Forside Fokus

 TEST: IFI Audio iDSD Diablo DAC og hovedtelefonforstærker

-

Audiofile behøver ikke længere frygte livet udenfor! 😄

En audiofil fanget af et af naturstyrelsens kameraer…

Første gang jeg stiftede bekendtskab med IFI audio, var da jeg testede deres fikse og velspillende IFI Aurora “alt-i-et” anlæg her på recordere.dk.

Der blev tænkt ud af boksen i teknik og formgivning, og resultatet udeblev da heller ikke.

Annonce:

Hvad er IFI Audio iDSD Diablo?

Diablo er en batteridrevet high-end DAC & hovedtelefon forstærker,  der kan tilsluttes en digital kilde med enten sp/dif eller USB udgang.  Den understøtter audio i alle formater, helt op til de allerhøjeste opløsninger (768 Khz PCM og DSD512!).  Den har også indbygget dekodning og udfoldning af MQA (også via sp/dif til MQA-CD) så man kan  bruge iDSD Diablo med en telefon, tablet eller computer sammen med f.eks Tidal eller Qobuz på farten, og få den højeste kvalitet i ørerne via streaming.

Den understøtter audio i alle formater, helt op til de allerhøjeste opløsninger” 

Den er også ideel at tilslutte en computer, hvor man kan have ekstra stor glæde af det batteridrevne design sammen med en laptop.   Slutteligt, kan den naturligvis bruges med enhver digital afspiller der har USB eller SP/DIF udgang, hvilket vil vise sig at være meget nyttigt. 

Diablo på arbejde i autocamperen

Design

Den fylder en god håndfuld, og er udført i et slankt, lidt langt kabinet med afrundede hjørner der gør den rar at holde og håndtere.   Volumenknappen er tilpas stor for en mobil enhed og det hele føles virkelig som kram.  I kassen finder man diverse kabler, en USB-C strømforsyning og en bæretaske designet til at kunne huse en transportabel DAC og have en telefon siddende inde eller ude, med kabelgennemføringer i hver ende af tasken.. En audiofil “man-purse” er der vel egentlig tale om?  

Ikke den helt optimale bæreløsning

Jeg synes ikke designet af tasken er i skabet, den er tydeligvis lavet til at være en slags “unisex” taske til flere af firmaets mobile produkter, og er lige til øllet med kablerne i hver ende med Diablo`en i.   Det er nærmest umuligt at betjene volume knappen når den er i tasken.  Her kunne man godt have hentet noget inspiration fra den professionelle verden, hvor location mixere, recordere og andet udstyr der skal beslyttes, men også kunne betjenes under alle forhold, ofte har ret geniale udformninger af indpakningerne, og stadig kan beskytte udstyret mod regn, sne og vind, tilmed MENS det bruges!

Jeg overvejede bare at gaffatape diablo til en telefon… eller burde alle telefoner ikke virkeligheden ikke bare have en indbygget diablo? 😄

Det er nærmest umuligt at betjene volume knappen når den er i tasken.  Her kunne man godt have hentet noget inspiration fra den professionelle verden”

Det audiofile paradoks:  Verden udenfor 😜

For hardcore audiofile, har pandemien måske været lidt nemmere at udholde, da isolationen jo blot har givet mere tid til at fintune lydoplevelserne i hjemmet, og selvfølgelig høre en masse musik!   

“Med sommeren der banker på, begynder den audiofile imidlertid så småt at blive nervøs ved tanken om den nedsatte lydkvalitet i det omgivende samfund..”

Den virkelige verden er jo fyldt med ørepropper, skramlede hovedtelefoner, bilradioer, fesne bluetooth højttalere, sound bokse og det der er værre. Læg hertil larm og støj, der forstyrrer den højbårne, intense og detaljerede nydelse af musik i høj kvalitet 😜.

det balancerede output bagpå har fast niveau, så det er tænkt som et analogt output til en eksisterende preamp.

De er disse mennesker (altså dem der risikerer depression ved tanken om at gå ned på lyd)  – som IFI Audio Diablo henvender sig til.  Jeg må ærligt indrømme,  at jeg nok er en af dem – og at jeg er blevet et mere lykkeligt og komplet menneske efter at jeg har oplevet  denne audiofile mulighed i egen øregang ude i naturen 😜.

jeg er blevet et mere lykkeligt og komplet menneske efter at jeg har oplevet  denne audiofile mulighed i egen øregang ude i naturen 😜.”

Top komponenter og kæmpe udgangseffekt!

