 silverback

 

Digitale opdateringer

Nu er System Audio så blevet færdig med en opdatering til gulvhøjttalerne Legend 40 silverback og Legend 40.2 silverback. Der er kun ydre designmæssige forskelle mellem de to udgaver. Det indre er det samme, så set fra den tekniske side er de modeller ens.

Den nye opdatering af 40-serien forbedrer lydgengivelsen. Ikke små tweaks, men en markant ændring af højttalerens konstruktion. En demonstration af hvad man kan med de digitale højttalere efter at de er solgt og taget i brug, og det er her at digital-teknikken for alvor viser forskellen til den analoge HiFi-verden.

I den analoge HiFi-verden sker tweaks og forbedringer med fysiske ting, eksempelvis med dyre kabler og strømrensere.

I den digitale HiFi-verden sker tweaks og forbedringer via software og indstillinger, der tilmed kan tilbydes gratis til ejerne af disse produkter.

 

Det handler om ’timing’

System Audio har fået nye værktøjer til at tidsoptimere lyden. De kan nu lave en langt bedre kontrol over timingen mellem højttaler-enhederne ved alle frekvenser.

Det betyder at de kan styre hvornår en lyd ved en given frekvens forlader højttaleren, og det giver en hidtil uhørt grad af nøjagtighed der løfter musikken til nye højder.

”Det lyder nørdet”, indrømmer Ole Witthøft, og fortsætter: ”og måske er det noget af det mest nørdede man overhovedet kan komme i tanke om, specielt fordi man ikke rigtig kan forestille sig at det er noget man har brug for”.

 

Ole Witthøft ved præsentation af første Legend 40 i sommeren 2018. Arkivfoto: recordere.dk

 

Kompakt vs. gulv

For at forklare det tager han fat i forskellene mellem kompakt- og gulv-højttalere.

”Noget af det som kan dele HiFi-verdenen er at man kan være fortaler for kompakt-højttalere. Små to-vejs højttalere kan have et ry for at være mere musikalske, med en mere levende lyd med mere engagement i lyden. Noget som man typisk ikke finder i større flervejs-højttalere”, fortæller Ole og fortsætter:

”Til gengæld kan så omvendt sige, at dem der har forkærlighed for større højttalere, de får dybere bas, større lydbillede, mindre forvrængning og man kan spille højere”.

Hvis man kan acceptere den præmis at der er fordele og ulemper ved både kompakt- og gulv-højttalere, så har man traditionelt set været nødt til at træffe et valg – og dermed også et fravalg.

”Det deler ligesom imellem to fordele, hvor man egentlig gerne vil have begge dele. Vi vil alle sammen gerne have en højttaler hvor musikken perler ud i rummet, og vi vil have den dybe bas, lav forvrængning og muligheden for at spille højt. Men typisk skal man vælge det ene eller det andet”, fortæller Ole.

 

Tidsregulering af frekvenser

”Det vi har fået mulighed for at gøre nu på 40-serien af Legend-højttalerne er vi kan gå ind på en hvilken som helst frekvens og definere hvornår den skal forlade højttaleren”, uddyber Ole.

Det betyder at der kan lægges tidsforsinkelser ind med en nøjagtighed ikke set før. Det styres af en DSP (Digital Signal Processor) der kan lave 300 millioner beregninger i sekundet – uden at få sved på panden. Så det at tidsregulere frekvenser er ikke nogen stor opgave for højttaleren.

Det som har været opgaven for System Audio har været at finde det redskab der kan give den avancerede styring af timingen mellem de enkelte frekvenser.

”Vi kan nu få lyden ved alle frekvenser, fra alle fire forstærkere og fra alle fire højttalerenheder, til at ankomme eksakt samtidig ud af højttaleren”, forklarer Ole.

Resultatet er en hidtil uhørt præcision i lyden. Den større flervejshøjttaler får fordelen fra den lille kompakte to-vejs højttaler, i forhold til timingen i musikken – hvornår man hører hvilke instrumenter og vokaler.

”Når en god to-vejs højttaler fungerer virkeligt godt og musikalsk, så er det typisk tidsoptimering som den har styr på, som en stor flervejshøjttaler simpelthen ikke har”, uddyber Ole.

