Forside Nyheder

Anklagede Apple for chikane på jobbet – nu er hun fyret

-

Apple antyder, at Ashley Gjøvik har lækket følsomme og ophavsretsbeskyttede oplysninger, og at fyringen derfor ikke er relateret til en klage, hun indgav til USAs arbejdsmiljø-myndigheder.

Det er formentlig ikke den slags presseomtale, Apple har allermest lyst til læse om sig selv i dagene op til iPhone- og Apple Watch-lanceringen på tirsdag. Men lige nu truer personalesagerne i Apple med at sende støj ind på linjen i forhold til årets største produktlancering for firmaet.

Annonce:

Sagens kerne er de sager om kønsdiskrimination, som vi tidligere har omtalt her på siderne. De samme folk, der for nylig afslørede et problematisk arbejdsmiljø, kønsdiskrimination, sexchikane og racisme hos Activision Blizzard – hvilket førte til topchefens afgang – er nu på samme mission i forhold til Apple.

Foreløbig har gruppen #AppleToo samlet over 500 vidnesudsagn om forskellige former for diskrimination ind og er begyndt at publicere dem lidt efter lidt på Medium. Som vi skrev forleden har ledere af #AppleToo-gruppen klaget til USA’s arbejdsmiljømyndighed NLRB over Apple, og det samme har en af Apples tekniske chefer, Ashley Gjøvik. NLRB har valgt at gå videre og undersøge sagen.

Nu er Gjøvik imidlertid blevet fyret. I USA er det forbudt at fyre nogen for at klage til NLRB, søge organisering i en fagforening eller for på anden vis at tage initiativ til forbedring af arbejdsmiljøet. Men dette er heller ikke den officielle årsag til Gjøviks fyring.

”Ophavsrets-anliggende”

Gjøvik har offentliggjort hele forløbet på Twitter. Torsdag aften dansk tid modtog hun en e-mail fra Apples HR-afdeling, der bad hende deltage i et telefonmøde, der ville foregå inden for en times tid. Det handlede om et ”følsomt ophavsrets-anliggende”, som HR-afdelingen var i gang med at undersøge.

Fordi NLRB er i gang med at undersøge Gjøviks klagesag, skrev hun tilbage, at hun var klar til at hjælpe, men foretrak at ordne sagen over email. På den måde kunne korrespondancen senere blive overdraget til NLRB, hvis det skulle blive nødvendigt. HR-personen svarede at siden Gjøvik havde nægtet at deltage, ville de gå videre med de informationer, de havde til rådighed. Disse informationer var angiveligt så alvorlige, at Gjøviks adgang til Apples systemer blevet lukket.

Nogle få timer senere modtog Gjøvik så en email om, at hun var blevet fyret. Sagen har fået en del opmærksomhed i stort set alle de store tech-medier, og bl.a. The Verge bad Apple om en kommentar. Hertil gav Apple-repræsentanten Josh Rosenstock nøjagtig det samme svar, som Apple hidtil har givet i såvel #AppleToo-sagen og Gjøvik-sagen:

”Vi er og har altid været dybt engagerede i at skabe og varetage et positivt og inkluderende arbejdsmiljø. Vi tager alle indvendinger alvorligt og undersøger alle sager grundigt, men respekterer også alle involverede individers privatliv og udtaler os derfor ikke om enkeltsager. ”

Annonce:
Forrige artikelDansk producent af beskyttelsesglas til smartphones vinder strid i retten: ”Panserglas” er et beskyttet varemærke
Næste artikelHIFI Nyheder fra B&W, Technics, Audio Research
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.