Diablo er konstrueret med højkvalitetskomponenter, i et fuldt balanceret design.   På fronten har vi et stort jackstik og et lille, balanceret Pentaconn 4.4mm jackstik til balancerede hovedtelefoner.   Der er en lille volumen knap der også fungerer som tænd/sluk,  samt en niveau omskifter der indstilles til at matche følsomheden i den tilsluttede hovedtelefon.   Det skal man passe lidt på med, for i den højeste “turbo” indstilling, kan iDSD Diablo levere 5 Watt!  En lille rund LED indikerer med forskellige farver, hvilket type signal der omsættes. 

i den højeste “turbo” indstilling, kan iDSD Diablo levere næsten 5 Watt!”

Der er masser af teknisk info at finde på IFI audios hjemmeside, så jeg vil fokusere på at beskrive lyden og de mange forskellige brugsscenarier hvor denne DAC for mig har vist sig at være noget helt særligt. 

Mange brugsmuligheder – Hovedtelefon på farten, hjemme eller som DAC / pre-amp.

Den lille DAC viser sig hurtigt yderst fleksibel som hovedtelefon forstærker, hvor den driver alt hvad jeg smider efter den til perfektion.   Jeg prøver også at bruge det balancerede output med det medfølgende kabel udstyret med XLR stik til at drive en effektforstærker.   Det viser sig at være en temmelig overbevisende, meget detaljeret og raffineret HIGH-END lyd der kommer ud af den lille DAC.   Pludselig virker prisskiltet på ca 8.000 kroner ikke særlig stort, hvis den også kan være High-end pre-amp i et HIFI setup?

Diablo kan bruges sammen med en effektforstærker og på den måde også gøre tjeneste i et HIFI setup. Her vist med en Lyngdorf SDA-2400. Ærgerligt at det bagereste output ikke kan være variabelt, så man bliver nødt til at bruge front stikket.

Pludselig virker prisskiltet på ca 8.000 kroner ikke særlig stort, hvis den også kan være High-end pre-amp i et HIFI setup?”

Det kræver naturligvis, at man kun bruger en enkelt kilde, men det er der jo mange der gør i dag med streaming, så hvorfor ikke?

Lyden, ohhh … lyden

Diablo er ikke spor djævelsk når det kommer til lyden, tværtimod.  Den detaljerede lyttesession foregår med et sæt Sennheiser HD820 hovedtelefoner tilsluttet det balancerede output med 4,4 mm jackstik.   Kilden er i dag DSD filer fra en Sony HAP-Z1ES, tilsluttet via USB og Tidal/Qobuz direkte streamet via en Cocktail Audio X45Pro over SP/DIF / Toslink.

Lyden er besnærende og suger mig ind.    Der er et dejligt dynamisk overskud, og en silkeblød, velopløst top man sjældent oplever på andet end absolut high-end udstyr.   Lyden minder mig om den, jeg har oplevet i den 75.000 kroner dyre Technics SU-R1 tilsluttet analogt til min Sennheiser HDV820 hovedtelefon forstærker (med SU-R1 som DAC), hvilket straks får mig til at flå HDV820 frem og sammenligne den mere end dobbelt så dyre HDV820 direkte med Diablo.   

De fleste kabler man kan tænkes at få brug for, medfølger, sammen med et par adaptere og en strømforsyning / lader.

I denne sammenligning opleves Diablo endnu mere velopløst, og løfter HD820 hovedtelefonerne et ekstra nyk.  Alting står knivskarpt med fuldstændig ophøjet ro, med den dybeste sorte baggrund der kun forstyrres af blodets pulseren i øret.   Det her er virkelig den audiofile himmel.   Efter mange timers surfen på recordere HIFI playlisten (se links til andre tjenester nederst i artiklen)  oplever jeg ingen form for lyttetræthed, tværtimod vil jeg bare have mere. 

I denne sammenligning opleves Diablo endnu mere velopløst, og løfter HD820 hovedtelefonerne et ekstra nyk”

Musikalsk cølibat eller tilbede djævelen? 

Efter at have oplevet diablo forstærkeren i aktion med  HIFI komponenter, er det helt oplagt at “field teste” den batteridrevne konverter ude i virkeligheden, hvor en uges tid i autocamper venter, og dermed frygten for at ødelægge min naive kærlighed til musik med standard stereoanlægget i en Ford Transit, der nærmest håner øregangene.

    Alternativet til et ugelangt musikalsk cølibat er ganske enkelt at medbringe noget hæderligt audio, og diablo virker derfor som den helt perfekte og kompakte løsning!

Alternativet til et ugelangt musikalsk cølibat er ganske enkelt at medbringe noget hæderligt audio, og diablo virker derfor som den helt perfekte og kompakte løsning!”

