Forside Produkter HiFi & Surround

TEST: IKEA SYMFONISK Billedrammen – Trådløs musik-kunst

-

IKEA og Sonos er klar med 3. højttaler i samarbejdet mellem de to giganter. Den nye Billedrammen med indbygget Sonos lyd fra IKEA er i vores optik endnu et hit.

Samarbejdet mellem IKEA og Sonos er gaven der bliver ved med at give, hvis man ønsker at fylde huset op med Sonos lyd, men måske ikke har budgettet til udelukkende at købe Sonos egne produkter.

Annonce:

Den nye højttaler er en billedramme med indbygget Sonos trådløs lyd, der gør at du skal være klar til at hænge den op på væggen for at få det optimale ud af den. Vi har testet den nye Sonos højttaler fra IKEA.

 

Du skal ikke bruge Unbracconøgle for at samle Symfonisk

Udpakning og installation

IKEA SYMFONISK Billedrammen kommer i en kasse, der udover højttaleren indeholder et endog meget langt elkabel, samt en pakke fittings til at hænge den op på væggen, samt nogle gummi-dutter, der gør at du kan stille den på et bord eller en reol op af væggen.

Der skal ikke bruges unbracconøgle til at samle højttaleren, og den er klar til brug, blot ved at sætte strøm til den, og følge den normale installation af en Sonos højttaler, som er blevet væsentligt lettere efter Sonos har opgraderet til S2. Det fungerer næsten som at forbinde et sæt AirPods, og det tager ikke langt tid før højttaleren er klar til brug.

Designet er som navnet afslører som en billedramme, man skal dog være opmærksom på, at den ikke er lige så tynd som en billedramme. Målene er 40,64 x 55,88 x 5,08 cm (B x H x D).

 

De skjulte knapper bag rammen.

På den ene lange side er der gemt knapper til lydstyrke og start / stop, og bag stoffet er der gemt en diode, der viser forbindelse. På bagsiden finder man en lille “hule” til at forbinde 230V strømstik og et ethernet kabel, hvis man ikke vil bruge højttaleren med trådløst netværk. Oven i det har IKEA gjort det muligt at bridge 240V videre til næste højttaler, hvis man ikke har et stik i nærheden af den anden. Det kræver dog et specielt kabel som ikke er med i æsken.

 

 

Når den hænger på væggen ser man ikke umiddelbart det er en højttaler.

Højttaleren kan hænge både på langs og på højkant, og IKEA har designet det sådan at det er let at trække kablerne i rammen, så ledningen altid falder lodret ned, når den skal ned mod en stikkontakt. 

Du kan som skrevet, også sætte den på større flader, men jeg tænker ikke der er så mange der vil gøre det, da den jo netop er bygget til at være mere dekorativ på vægen. 

Modellen vi testede var i sort, men den kan også købes i en hvid. Oven i det er det planen at IKEA vil sælge forskellige fronter til højttalerne. Lige nu er der dog ikke særligt mange at vælge imellem.

Installationen er super let, da den bruger Sonos S2, og det vil sige at har du en iPhone eller en nyere Android telefon, så tager det ikke langt tid at få højttaleren til at virke med et nyt – eller eksisterende Sonos system.

På bagside kan du gemme overskydende kabel

IKEA Symfonisk billedramme understøtter udover Sonos også Airplay og Spotify Connect.

Hvis du allerede har hængt højttaleren op hvor du vil have den i forbindelse med installationen, så husk at køre Sonos Trueplay tuning, da højttaleren i sin standardopsætning fra fabrikken er en anelse skarp i lyden.

 

 

Giv den lige en gang Sonos Trueplay tuning

Som sagt, har du allerede hængt din IKEA Symfonisk billedramme op, så kør Sonos Trueplay tuning, så får du den optimale lyd i forhold til hvor du har hængt højttaleren.

Trueplay tager ca. 5 minutter, og det gør en kæmpe forskel på lyden fra højttaleren resten af dens levetid.

 

Hvordan lyder IKEA Symfonisk billedramme alene, i stereopar og som baghøjttalere med Sonos ARC?

Billedrammen drives af to højttalerenheder med klassisk tovejs opbygning. Til trods for den begrænsede tykkelse (60 mm), har IKEA fået plads til en tweeter og en woofer, og jeg er imponeret over lyden man får til prisen.