 

SA Legend 40.2 silverback

 

Forskellig fra analoge højttalere

I den analoge HiFi-verden, med delefilter til højttalerenhederne, der har konstruktøren optimeret fasen ved delefrekvensen, og faseforskydelse giver en tidsforskydning. Med den teknologi vil der kun være styr på timingen i lyden ved delefrekvenserne, og ikke ved alle de øvrige frekvenser.

Det System Audio begynder at lave, med den opdatering der er på vej til 40-serien af Legend-højttalerne, er kun muligt i den digitale HiFi-verden. Det er ikke muligt i den analoge.

I den analoge verden har man ikke styr på hvornår de enkelte frekvenser i lydbilledet forlader højttaleren. Man kan lave forskellige ting med at faseoptimere. Man kan bøje forpladen eller man kan forskubbe enhederne i forhold til hinanden. Men det er justeringer i forhold til delefrekvensen, ved alle andre frekvenser har den analoge højttaler-konstruktør ikke styr på hvornår lyden sendes ud i rummet.

Ole fortæller at det i den digitale verden ikke kun er muligt regulere efter frekvenser, det er også muligt at regulere ud fra lydtryk. Det vil dog ikke give nogen mening i forhold til tidsoptimering, men det er muligt f.eks. at bestemme hvordan højttaleren opfører sig ved 40 dB lydtryk, ved 42 dB osv. Det er også greb der ikke findes i den analoge verden.

Han indrømmer, at siden disse greb ikke findes for den analoge højttaler-konstruktør, så kan det være svært at fatte hvad den digitale højttaler-konstruktør kan få ud af disse nye muligheder.

På en digital højttaler som 40-modellen, der har DSP-styring af fire forstærkere tilsluttet fire højttalerenheder, hvor den dybe bas går ned til 20 Hz, der giver tidsoptimering et klarere lydbillede, hvor hvert enkelt instrument står knivskarpt, i forhold til det der kendes fra passive højttalere.

”Tidsoptimering giver den digitale højttaler en fordel. Jeg kan ikke engang sammenligne det med noget fra den analoge verden. For det svarer ikke til at få en ny effekt-forstærker. Det svarer ikke til at få nye højttalerkabler eller en ny pladespiller, for der er ikke nogen af de komponenter som kan gøre den ting. Dette er udenfor rækkevidde i den analoge verden, fordi vi her er inde og operere i højttaleren og den måde den afleverer lyden på”, fortæller Ole.

 

Bygger på mange målinger af højttaleren

System Audio måler højttalerne igennem vha. robotarme, hvor en arm kan vende og dreje højttaleren 360 grader, mens en anden arm udstyret med en referencemikrofon kan måle både tæt på og længere væk.

Det giver flere tusinde målepunkter, hvor hvert punkt indeholder 200 målinger. Det er alle disse data, om hvordan en given højttaler sender lyd ud i rummet, som nu har gjort det muligt at lave en avanceret styring af DSP-enheden i højttaleren, så alle frekvenser forlader højttaleren på nøjagtig samme tid.

På samme tid lyder det både enkelt og avanceret. Det er ikke svært at installere og det er ikke svært at høre, og det at kunne analysere hvordan højttaleren sender lyd ud ved alle frekvenser, og efterfølgende at kunne optimere dette så alle instrumenter og vokaler forlader højttaleren på rette tid, lyder i sin grundform enkelt.

Men det kræver en dyb specialist-viden at forstå og tolke de data som kommer ud af den omfattende opmåling af højttalerens karakteristik, og omsætte det til digital-teknikken i højttaleren.

 

SA Legend 40.2 silverback

 

Fem varianter og en ny højttaler

System Audio udkommer snart med en ny udgave af SA Legend 40 silverback, og 3. generation vil have denne nye software installeret fra fabrikken. Samtidig frigives fem forskellige opdateringer som kunder med de øvrige to generationer af Legend 40 kan downloade og installere.

De fem varianter giver forskellige lydbilleder. Alle kommer de med den nye unikke tidsoptimering, men med forskellige tweaks til akustik og personlige præferencer. En variant lyder en streg varmere. En anden variant lyder en streg mere analytisk og så er der en variant som for forstærkerkredsløbene til at yde 50% ekstra.

Sidstnævnte vil så ikke længere være WiSA-certificeret (trådløs stereo og surround), så den kan ikke bruges i en hjemmebiograf med den profil installeret, men den kan spille højt i et stereo-setup. En fjerde variant er endnu varmere og så er der den oprindelige mere neutrale udgave.