Sammen med en iPad koblet på diablo med et lightning til USB kabel og TIDAL & Qobuz streamet via bilens router, – venter der en ekstremt lækker hovedtelefon oplevelse, der måske endda opleves en tand over lyd oplevelsen hjemme i stuen. (..men egentlig nok mest på grund af øl,  smukke omgivelser … og det faktum at man jo ikke kan høre konen særligt godt med store, lukkede hovedtelefoner på! 🤪❤️)   

Om aftenen ser jeg film på en Macbook Pro med diablo og HD820, .- og i begge tilfælde er der absolut ingen problemer.  Det er vildt fedt at have denne fuldstændig klippefaste, overskudsagtige lyd med på farten, –  med mulighed for at bruge hovedtelefoner i denne kvalitet.    Forstærkeren i diablo er så kraftig, at den uden problemer kan drive selv de allertungeste hovedtelefoner med stort overskud. 

Batteritid

Diablo lades op via USB-C.  Her benyttede jeg bare laderen til min Macbook Pro og det virkede perfekt.  Batteritiden afhænger af hvad man sætter diablo`en til.  Kører man i “turbo mode” med et par virkelig tunge hovedtelefoner der kalder på stor effekt, man man i praksis æde batteriet på en time.   Ved lettere belastning (som med de fleste andre hovedtelefoner) holder den nemt 6-8 timer. 

Balanceret output x 2

Der er to balancerede outputs på diablo.   Outputtet på fronten er reguleret, mens outputtet bagpå IKKE er..  Man skal derfor passe rigtig godt på med f.eks at bruge det bagerste output sammen med en effektforstærker.   Jeg synes det er en dårlig prioritering ikke at have muligheden for at skifte imellem variabel eller fast niveau på denne udgang. 

Medfølgende taske

Som tidligere påpeget, er tasken ikke den ultimative bærbare løsning til diablo.  Her kan IFI godt lægge lidt mere energi i at skabe nogle smarte tasker, hvor man også kan betjene udstyret ordentligt.

Konklusion:

IFI audio iDSD Diablo er en helt fantastisk mobil og kompakt DAC, der i mine ører leverer stor og raffineret lyd for pengene.  

Det batteridrevne design eliminerer støj, og det høres virkelig at der er brugt rigtig gode komponenter.   Jeg mindes ikke at have hørt lignende detaljerigdom og overskud i noget forstærker produkt til under 8.000 kroner nogensinde.  

Jeg mindes ikke at have hørt lignende detaljerigdom og overskud i noget forstærker produkt til under 8.000 kroner nogensinde.”

De medfølgende kabel løsninger og taske er faktisk det eneste jeg kan sige noget negativt omkring, men er på den anden side også noget der vil være meget individuelt, afhængigt af hvordan man ønsker at bruge produktet. 

Til den audiofile, der vil have sine super hovedtelefoner med ud i verden er det en “no-brainer”, ligesom diablo også kan gøre det fantastisk i et minimalistisk HIFI setup, hvor du måske allerede har en fed effektforstærker med balancerede inputs. 

iDSD diablo mener jeg er et lydmæssigt hit til prisen, og kan varmt anbefales at prøve med dine favorit “kander” og/eller som preamp eller DAC i et eksisterende setup.   Diablo er ikke bange for noget – heller ikke i direkte sammenligning med rigtig dyrt grej. 

Testeksemplaret er udlånt af Medlyd der også kan anvise nærmeste forhandler


LYT MED!

Forslag og bidrag til playlisten modtages meget gerne!

TIDAL – Recordere HIFI Playlist

Spotify – Recordere HIFI Playlist

QOBUZ – Recordere HIFI Playlist


Se også det Internationale Review fra Stjernholm Reviews på Youtube:


 

Denne artikel er en del af serien: HIFI Hovedtelefoner

Denne artikel er en del af serien: High-end HIFI

Denne artikel er en del af serien: mobilaudio

IFI Audio iDSD Diablo

7.8
Innovation 9.0
Design 6.0
Lydkvalitet 10.0
Funktioner 9.0
X-Faktor 3.0
Sound/Value 10.0

Plus

  • Lydkvalitet
  • Format support (alt)
  • Ekstremt kraftig
  • Fint tilbehør
  • Balancerede udgange
  • Medfølgende XLR kabel

Minus

  • Bal out bagpå er kun fast level
  • Batteritid ved fuld beslastning
  • Er man cool?
Annonce:
Forrige artikelRygte: Warner Bros exit fra Blu-ray og DVD i 2022
Næste artikelNu bliver IKEAs strømskinne-moduler smarte
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.