Der er plads til en god bund, en elegant mellemtone og en ikke alt for dominerende diskant, når man har kalibreret højttaleren, og uanset hvilken musik jeg kastede efter den leverede billedrammen god lyd ud fra pris og størrelse.

Rent lydmæssigt minder den meget om IKEA Symfonisk reolhøjttaleren, og er på samme niveau som Sonos One, den har dog på grund af sit design ikke samme brede sweetspot som en One. Men det gør ikke så meget, for den lyder godt, både alene og endnu bedre i et stereopar.

 

Vi havde bedt IKEA om at sende os to til test, fordi der var flere ting vi gerne ville teste. Hvordan den lød alene, hvordan den lød i stereopar, men vigtigst af alt, hvordan billedrammen kunne yde som baghøjttalere i en opsætning bestående af en Sonos ARC, en Sonos SUB og så to IKEA Symfonisk billedrammer som baghøjttalere.

Som stereopar får du fin lyd. Der er god bund, uden at den bliver dominerende. Det løfter virkeligt oplevelsen af trådløs lyd, når du har et sæt. Herhjemme har jeg et sæt Sonos Five som stereohøjttalere, og der kan billedrammen ikke følge med, men de kan sagtens tåle sammenligning med to Play One. Og så er de naturligvis lettere at placere på væggen, da man har fået det hele med i æsken.

 

De to lydenheder i IKEA Symfonisk Billedramme

Jeg tilsluttede dem så som baghøjttalere til min Sonos ARC soundbar, og Sonos Sub, og der fik jeg samme lyd som jeg har på min Sonos One. Dog med den undtagelse at mine Sonos One normalt peger skråt ind mod min ARC, så der skal man være opmærksom på at lyden kommer fint bag fra, men kommer ikke mod dig men mere forbi dig med mindre du har mulighed for at hænge dem bag der hvor du sidder når du ser film.

Men hvis jeg ikke havde et vindue lige bag primær lytteposition for TV, og kunne jeg hænge to IKEA Symfonisk billedrammer på langs, så ville jeg klart gøre det. Men både som alene, stereopar og baghøjttalere er IKEA Symfonisk billedramme godkendt.

 

Bruger Sonos S2 App, og er en del af S2 økosystemet

Som tidligere skrevet, så er IKEA Symfonisk billedramme en del af Sonos S2 økosystemet, og det betyder at du får alt den funktionalitet, der er i Sonos nyeste og bedst supporterede opsætning. Du kan bruge alle musik, og radiotjenester uden problemer, og som skrevet har IKEA Symfonisk understøttelse af Airplay 2, og Spotify Connect, så du let kan smide lyd på dem, der ikke er installeret i Sonos egen app.

IKEA Symfonisk billedramme har iøvrigt indbygget NFC chip, som bruges i forbindelse med opsætningen af højttaleren.

 

Konklusion

IKEA har haft stor succes med deres Symfonisk serie, og jeg er 100% sikker på at succes’en fortsætter med billedrammen.

Du får en god og elegant trådløs højttaler, der leverer samme lyd som en Sonos One i et design skabt til at hænge på væggen. Der er ikke rigtigt noget der trækker ned, fordi den funktion som IKEA har valgt til billedrammen som primært er en højttaler til væggen, udfylder den perfekt.

Så har du de 1.499,- som højttaleren koster, og savner noget god trådløs lyd at hænge på væggen, så ville jeg ikke overveje det for længe, for jeg er sikker på at det går som sidst ved lanceringen, og at man skal vente længe på at få dem hvis man ikke er med i første bølge.

 

Pris og levering

IKEA Symfonisk billedramme koster 1.499,- og kommer i farverne sort og hvid, og kan købes fra den 15. juli. i IKEA varehuse og via IKEA’s hjemmeside.

IKEA Symfonisk Billedramme

8.3
Design 8.0
Lyd (ud fra størrelse) 8.0
Pris 9.0

Plus

  • Smart og diskret højttaler
  • Sonos S2 økosystem
  • Lækker langt strømkabel

Minus

  • Har ikke fundet noget. Udover der kun er 4 udskiftelige motiver til rammen.
Annonce:
Forrige artikelAnkenævnets seneste afgørelser om bredbånd og mobildata
Næste artikelNetflix’ næste satsning: Podcasts og journalistik
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.