Det er en anden måde at være HiFi-entusiast på i den digitale verden sammenlignet med den analoge, og når der først er installeret i digitale højttalere der sker en videreudvikling på som her, så kan der kommer forbedringer og nye muligheder, uden merudgifter.

 

”Man tror det er løgn”

Jeg spørger Ole hvad man som lytter vil opleve, hvis man har en tidligere Legend 40 – uden den nye opdatering – stående side om side med den ny Legend 40 med tidskorrigering. Hvor stor er forskellen?

Ole tager en dyb indånding. For nu skal ordene vægtes.

”Det politisk korrekte svar er at de højttalere man har købt jo fortsat er gode højttalere; Men sandheden er, at når man hører det her så tror man simpelthen at det er løgn”, lyder det entusiastisk fra Ole, og han fortsætter:

”Det er umuligt at forestille sig, at en så abstrakt ting som tidsoptimering, kan gøre så meget for en højttaler, før man har hørt det”.

 

Drevet af en digital udvikling i et rivende tempo

”Det fortæller noget om at udviklingen i det her felt går stærkt. Der sker rigtig mange ting, i forhold til hvad vi har været vant til i den analoge verden. Det er ikke for at nedgøre den analoge HiFi-verden, men den digitale udvikling sker med en helt anden hastighed”, lyder det fra Ole som fortsætter:

”Vi kender det godt fra mobiltelefoner og computere, men vi kender det ikke fra HiFi. En god pickup i 1985, det er også en god pickup i dag, for der er ikke så meget indenfor måden at lave pickupper på. Der er grænser for hvor meget vi kan gøre”.

I den digitale verden er det kun fantasien der sætter grænser, lyder det fra Ole som lader forstå at han egentlig hader det udtryk. Han ler, mens han konstaterer at det er sådan det er.

”For os som producent, der handler det om at finde de ting som vil tiltale vores brugere. Hvad sætter de pris på. Dem som allerede har de her højttalere, hvad vil de gerne have?”.

Han forventer at nye muligheder kan betyde at flere får øjnene op for HiFi.

”Så kan vi faktisk gøre det sjovt at være HiFi-entusiast igen. Hvis man har oplevet at have købt nogle kabler, men faktisk ikke kunne høre en forskel, og er villig til at indrømme at det kunne jeg faktisk ikke høre. Eller da jeg satte den der strømrenser på, der kunne jeg faktisk ikke høre det”.

Sådanne negative oplevelser kan godt være sur baggage.

Men han indrømmer dog at det kan være uforståeligt for nogle, at man kan få noget gratis som er mere hørbart. Noget som giver en mere markant forskel end f.eks. det dyre kabel.

Han ser frem til en debat mellem de der prøver at give tidsoptimeringen i deres 40-serie et lyt, og fortæller om oplevelsen. Og er der mulighed for at lytte til flere lydprofiler, så er der næppe enighed om hvilken der er bedst, og det kan også lægge op til en god dialog.

”Det er en ny verden. Dem der betræder dette bliver foregangsmænd i noget der bliver større, tror jeg”.

 

Hvad kan fremtiden bringe?

På spørgsmålet om hvad fremtiden eventuelt kan bringe på digital-teknikken fra den danske højttalerfabrik, der fortæller Ole Witthøft at der er ikke noget til hindrer for at de kunne lave surround med to højttalere, som denne 40-serie.

I og med at de allerede kan styre hvornår lyde forlader højttalerne, i hvilket tidsplan og med hvilket lydtryk, så er resten ”kun” matematik.

De skulle dog nødig ende med at sende funktioner ud, som deres brugere vil finde mærkelige og gakkede. Derfor har de – indtil videre – afholdt sig fra at bygge surround ind. Men det ligger lige til højrebenet, hvis det er noget brugerne er med på.

 

Hvornår?

Software-opdateringen, der forbedrer lyden i SA Legend 40 silverback-serien, ventes frigivet indenfor et par uger – enten i uge 10 eller 11.

Opdateringen downloades fra producentens hjemmeside og lægges på højttalerne via en USB-stick (følg fabrikantens vejledning).

 

Se også

System Audio stifter: Digitale højttalere er en drøm der blev til virkelighed

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.